ΜΕΝΟΥ
Ανάγκη διαφάνειας και διαλόγου για την τεχνολογία στην υγεία

Ανάγκη διαφάνειας και διαλόγου για την τεχνολογία στην υγεία

Health Newsroom

Στα καίρια ερωτήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) και τις προκλήσεις για την Ελλάδα και το σύστημα, στάθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές στο Συνέδριο για την ΗΤΑ που έγινε στην Αθήνα.

Οι βασικές Προκλήσεις του συστήματος υγείας είναι κυρίως το δημογραφικό, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής η διαστρωμάτωση των ηλικιών με αισθητή αύξηση του ποσοστού ατόμων άνω των 65 και η υπογεννητικότητα αναφέρθηκε από τους ομιλητές. Επισημάνθηκε επίσης ότι η δημόσια χρηματοδότηση δεν επαρκεί. 

Δεν είναι πανάκεια το HTA ούτε φτάνει από μόνο του, τόνισε ο κ. Ιωάννης Ποδηματάς, Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Υγείας, ενώ ανέφερε ότι θα βγει στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον HTA. Έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε έναν πρότυπο οργανισμό HTA. Είμαστε έτοιμοι να διαβουλευτούμε το νομοσχέδιο; Θα είναι μια πρόκληση τόνισε ο κ. Ποδηματάς.

Από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ, Αντώνη Καρόκη, Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας. Ο κ. Καρόκης τάχθηκε υπερ του διαλόγου μεταξύ Βιομηχανίας και Υπουργείου και σημείωσε ότι το HTA δεν οδηγεί πάντα στη μείωση του κόστους. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως βελτίωση της αποδοτικότητας στην κλινική μελέτη. Στην Ευρώπη υπάρχει πανσπερμία κατηγοριοποιήσεων, ανέφερε ο κ. Καρόκης και πρόσθεσε: Υπάρχουν συστήματα υγείας (cost effective) – άλλα που έχουν στο επίκεντρο τον βαθμό καινοτομικότητας και άλλες που εξετάζουν το καινούργιο φάρμακο και τι συνεισφέρει, άλλες με external hta. Οι νέες θεραπείες δεν είναι απειλητικές στο κόστος της υγείας. Υπάρχουν προβλήματα νηπιακής ηλικίας του HTA συνέχισε ο εκπρόσωπος της MSD και πρότεινε τα εξής:

  • Να εκπαιδεύσουμε τους αξιολογητές της επιτροπής.
  • Χρειαζόμαστε guidelines και κριτήρια διαδικασίας υποβολής.
  • Μπορούμε να δούμε μια μόνιμη επιτροπή μεταξύ Υπουργείου υγείας και Φαρμακοβιομηχανίας, καθώς υπάρχουν δύο επιτροπές (Αξιολογησης – Διαπραγμάτευσης).
  • Ανάγκη για ομογενοποίηση στη λήψη αποφάσεων με έμφαση στη διαφάνεια αλλά την στελέχωση.
  • Να υπάρξει ανανέωση του budget για την υγεία. Δε μπορεί να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ περισσότερο τα γενόσημα από τα πρωτότυπα.

Ο κ. Καρόκης ζήτησε επίσης άρση εμποδίων στην Κλινική αξιολόγηση σε εμβόλια και γενόσημα, ενώ έθεσε το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων, κάτι που θα πρέπει να το δει η Πολιτεία. Πάντως το HTA ήρθε να μείνει, κατέληξε ο κ. Καρόκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν αρκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: