ΜΕΝΟΥ
Ο παθολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας συμβουλεύει πως να φροντίζουν τα πόδια τους οι πάσχοντες από διαβήτη

Ο παθολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας συμβουλεύει πως να φροντίζουν τα πόδια τους οι πάσχοντες από διαβήτη

Health Newsroom

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη πρέπει τώρα το καλοκαίρι να πάρουν ορισμένες προφυλάξεις που αφορούν στην υγεία των ποδιών τους, ώστε να παραμείνουν οι διακοπές τους ευτυχισμένες και αξέχαστες για τις ωραίες στιγμές που θα ζήσουν, και μόνο για αυτές. Ο παθολόγος Παναγιώτης Τσαπόγας αν. διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος / Κέντρου Μεταβολισμού & Διαβήτη «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» μας δίνει τις παρακάτω  χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών, τις οποίες βέβαια οι πάσχοντες θα πρέπει να ακολουθούν όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χρόνο:

•             Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Δοκιμάζετε πάντα με το χέρι τη θερμοκρασία του νερού, πριν αυτό έρθει σε επαφή με τα πόδια σας.

•             Στεγνώνετε τα πόδια σας με μαλακή πετσέτα, προσέχοντας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.

•             Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για το δέρμα των ποδιών, όχι όμως ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.

•             Κόβετε τα νύχια των ποδιών κάθε εβδομάδα ή όταν χρειάζεται. Προσέχετε ιδιαίτερα, ώστε το κόψιμο να μην είναι βαθύ και οι άκρες των νυχιών να μην βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

•             Το δέρμα των ποδιών σας μπορεί να πάθει ηλιακό έγκαυμα. Να χρησιμοποιείτε αντΙηλιακή κρέμα και στα πόδια, τόσο στο πάνω μέρος όσο και στα πέλματα. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να ενεργοποιήσει δερματικούς καρκίνους ή μελάνωμα.

•             Εξετάζετε τα πόδια και τα δάχτυλά σας καθημερινά για κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο ή κάλους, τόσο όταν βγαίνετε από το νερό, όσο και μετά από πεζοπορία, ιδίως αν φοράτε καινούργια παπούτσια.

•             Οι σαγιονάρες δεν συνιστώνται αν υπάρχει διαβητική νευροπάθεια. Μικρά αντικείμενα μπορεί να μπουν ανάμεσα στο πόδι και τη σαγιονάρα και να τραυματίσουν το δέρμα. Οι σαγιονάρες μπορεί να τραυματίσουν το δέρμα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο δάκτυλο ή τα πλάγια του ποδιού, αν το δέρμα είναι πολύ λεπτό ή αν υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος στο πόδι.

•             Προσέχετε την καυτή άμμο και την καυτή άσφαλτο το καλοκαίρι. Φοράτε πάντα άνετα πέδιλα ή παντόφλες γιατί κινδυνεύετε από εγκαύματα χωρίς να το αντιληφθείτε.

•             Φοράτε πάντα παπούτσια ή παντόφλες ιδίως αν έχετε νευροπάθεια. Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά, αλλά επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να κινούνται. Εξετάζετε με προσοχή τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε, για τυχόν ύπαρξη σκληρών ραφών ή μικρών αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι.

•             Φοράτε παπούτσια για να προστατεύσετε τα πόδια σας από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην άμμο ή στο βυθό. Όστρακα, σπασμένα γυαλιά, αγκάθια, κομμάτια από καλάμια ή ξύλα μπορεί να σας τραυματίσουν. Κοφτεροί βράχοι ή αχινοί μπορεί να βρίσκονται σε σημεία του βυθού που δεν μπορείτε να δείτε.

•             Φοράτε αθλητικά παπούτσια για τα παιχνίδια στην παραλία. Απότομα κτυπήματα σε πλάγιες επιφάνειες του εδάφους ή με το πλάγιο του ποδιού μπορεί να προκαλέσουν διάστρεμμα, θλάσεις και φλεγμονή του πέλματος. Μπορείτε να ξεκουράσετε το πόδι ή να χρησιμοποιήσετε πάγο για να περάσει ο πόνος, αλλά καλύτερα να το δει γιατρός σύντομα.  Το ίδιο ισχύει για την ορειβασία ή τους μεγάλους περιπάτους σε τραχιά μονοπάτια.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: