ΜΕΝΟΥ
Όλο το παρασκήνιο για την πρόταση Αποστολόπουλου για το «Υγεία» - Η στάση MIG, Πειραιώς και των άλλων «παικτών»

Όλο το παρασκήνιο για την πρόταση Αποστολόπουλου για το «Υγεία» – Η στάση MIG, Πειραιώς και των άλλων «παικτών»

Health Newsroom

Γράφει ο Χρήστος Κίτσιος

Σε πεδίο, σπάνιων για τα ελληνικά δεδομένα, στρατηγικών κινήσεων και ελιγμών εξελίσσεται η εν εξελίξει αναδιάρθρωση του κλάδου των ιδιωτικών κλινικών, που αυτή τη φορά έχει ως επίκεντρο το Θεραπευτήριο Υγεία.

Η προαιρετική δημόσια προσφορά της Apostolopoulos Holdings, για την απόκτηση ποσοστού ως 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία, είναι σίγουρο ότι αιφνιδίασε, τόσο τη MIG, όσο και τα επενδυτικά κεφάλαια, που επενδύουν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών.

Η οικογένεια Αποστολόπουλου έκανε, όμως, το προφανές. Είδε ότι, μετά την αγορά των Metropolitan και Iaso General από το fund CVC Capital και τους εγχώριους συνεργάτες του ( Σπυρίδης- Θεοχαράκης), η θέση του Θεραπευτηρίου Υγεία καθίσταται κομβική για το τι θα συμβεί και στις περιπτώσεις των Ερρίκος Ντυνάν και Ευρωκλινική.

Τα σενάρια, άλλωστε, κυκλοφορούσαν, ήδη, στην αγορά. Σύμφωνα με αυτά, η διοίκηση της MIG βρισκόταν σε συζητήσεις με δύο private equity funds, προκειμένου, είτε αυτά να βάλουν κεφάλαια στο Υγεία, ώστε το τελευταίο να αγοράσει Ερρίκος Ντυνάν και Ευρωκλινική, είτε να αγοράσουν απευθείας Ερρίκος Ντυνάν και Ευρωκλινική και εν συνεχεία να συνεργαστούν μετοχικά με το Υγεία.

Επρόκειτο για σχέδια, που αν εξελισσόταν στην πράξη, όχι μόνο θα άφηναν εκτός παιχνιδιού συγκέντρωσης, τόσο τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών, όσο και την CVC Capital, αλλά θα έβαζαν στο χάρτη έναν τρίτο πόλο, με ιδιαίτερα ισχυρή θέση καθώς θα κατείχε Υγεία, Μητέρα και Ντυνάν.

Ιατρικό Αθηνών και CVC Capital φαίνεται ότι μπήκαν στην ίδια … μπρίζα.

Αμφότεροι καταλάβαιναν ότι ο μοναδικός τρόπος να αποσοβηθεί το παραπάνω σενάριο ήταν να αποκτήσουν το Θεραπευτήριο Υγεία. Η πλευρά Αποστολόπουλου ενήργησε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ταχύτατα, υπό το φόβο ότι θα υπάρξει κίνηση από την CVC Capital και κατέθεσε την προαιρετική δημόσια προσφορά, που, υπό προυποθέσεις, μπορεί να τη βάλει στο παιχνίδι.

Με την MIG να ελέγχει το 70,3% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία και να αρνείται να πουλήσει, η προσφορά της Apostolopoulos Holdings είναι προφανές ότι απευθύνεται στους μετόχους μειοψηφίας. Αν η πλευρά Αποστολόπουλου συγκεντρώσει ποσοστό, που ξεπερνά ή έστω πλησιάζει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία, θα έχει επιτύχει το στόχο της.

Θα έχει δημιουργήσει, δηλαδή, μια ισχυρή μειοψηφική θέση, με αυξημένα δικαιώματα, ποντάροντας ότι μέσω αυτής, είτε θα βρει χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια, για να αποκτήσει τον έλεγχο του Υγεία, είτε θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

«Αν ήταν αγώνας αντοχής, η πλευρά Αποστολόπουλου μπαίνει ως «λαγός» στην κεφαλή της κούρσας και ποντάρει ότι οι συνθήκες θα την βοηθήσουν να κόψει πρώτη το νήμα, σε συνεργασία με άλλον παίκτη» αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν, οι συνθήκες είναι υπέρ του Αποστολόπουλου. Οι υπόλοιποι παίκτες αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση και δεν φαίνονται έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα. Η διοίκηση της MIG δίνει μάχη οπισθοφυλακών, επιδιώκοντας να πείσει τους μετόχους μειοψηφίας να μην πουλήσουν γιατί θα έρθουν καλύτερες προσφορές.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό αναμένεται η αντίδραση της CVC Capital. Θα επιδιώξει το fund να μπει στον ανταγωνισμό απόκτησης του Υγεία ή θα ποντάρει στο ότι οι εξελίξεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο να βγει σχήμα Υγεία- Ντυνάν- Ευρωκλινική και επομένως θα στραφεί στην απόκτηση των δύο τελευταίων;

Η προεργασία της MIG και ο ρόλος της Πειραιώς

Οι συζητήσεις που διεξήγαγε το management της MIG με δύο private equity fund δεν είχαν ολοκληρωθεί, την ώρα που κατατέθηκε η προαιρετική δημόσια προσφορά της Apostolopoulos Holdings. Αν επισπευσθούν ή τροποποιηθούν υπό το κράτος των εξελίξεων θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Η κίνηση της πλευράς Αποστολόπουλου λειτουργεί, άθελά της, ως καταλύτης. Ήδη, funds που επενδύουν ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον κλάδο επικοινώνησαν με στελέχη της MIG, αλλά και της Πειραιώς, που αποτελεί μέτοχο και μεγαλοπιστωτή της MIG, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Προσφέρονται να βοηθήσουν την MIG να αποτρέψει την συγκέντρωση κρίσιμου ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία από την Apostolopoulos Holdings, αλλά ως αντάλλαγμα θέλουν μια συνολική συμφωνία που να τους εξασφαλίζει τον έλεγχο του Υγεία.

Η Πειραιώς, ως μέτοχος και πιστωτής της MIG, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται κατ αρχήν ευχαριστημένη. Η κίνηση Αποστολόπουλου επιταχύνει τις εξελίξεις. Aν, μάλιστα, λειτουργήσει ως καταλύτης θα αυξήσει το ενδιαφέρον για το Υγεία και πιθανώς τις προσφερόμενες αποτιμήσεις.

Η προσφορά Αποστολόπουλου ανέβασε, ήδη, την κεφαλαιοποίηση του Υγεία στα 137,5 εκατ. ευρώ. Με πιθανό, όμως, το ενδεχόμενο το Υγεία να κλείσει τη φετινή χρονιά, με EBITDA της τάξης των 35 εκατ. ευρώ ( μετά την αφαίρεση rebate και clowback) η προσφορά κρίνεται χαμηλή.

Που είναι η δίκαιη αποτίμηση του Υγεία

Τα deals στον κλάδο αποτιμούν τη συνολική αξία των εταιρειών ( enterprise value) περίπου 10 φορές τα EBITDA, σημειώνει αναλυτής. «Αν δεχθούμε ότι λόγω κινδύνου χώρας ο πολλαπλασιαστής για την Ελλάδα πρέπει να είναι στις 9 φορές η δίκαιη αποτίμηση του Υγεία με EBITDA 35 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 315 εκατ. ευρώ» συμπληρώνει.

Αν αφαιρεθεί ο δανεισμός των 130 εκατ. ευρώ ( σ.σ εξαιρείται ο δανεισμός της θυγατρικής στην Αλβανία που είναι προς πώληση) η δίκαιη κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 185 εκατ. ευρώ ( 0.60 ευρώ ανά μετοχή.

Σε τέτοια επίπεδα η Πειραιώς θα δελεαζόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να πιέσει την MIG να αποδεχθεί την προσφορά. Έτσι, θα εξασφάλιζε ότι με τα λεφτά που θα πάρει η MIG θα αποπληρώσει δικά της δάνεια ( σ.σ εταιρικά) προς την Πειραιώς και τους υπόλοιπους πιστωτές, ενώ ο δανεισμός του Υγεία θα γινόταν ενήμερος καθώς θα τον αναλάμβανε νέος μέτοχος.

Σε ένα τέτοιο σενάριο θα αυξανόταν και η αξία του Ερρίκος Ντυνάν που είναι στην ιδιοκτησία της Πειραιώς και πρέπει να πωληθεί.

Πρόσφατα, παρουσιάζοντας στη διοίκηση του ΤΧΣ τη στρατηγική της για τη MIG, η Πειραιώς ανέφερε ότι ως το τέλος του 2019 προγραμματίζεται η πώληση του συνόλου των θυγατρικών και συμμετοχών της. Ο όμιλος Υγεία ( σ.σ περιλαμβάνει επίσης τις μαιευτικές κλινικές Μητέρα και Λητώ καθώς και τη γενική κλινική Υγεία στα Τίρανα) θα βγει, επομένως, προς πώληση, έτσι και αλλιώς, μέσα στην επόμενη διετία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: