ΜΕΝΟΥ
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το καλοκαίρι για όσους πάσχουν από αγγειακές παθήσεις;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το καλοκαίρι για όσους πάσχουν από αγγειακές παθήσεις;

Health Newsroom

Όπως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Κατσένης, αν. καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, στις παθήσεις των αρτηριών, όπου επικρατεί η κακή αιμάτωση των άκρων λόγω στενωτικών βλαβών, η επίδραση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχει δυσμενή επίδραση. Αντιθέτως η καλοκαιρία ευνοεί ανθρώπους κάποιας ηλικίας να βαδίζουν, έστω και αν αναγκάζονται να σταματήσουν για λίγο μέχρι να αποσυμφορηθούν από τον πόνο που παράγεται, διότι το βάδισμα είναι η πιο ευεργετική προσφορά στην δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας. Εκείνο που μπορεί όμως να καταδικάσει το μέλος είναι ο τραυματισμός, όταν τα πέλματα είναι γυμνά και ευάλωτα σε τραυματισμούς (γυαλιά, άμμος ανάμεσα από τα δάκτυλα, μουλιασμένη επιδερμίδα στη θάλασσα) και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στους τραυματισμούς.

Όμως στις παθήσεις του φλεβικού συστήματος, καθώς και στις παθήσεις των λεμφαγγείων, η επίδραση της αυξημένης θερμοκρασίας είναι ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας. Όπως μας εξηγεί ο κ. Κατσένης, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετακίνηση του φλεβικού αίματος από την περιφέρεια προς την καρδιά στην όρθια θέση γίνεται αντίθετα της βαρύτητας και υπαγορεύεται από δύο μεγάλες αντλίες, την αναπνοή και τη σύσπαση της γάμπας κατά τη βάδιση. Παράλληλα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλο το φλεβικό δίκτυο είναι εφοδιασμένο με βαλβίδες, που επιτρέπουν μόνο την κεντρομόλο κίνηση του αίματος. Αν υπάρχει ανεπάρκεια των βαλβίδων είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω καταστροφής από την προηγηθείσα θρόμβωση, η επαναφορά του αίματος καθυστερεί και έτσι προκαλείται η λεγόμενη «φλεβική ανεπάρκεια». Προκαλείται τότε φαινόμενο «στάσης» στην τριχοειδική και τη λοιπή φλεβική κυκλοφορία, που χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης μέσα στα τριχοειδή, η οποία εμποδίζει την είσοδο των υγρών στα τριχοειδή με αποτέλεσμα να παραμένουν υγρά εκτός αγγείων και να προκαλείται το φλεβοίδημα. Τα λεμφαγγεία που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να απορροφήσουν την περίσσεια των υγρών, που όταν αδυνατούν είτε όταν είναι μεγάλη η φλεβική ανεπάρκεια είτε όταν πάσχουν αυτά τα ίδια τα λεμφαγγεία (τραυματισμός, εγχείρηση, απλασία, υποπλασία) παράγεται το λεμφοίδημα. Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος «χαλαρώνει» περισσότερο το φλεβικό αγγειακό δίκτυο και το οίδημα αυξάνεται».

Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία ο κ. Κατσένης μας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

Ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν αυξημένο βάρος, αναπνευστικά προβλήματα, που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα και κυρίως σε εκείνους που έχουν παρατεταμένη ορθοστασία συστήνονται κρύα ντους, μπάνια στη θάλασσα, κινητοποίηση και αποφυγή ορθοστασίας, απώλεια βάρους, αποφυγή στενών ρούχων (κορσέδων κ.λπ.) και τέλος σε εκείνους που εμφανίζουν κιρσούς ή μεταθροβωτικό σύνδρομο να φορούν ελαστικές κάλτσες μέχρι το γόνατο, που αυξάνουν τη δύναμη εξώθησης της γάμπας.

Σε βαρειά φλεβική ανεπάρκεια το καλοκαίρι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δημιουργίας «άτονου έλκους», που είναι μια πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του αστράγαλου. Για να μην εκδηλωθεί, τα πόδια πρέπει να προστατεύονται με ελαστικές κάλτσες, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού το καλοκαίρι στην περιοχή του έσω σφυρού (φαγούρα, τσίμπημα από κουνούπι, ξύσιμο, τραυματισμός), που προκαλεί λύση της συνέχειας της επιδερμίδας, πρέπει άμεσα να θεραπεύεται με αλλαγές, με περίδεση του μέλους με ελαστικούς επιδέσμους και/ή ελαστικές κάλτσες, διότι η επούλωση επιτυγχάνεται μόνο με μείωση των ασκούμενων πιέσεων στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: