ΜΕΝΟΥ
Ραγδαίες εξελίξεις στις ιδιωτικές κλινικές!

Ραγδαίες εξελίξεις στις ιδιωτικές κλινικές!

Health Newsroom

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο άλλαξαν χέρια τρεις μεγάλες κλινικές και δύο μαιευτήρια, ενώ η σκυτάλη των εξελίξεων περνά στον όμιλο Ιασώ, η μετοχική συνεργασία του οποίου με private equity fund μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και να αποτελεί απαρχή ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης. 

Πέρσι τέτοια εποχή ο κλάδος έδειχνε να ξυπνά από λήθαργο περίπου εννέα ετών, με αφορμή την υποβολή από την G Apostolopoulos Holdings προαιρετικής δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση στα 0,45 ευρώ ποσοστού ως 30%. 

Η προσφορά απέβη, πρακτικώς, άκαρπη, αποτέλεσε, όμως, τη θρυαλλίδα για την επιτάχυνση των εξελίξεων. Λίγους μήνες αργότερα η CVC Capital Partners, που σε ανύποπτο χρόνο είχε εξαγοράσει την κλινική Metropolitan, ολοκλήρωνε την απόκτηση της Iaso General και έβαζε πλώρη για την απόκτηση του ομίλου Υγεία. 

Μετά από μια ολιγόμηνη διαδικασία, η προσφορά της Hellenic Helthcare ( εταιρείας συμφερόντων της CVC Capital) έγινε αποδεκτή από τη MIG και υπογράφηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας για το 70,38%. Ποσοστό πριν από ένα 20ήμερο μεταβιβάστηκε στο private equity fund. 

Η CVC Capital θα ξοδέψει τελικώς 290 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 100% του ομίλου Υγεία ( μαζί με τις μαιευτικές κλινικές Μητέρα και Λητώ), ενώ ανέλαβε και καθαρό δανεισμό περίπου 120 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το Υγεία αποτιμήθηκε στα 410 εκατ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 12 φορές τα EBITDA της περασμένης χρήσης. Η CVC είχε δαπανήσει, προηγουμένως, περί τα 100 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει Metropolitan και Iaso General, αναλαμβάνοντας δανεισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ. 

Η υψηλή προσφορά για τον όμιλο Υγεία είναι αποτέλεσμα της επιθετικής στρατηγικής που ακολουθεί, όταν εισέρχεται σε νέες αγορές. Το ίδιο ακριβώς έπραξε και στην Ισπανία. Έκτισε γρήγορα κρίσιμη θέση και εν συνεχεία προχώρησε σε ευρεία αναδιάρθρωση, καρπωνόμενη οφέλη σε μεγάλη κλίμακα από την απόδοση ενεργειών εξορθολογισμού και τις συνέργειες.

Η επέλαση της CVC Capital και η δημιουργία συνθηκών περαιτέρω εξορθολογισμού στη λειτουργία του κλάδου λειτουργεί ως καταλύτης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλα private equity funds. Στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες βρίσκεται η μη δεσμευτική προσφορά που έχουν δεχθεί οι – εκατοντάδες- μέτοχοι της Ιασώ από το private equity fund Oaktree Capital. 

Η προσφορά φέρεται ότι αφορά στην απόκτηση συμμετοχής του fund στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιασώ, με διατήρηση του υφιστάμενου management. Η ανακοίνωση της εισηγμένης, με την οποία επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί μη δεσμευτική προσφορά, δείχνει ότι για την πλειοψηφία των μετόχων της  της αποτελεί βάση συζήτησης. Εξ ου και προβλέπεται να ακολουθήσει διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου και εν συνεχεία κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, η οποία πρακτικά θα είναι δημόσια πρόταση. 

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της Ιασώ είναι η Farallon Capital, η οποία απέκτησε το 7,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, αγοράζοντας δάνεια της Euromedica από τις Εθνική, Alpha και Eurobank ( σ.σ οι μετοχές Ιασώ αποτελούσαν εξασφάλιση των δανείων). Το τι στάση θα κρατήσει η Farallon, η οποία επίσης επιδιώκει να διευρύνει την παρουσία της στον κλάδο υγείας, δεν έχει διευκρινισθεί. 

Κύκλοι της αναφέρουν ότι ο υποτομέας των μαιευτηρίων δεν ενδιαφέρει το fund, το οποίο παραμένει εστιασμένο στην απόκτηση κλινικών, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε κάποιες περιοχές της επαρχίας. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Farallon με μια καλή τιμή είναι εν δυνάμει πωλητής, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα 1,50 ευρώ ανά μετοχή που φέρεται να προσφέρει η Oaktree την ικανοποιούν. 

Η Oaktree φέρεται να συζητά και την απόκτηση μιας ακόμη γενικής κλινικής στο λεκανοπέδιο. Αν προχωρήσουν τα δύο deals θα καταφέρει να αποκτήσει μια υπολογίσιμη θέση στην αγορά της Αθήνας αναπτύσσοντας μάλιστα συνέργειες μεταξύ μαιευτηρίων, παιδιατρικών τμημάτων και γενικής κλινικής. Πρακτικά θα έχει στήσει το πρώτο αντίπαλο δέος στον όμιλο CVC το οποίο θα διαθέτει ικανοποιητικά κεφάλαια για λειτουργική αναδιάρθρωση και εστιασμένες επενδύσεις επέκτασης.  

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά η HIG Capital η οποία είχε επιχειρήσει, σε συνεργασία με την οικογένεια Αποστολόπουλου να μπει σφήνα στην απόκτηση του Υγεία από τη CVC Capital καταθέτοντας μη δεσμευτική προσφορά στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, την οποία αναγκάστηκε να ισοφαρίσει η CVC. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η HIG Capital ενδιαφέρθηκε επίσης για το Ιασώ προτείνοντας την απόκτηση ποσοστού μέσω εξαγοράς και αύξησης κεφαλαίου που έφθανε ως το 51%, αλλά η Oaktree κινήθηκε ταχύτερα. 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: