ΜΕΝΟΥ
Από τι πάσχω κύριε Google μου;

Από τι πάσχω κύριε Google μου;

Health Newsroom

Όταν εμφανιστεί πόνος ή ασθένεια στη σημερινή εποχή, οι περισσότεροι από εμάς συμβουλευόμαστε τον Doctor Google.

Μπορεί να μην έχει σπουδάσει Ιατρική αλλά είναι αυτός που δέχεται καθημερινά εκατομμύρια ερωτήσεις σχετικές με την υγεία, όπως:

-Τι σημαίνει ο πόνος στο στήθος;
-Χρειάζεται χειρουργείο η ρήξη μηνίσκου;
-Ποια η θεραπεία για την ακμή;
-Κρίσεις πανικού – Συμπτώματα!

Έρευνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποκάλυψε ότι τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά το διαδίκτυο για να κάνουν έρευνα σε θέματα υγείας, για το πως να διατηρηθούν υγιείς και να βρουν πληροφορίες για συμπτώματα ή ασθένειες. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο ήταν ότι το ποσοστό αυτό μεταξύ των σταθερών χρηστών του internet φτάνει στο 72%.

Επίδραση του διαδικτύου στην παροχή ιατρικών πληροφοριών

Αντίστοιχη έρευνα έγινε και σε μικρότερες ηλικίες. Δηλαδή σε άτομα που η καθημερινότητά τους είναι άρρηκτα και αυτονόητα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, τα smartphones και την «ηλεκτρονική» επικοινωνία. Σύμφωνα με αυτή το 84% εξ αυτών, χρησιμοποίησαν το internet για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας.

Τα βήματα που ακολουθεί ο σύγχρονος ασθενής βέβαια δεν σταματούν εκεί. Δεύτερο βήμα είναι η συζήτηση με το κοινωνικό του περιβάλλον. Ζητά πληροφορίες και εμπειρίες ανθρώπων με τα δικά του συμπτώματα. Όλοι πάντα έχουν κάποιο γνωστό που είχε τα δικά μας συμπτώματα/τη δική μας ασθένεια.

Στη συνέχεια, και αφού είναι σχεδόν σίγουρος για το τι προκαλεί τα συμπτώματά του, ανατρέχει εκ νέου στον παντογνώστη Google και τον ρωτά ποιος θα μπορέσει να τον θεραπεύσει από αυτό που πάσχει.

-Καρδιολόγος με ειδίκευση στις αρρυθμίες στη Θεσσαλονίκη!
-Νοσοκομείο με διαβητολογική κλινική στην Αθήνα.
-Γυναίκα γυναικολόγος Αθήνα.

Η αναζήτηση, όπως φαίνεται και πιο πάνω, γίνεται τις περισσότερες φορές και με γεωγραφικά κριτήρια, μιας και ο κ. Google μπορεί να μας βοηθήσει και σε αυτό το κομμάτι.

Η πορεία του σύγχρονου ασθενούς συνεχίζεται κατά την αναμονή του στο ιατρείο ή στο ιατρικό κέντρο που επέλεξε. Εκεί επεξεργάζεται τις πληροφορίες που μπορεί να βρει τόσο εντός του χώρου, όπως φυλλάδια, διαφημιστικά μηνύματα σε οθόνες κ.α, όσο και αυτές που θα βρει στο διαδίκτυο. Η αναμονή μεγαλώνει το άγχος, με αποτέλεσμα να δίνει πολύ μεγαλύτερη βάση στις κριτικές , τα σχόλια και τη βαθμολογία που μπορεί να βρει διαδικτυακά από προηγούμενους επισκέπτες. Υπάρχει σίγουρα και ένα μεγάλο ποσοστό που κοινοποιεί την παρουσία του στα social media και παραθέτει την εμπειρία του μέχρι το σημείο εκείνο.

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί και η διαδικασία της διάγνωσης και της προτεινόμενης θεραπείας, επιστρέφει εκ νέου στον Dr Google για να αναλύσει ενδελεχώς αυτό από το οποίο πάσχει, για να πάρει νέες πληροφορίες για τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους ίασης. Μάλιστα, μελέτη στην Αμερική έχει δείξει πως το 60% των ασθενών αμέσως μετά την επίσκεψη σε κάποιον επαγγελματία υγείας, ψάχνει μέσω διαδικτύου για τη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που του προτάθηκαν.

Στην τελική φάση αυτής της διαδρομής, ο ασθενής μας με τη σειρά του, όπως και οι προηγούμενοι, αξιολογεί και σχολιάζει τις υπηρεσίες που δέχτηκε στον περίγυρό του, όπως γινόταν πάντα άλλωστε, αλλά και στον μεγάλο κόσμο του διαδικτύου, όπου ο καθένας θα μπορεί να γίνει δέκτης της κριτικής του.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και το υψηλό ποσοστό -περίπου στο 60%- των Ελλήνων που ψάχνουν στο ίντερνετ για θέματα υγείας, όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που διενεργήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως στο άμεσο μέλλον, μόνο ο συνδυασμός επαγγελματικής παρουσίας ενός παρόχου υπηρεσιών υγείας στο διαδίκτυο, όπως ένα εύχρηστο website με χρηστικό και σωστά δομημένο περιεχόμενο, σωστή διαχείριση των social media, δυνατότητα online dates στο ευρύ κοινό, συστηματική ενημέρωση μέσω newsletters κ.α, αλλά και σωστής ιατρικής πρακτικής κατά τη φυσική παρουσία του ασθενή στο ιατρείο, στην κλινική, στο διαγνωστικό κέντρο μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για μία συνεχώς ανοδική-επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

 

Γράφει ο Χρήστος Παπανικολάου, MSc Healthcare Management – Επικοινωνία υγείας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: