ΜΕΝΟΥ
Σε νέα «ρότα» η συνεργασία των Κέντρων Αποκατάστασης με το υπουργείο Υγείας

Σε νέα «ρότα» η συνεργασία των Κέντρων Αποκατάστασης με το υπουργείο Υγείας

Health Newsroom

Με τον υπουργό Υγείας  Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη συναντήθηκε το Δ.Σ.  της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ). Τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός, επιδιώκοντας, όπως επεσήμανε, τόσο τη γνωριμία της Ένωσης  με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν την αποκατάσταση στη χώρα μας.  
Ο πρόεδρος της Ένωσης  Χρήστος Βιρβίλης επεσήμανε στους κ.κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη  την μέχρι τώρα απουσία επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας,  τη βάναυση μεταχείριση που υπέστη η ιδιωτική πρωτοβουλία και στο χώρο της Υγείας, αλλά και στην απαξίωση των υπηρεσιών Αποκατάστασης από το υπουργείο Υγείας, αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς του τα τελευταία χρόνια. 
Στο υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΚΑΕ, εστίασε στα βασικά θέματα που αφορούν την παροχή υπηρεσιών Αποκατάστασης. Συγκεκριμένα ζήτησε την κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ  στις υπηρεσίες Αποκατάστασης, αίτημα στο οποίο συνηγόρησαν επανειλημμένως  και οι διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ προς την ΑΑΔΕ. Όπως τονίζει στο υπόμνημά της η ΕΚΑΕ, μοναδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΦΠΑ των υπηρεσιών Αποκατάστασης περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ενώ στην πραγματικότητα ως ανήκοντα στην Πρόνοια τα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα θα έπρεπε να παρέχουν υπηρεσίες με μηδενικό ΦΠΑ! 

Επίσης η ΕΚΑΕ ζήτησε την αύξηση του προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες Αποκατάστασης – αφού τα Κέντρα Αποκατάστασης  ανήκουν σήμερα στον κλάδο που υφίσταται το μεγαλύτερο clawback- αλλά και την  υπογραφή νέας επικαιροποιημένης σύμβασης των Κέντρων Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, με δεδομένο το γεγονός ότι η τελευταία σύμβαση μετά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και την καθιέρωση νέου ΕΚΠΥ έχει καταστεί ανενεργή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ και την δημιουργία ενός σύγχρονου Κανονισμού Παροχών Υγείας, που θα θέτει το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις, ώστε οι λεπτομέρειες να καθορίζονται με συμβάσεις μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων και των παρόχων, με βάση τα πλέον σύγχρονα ιατρικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά και την πλήρη και καθολική ηλεκτρονική αναβάθμιση του συστήματος παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ.  Έτσι θα προκύψει εξορθολογισμός και εξομάλυνση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με στόχο την αναγκαία διεύρυνση όλων των  κατηγοριών ασφαλισμένων που χρήζουν αποκατάστασης , αλλά και την αποζημίωση των παρόχων!  
Τέλος, η ΕΚΑΕ τόνισε το σημαντικό ρόλο που τα Κέντρα Αποκατάστασης μπορούν να διαδραματίσουν στον Ιατρικό Τουρισμό.  
Από την πλευρά του ο κ. υπουργός εστίασε στην πλήρη ηλεκτρονική αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, στη δίκαιη και ίση μεταχείριση των παρόχων και  τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων, αφού πρώτα θεραπευτούν οι παθογένειες του συστήματος με τη βοήθεια ιδιαίτερα των σύγχρονων τεχνολογιών.

Αναλυτικά το υπόμνημα της ΕΚΑΕ έχει ως εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΑΕ
«ΘΕΜΑΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

 

1. ΜΕΙΩΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ στις υπηρεσίες Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας.

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει τεκμηριωμένη εισήγηση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι, μοναδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΦΠΑ των υπηρεσιών μας περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ενώ στην πραγματικότητα, ως ανήκοντα στην Πρόνοια, τα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα, αυτά δηλαδή που διέπονται αποκλειστικά και μόνον από τον Ν. 2072/1992, το ΠΔ 395/1992 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για κλειστή και ημερήσια  νοσηλεία, θα έπρεπε να παρέχουν υπηρεσίες με μηδενικό ΦΠΑ!

 

 

 

 

2. Τροποποίηση του υφιστάμενου πρόσφατα ψηφισμένου ΕΚΠΥ.

Η προσπάθεια ερμηνείας και εφαρμογής του πρόχειρου και σε πολλά σημεία λανθασμένου ΕΚΠΥ (ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας) είναι αδύνατη, δημιουργώντας πλήρη ανεπάρκεια στον ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει και να εκκαθαρίσει δαπάνες. Αποτέλεσμα η τεράστια καθυστέρηση πληρωμών και μεγάλες και άδικες περικοπές.

Ο ΕΚΠΥ οφείλει να θέτει τους κατευθυντήριους άξονες του ΕΟΠΥΥ για τις παροχές στους ασφαλισμένους και οι συμβάσεις με τους παρόχους να οριοθετούν κάθε λεπτομέρεια.

 

3. Αύξηση προϋπολογισμού για την Αποκατάσταση.

Ο κλάδος με το μεγαλύτερο Claw back (2βάθμια περίθαλψη). Σταθερές ετήσιες υποβολές (95 εκ/έτος) από το 2012 και Claw back >40%.

 

4. Υπογραφή νέας επικαιροποιημένης σύμβασης για τα ΚΑΑ ΚΝ.

    Η υφιστάμενη έχει υπογραφεί από το 2012 και έχει καταστεί ανενεργή ουσιαστικά από το νέο ΕΚΠΥ.

 

5. Εκσυγχρονισμός και εξομάλυνση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Η φράση – δόγμα «Ιδιώτης = κλέφτης» τα τελευταία χρόνια βρήκε τους απόλυτους υπερασπιστές στον Οργανισμό, ο οποίος διέλυσε μεταξύ άλλων την Αποκατάσταση στην χώρα μας. Για παράδειγμα αναφέρουμε μόνο αυτό: «ασθενής-ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ καλύπτεται από τον Οργανισμό για Αποκατάσταση μόνο για μία πάθηση στη ζωή του». Με άλλα λόγια αν μετά από ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό πάθεις ένα σοβαρό τροχαίο καλύτερα να «χαιρετίσεις» νωρίς…

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: