ΜΕΝΟΥ
Εκχωρούν τους ιατρικούς φακέλους των Ελλήνων!

Εκχωρούν τους ιατρικούς φακέλους των Ελλήνων!

Health Newsroom

Πλήθος ερωτημάτων εγείρει το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ).

Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών κινδυνεύουν να βρεθούν στα χέρια ιδιωτών. Ειδικοί εγείρουν ενστάσεις, αντλώντας την επιχειρηματολογία τους από το γεγονός ότι το επίμαχο άρθρο μετρά περισσότερες «γκρίζες ζώνες» από ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ επί ποδός βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά του τεράστιου όγκου δεδομένων, ανυπολόγιστης αξίας, από τον Οργανισμό σε μια ανώνυμη εταιρεία. Πρόκειται για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Η ίδια όμως η ΗΔΙΚΑ συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής, ώστε να εργαλειοποιεί τα δεδομένα της.

Το παράδοξο είναι, αναφέρει η εφημερίδα, ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι προβληματισμοί που απασχολούν την Ελλάδα αποτελούν παρελθόν, με το σπάσιμο της «τράπεζας» δεδομένων σε κομμάτια. Κοινώς, άλλος φορέας φυλάσσει τα δεδομένα της συνταγογράφησης, άλλος των νοσηλειών, των διαγνωστικών εξετάσεων κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: