ΜΕΝΟΥ
Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν: Πως να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε το Hangover

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν: Πως να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε το Hangover

Health Newsroom

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο λόγω του χαλαρού κλίματος και της διάθεσης που επικρατεί στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν να ξεφεύγουμε λίγο από το επιτρεπτό στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα την επομένη ημέρα να έχουμε κακή διάθεση, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αδυναμία κ.ά.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα σε αλκοόλ για τους άνδρες είναι δυο ποτά ανά ημέρα και για τις γυναίκες είναι ένα ποτό ανά ημέρα. Αν αυτό ξεπεραστεί κατά πολύ, τότε είναι πιθανό να εμφανιστεί το φαινόμενο του Hangover.

Το Hangover είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό εισέρχεται στον οργανισμό μας, στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι (αυτό το όργανο λειτουργεί σαν φίλτρο) σε μια τοξική ουσία, την ακεταδεΰλδη. Όταν αυτή συσσωρευτεί στον οργανισμό, τότε προκαλεί διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκέφαλο, δίψα, δυσφορία, αδυναμία κ.ά. Άμεσος στόχος είναι η γρήγορη απομάκρυνση από τον οργανισμό μας.

Η Γεωργία Καπώλη (κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, MSc, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας) μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να αποφύγουμε και να αντιμετωπίσουμε το Hangover:

  • Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ  πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο, το οποίο ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές.
  • Προτιμήστε μπίρα χωρίς αλκοόλ, που δίνει την αίσθηση ότι πίνετε αλκοόλ χωρίς να σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.
  • Αυγά: Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του Hangover.
  • Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία, δηλαδή μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να νιώθετε ατονία. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι την επόμενη μέρα να φάτε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, πατάτες, φρυγανιές/cream crackers σίκαλης, ψωμί πολύσπορο), τα οποία θα σας τονώσουν.
  • Πίνετε άφθονο νερό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. Για τον ίδιο λόγο, είναι σημαντικό να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο (μπανάνες, ντομάτες, μέλι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ανάλατοι ξηροί καρποί), προκειμένου να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν λόγω αφυδάτωσης, καθώς επίσης και να καταπολεμήσετε τον πονοκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αυξημένης πρόσληψης αλκοόλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: