ΜΕΝΟΥ
Κατάργησαν την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων - Ενισχύεται η αδιαφάνεια υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ

Κατάργησαν την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων – Ενισχύεται η αδιαφάνεια υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ

Health Newsroom

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων λειτουργούσε χρόνια με τη συμμετοχή όλων των φορέων του φαρμάκου, με τους κρατικούς φορείς να αποτελούν τουλάχιστον το 70% των μελών, διασφαλίζοντας τη βασική δημοκρατική αρχή μιας γόνιμης ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αποφάσιζε με ομοφωνία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με την κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών η Επιτροπή Τιμών παρήγαγε ουσιαστικό έργο και έπαιρνε αποφάσεις που στήριζαν τη δημόσια υγεία, καθώς και το δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, έδινε λύσεις σε θέματα στα οποία η εφαρμογή του «γράμματος του νόμου» τα οδηγούσε σε αδιέξοδο και για τα οποία η μονομερής εκπροσώπηση κρατικών φορέων μπορεί να μην ανεδείκνυε το μέγεθος κάποιων προβλημάτων και συνεπώς την ανάγκη επίλυσης τους.

Τώρα όμως με το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την προηγούμενη Δευτέρα από την πλειοψηφία της Βουλής, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων αποτελεί πλέον παρελθόν. Για την κατάργηση της μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία Τιμολόγησης και Ανατιμολόγησης των Φαρμάκων γίνεται πιο διαφανής, καταργώντας την Επιτροπή Τιμών του υπουργείου Υγείας που ήταν ένας μηχανισμός παρέμβασης στην τελική φάση της διαμόρφωσης του Δελτίου Τιμών, μετά τη διαβούλευση του ΕΟΦ με τη φαρμακοβιομηχανία».

Ωστόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενισχύει την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα της τιμολόγησης και ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων». Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ τώρα δημιουργείται μια παντοδύναμη αρχή στον τομέα της τιμολόγησης, η οποία θα αποφασίζει για ό,τι θεωρεί σωστό, αλλά καλείται και η ίδια να αποφασίσει για ό,τι δέχεται πως έκανε λάθος ή για ό,τι χρήζει διόρθωσης.

Σε επιστολή του ΣΦΕΕ προς το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης και Ολύμπιος Παπαδημητρίου επισημαίνεται ότι «οι πειραματισμοί στο χώρο του φαρμάκου δεν έχουν τέλος, και τα αποτελέσματά τους πλήττουν κυρίως τις φαρμακευτικές εταιρείες». Ο ΣΦΕΕ πρότεινε μάλιστα στην πολιτική ηγεσία, να διαμορφώσει «επιτροπή διευθέτησης διαφορών» στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κλάδου και να μην ενισχυθούν πρακτικές αδιαφάνειας και πιθανής αυθαιρεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: