ΜΕΝΟΥ
Θα αποσυρθούν οι μειώσεις των παροχών προς τους διαβητικούς από τον νέο ΕΚΠΥ!

Θα αποσυρθούν οι μειώσεις των παροχών προς τους διαβητικούς από τον νέο ΕΚΠΥ!

Health Newsroom

Δεν γνωρίζουμε γιατί τόση σπουδή από τον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να αιφνιδιάσει ασφαλισμένους και παρόχους υγείας φέρνοντας με τη διαδικασία του επείγοντος νέο κανονισμό (περαιτέρω μειωμένων) παροχών για έγκριση από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, σίγουρα όμως αυτό αποδεικνύει την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας ζητήματα ζωής και θανάτου των πολιτών.  

Οι έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), ανάγκασαν τον κ. Πολάκη να δεχθεί αντιπροσωπείες των δύο Συνομοσπονδιών και να υποσχεθεί δημόσια διαβούλευση του κανονισμού και ακύρωση των σημείων αιχμής μετά βέβαια τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ, μια και η εφαρμογή του έχει οριστεί για την 1η  Οκτωβρίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μετά τη συνάντηση τους με τον υπουργό θα αποσυρθούν οι περικοπές που περιλάμβανε για τους διαβητικούς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και θα ενσωματωθούν οι προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:

• Μηδενική συμμετοχή στις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, στις οποίες ο νέος Κανονισμός προέβλεπε συμμετοχή της τάξης του 10% από τους πάσχοντες.
• Δεν θα μειωθεί ο αριθμός των ταινιών μέτρησης σακχάρου στο διαβήτη τύπου 1.
• Η συμμετοχή στα αναλώσιμα υλικά για όλες τις κατηγορίες του διαβήτη θα είναι μηδενική.
• Εντάσσεται στο νέο Κανονισμό το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre και μετά από απαίτησή της Ομοσπονδίας υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη και την αποζημίωση των νέων τεχνολογιών, που μελλοντικά θα εισαχθούν στη χώρα μας.
• Θα αυξηθεί η ποσότητας των βελονών από 100 σε 200 μηνιαίως στο διαβήτη τύπου 1 μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα έγινε αποδεκτό και το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ περί γνωμοδότησης του ΑΥΣ για αύξηση των μηνιαίων ποσοστήτων αναλώσιμων υλικών σε ανθρώπους με μεγαλύτερες ανάγκες, όπως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εξασφάλισε ακόμη υπόσχεση ότι θα ενταχθεί στον κανονισμό η παροχή του θεραπευτικού υποδήματος για το διαβήτη, που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ακρωτηριασμών, όταν θα ενταχθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση του κατάλληλου υποδήματος ανά περίπτωση.

Μετά τη θετική έκβαση και την ικανοποίηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η πορεία διαμαρτυρίας και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 27/6/2018.

Η συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ

Εξάλλου συνάντηση με τον κ. Πολάκη είχε και αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Ο υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα να τεθεί ο νέος ΕΚΠΥ σε διαβούλευση και επεξεργασία από την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της και μέχρι τα μέσα Ιουλίου να καταθέσει η ΕΣΑμεΑ συνολική πρόταση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και στον κ. Πολάκη με όλες τις προτεινόμενες αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις, οι οποίες και θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση. 

Με το τέλος της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κρίνεται θετική. «Ο διαρκής αγώνας της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της συνεχίζεται ασταμάτητα, για την πρόσβαση και την προστασία του πανανθρώπινου αγαθού και δικαιώματος, την υγεία και των υπηρεσιών υγείας προς κάθε πολίτη, με ή χωρίς αναπηρία». 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: