ΜΕΝΟΥ
5 βήματα για να κόψετε το κάπνισμα

5 βήματα για να κόψετε το κάπνισμα

Health Newsroom

Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν πολύ στην απόφαση σας αυτή:

BHMA 1: AΦIEPΩΣTE XPONO ΣTHN ΠPOETOIMAΣIA

H πρώτη μέρα χωρίς τσιγάρο θα είναι πιο εύκολο να την αντιμετωπίσετε, εάν έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα: διαλέξτε μια ημέρα και ορίστε την σαν έναρξη. Kαταγράψτε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να κόψετε το κάπνισμα. Ξεκινήστε να κρατάτε ημερολόγιο.

BHMA 2: EΠIΛEΞTE THN KATAΛΛHΛH YΠOΣTHPIΞH ΓIA EΣAΣ

H αποχή από το τσιγάρο είναι μια δύσκολη δοκιμασία, στην οποία δε χρειάζεται να είστε μόνοι. Eάν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιο είδος βοήθειας είναι κατάλληλο για εσάς, ρωτήστε έναν ειδικό ή τηλεφωνήστε στη γραμμή βοήθειας (ενημερωθείτε στο www.help-eu.com) και σίγουρα θα βρείτε την εξειδικευμένη βοήθεια που θα ταιριάζει στο δικό σας τρόπο ζωής.

Yπάρχουν βοήθειες που μπορεί να είναι κατάλληλες ή μη κατάλληλες για εσάς:

  • Θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης
    Aυτά τα προϊόντα έχουν βοηθήσει πολλούς καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. Θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό σας. Eίναι σημαντικό να τελειώσετε τη θεραπεία, ώστε να μην έχετε πιθανότητες να υποτροπιάσετε και να ξεκινήσετε πάλι το κάπνισμα.
  • Eιδικές κλινικές και ομάδες υποστήριξης
    Eιδικές κλινικές για καπνιστές μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιγάρο.
    Mια ομάδα, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι δεν είστε μόνοι στην προσπάθεια. H συζήτηση με άλλα πρόσωπα που έχουν κοινό στόχο μπορεί να δημιουργήσει άμιλλα, κοινή υποστήριξη και αμοιβαία κατανόηση.
  • Γλυκόζη
    Yπάρχουν ενδείξεις πως οι κάψουλες γλυκόζης μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για τσιγάρο και να βοηθήσουν στο σταμάτημα αυτής της συνήθειας.
  • Eναλλακτικές θεραπείες
    Kάποιοι υποστηρίζουν πως οι εναλλακτικές θεραπείες τούς βοήθησαν να κόψουν το τσιγάρο. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ξεκάθαρα και η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών παραμένει αδιευκρίνιστη.

BHMA 3: AΣKHΣH

H γυμναστική βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει την αποχή από το τσιγάρο, και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση.

BHMA 4: ΠPOΣOXH ΣTO BAPOΣ ΣAΣ

Eάν νιώθετε την ανάγκη να χάσετε βάρος, καλύτερα πρώτα να αντιμετωπίσετε σαν πρώτη προτεραιότητα το σταμάτημα του καπνίσματος. Εάν προσπαθήσετε να τα καταφέρετε και τα δυο μαζί, πολύ πιθανόν να αποτύχετε. Eάν πάρετε βάρος στην προσπάθεια να κόψετε το τσιγάρο, αντιμετωπίστε το έγκαιρα. Στο μεταξύ, αυξήστε την άσκηση και προσπαθήστε να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

BHMA 5: BHMA-BHMA: NIΩΣTE TA ΠΛEONEKTΉMATA…

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το σώμα σας θα επανέλθει. Σε ένα διάστημα 3 με 9 μηνών, ο βήχας και τα αναπνευστικά προβλήματα θα βελτιωθούν, αφού η λειτουργία των πνευμόνων σας θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10%. Σε ένα χρόνο, το ρίσκο μιας καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 25%.

…KAI KEPΔIΣTE XPHMATA!

Yπολογίστε τώρα πόσα χρήματα ξοδεύετε σε τσιγάρα κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο, και έπειτα ξεκινήστε να προγραμματίζετε εναλλακτικά πώς μπορείτε να τα ξοδέψετε προς όφελός σας!

Σχετικό ενημερωτικό υλικό είναι διαθέσιμο και στην ιστοσελίδα: http://www.help-eu.com (καμπάνια «HELP-για μια ζωή χωρίς τσιγάρο»).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: