Ευκαιρία για μια καλή φυσική αποτοξίνωση από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αποτελεί η περίοδος της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού περιέχουν κατά βάση κορεσμένα λίπη (τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά) και μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης.
Με την πλήρη αποχή από αυτά και καταναλώνοντας νηστίσιμα φαγητά μπορούμε να πετύχουμε:
– Βελτίωση των βιοχημικών τιμών του λιπιδαιμικού προφίλ.
– Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών ανάλατων.
– Βελτίωση ή και απώλεια σωματικού βάρους (αν βέβαια προσέξουμε τις ποσότητες και την ποιότητα των φαγητών).
Τη Μ. Παρασκευή, όπου απέχουμε και από το λάδι, οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώσουμε κάτι από τα παρακάτω:
– Για κυρίως γεύματα: σούπες λαχανικών προσθέτοντας μέσα ταχίνι (πλούσιο γεύμα σε βιταμίνες και αμινοξέα), λαχανικά ψητά ή ωμά με μπαλσάμικο, παξιμάδι και ελιές, όσπρια με λιαστή ντομάτα ή χόρτα.
– Για ενδιάμεσα: φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπιτικές μπάρες (με μέλι, ταχίνι, βρώμη), smoothies (με φρούτα, μέλι, βρώμη, γάλα καρύδας).
– Για ελαφριά γεύματα: τη μισή ποσότητα από το μεσημεριανό, μαγειρεμένη βρώμη με νερό ή με γάλα καρύδας/αμυγδάλου, σταφίδες, μέλι, κανέλα και άλλα.