ΜΕΝΟΥ
Θετικά μέτρα για την Υγεία προωθούνται στη βάση της Συμφωνίας του Ιουλίου

Θετικά μέτρα για την Υγεία προωθούνται στη βάση της Συμφωνίας του Ιουλίου

Health Newsroom

Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τα επιτελεία τους φέρεται να εργάζονται, ώστε να προετοιμάσουν μέτρα, αποφάσεις και νομοσχέδια για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, χωρίς να περιορίζονται στο διαδικαστικό κατά βάση ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, άλλωστε υπάρχουν υποχρεώσεις, οι οποίες όχι μόνο πρέπει να τηρηθούν, αλλά ορισμένες εκ των οποίων θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα και για το Δημόσιο και τον πολίτη.

Ανάσα για τους ασθενείς η μείωση των τιμών των φαρμάκων

Στο Υπουργείο Υγείας, συγκεκριμένα, στενοί συνεργάτες του υπηρεσιακού υπουργού καθηγητή Γ. Δημόπουλου επισημαίνουν ότι παρά την ταύτιση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τα μνημόνια με την επιμήκυνση της ύφεσης της οικονομίας και τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, στο χώρο της Υγείας ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου θα συμβάλλουν στην ανακούφιση της δημόσιας και της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπηρεσιακός Υπουργός προχώρησε την έκδοση της μιας εκ των δύο υπουργικών αποφάσεων που δεν πρόλαβε να προωθήσει εγκαίρως η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, η οποία περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών όλων των εκτός πατέντου φαρμάκων στο 50% και των γενόσημων στο 32,5% της τιμής του φαρμάκου εντός πατέντου.

Η εν λόγω απόφαση δίνει ανάσα στους ασθενείς, όπως εξηγούν ιατρικοί κύκλοι, καθώς χωρίς να μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής τους, μειώνεται το ποσό συμμετοχής, αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα αποζημιώνει πλέον σε χαμηλότερες τιμές, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, τους οποίους μπορεί να διαθέσει όπου υπάρχει ανάγκη.

Διοικητικά κωλύματα επικαλείται η παραιτηθείσα ηγεσία

Ερωτηθείς άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Παναγιώτη Κουρουμπλή διευκρίνισε ότι είχαν προωθηθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης δύο Υπουργικές Αποφάσεις για λήψη αριθμού ΦΕΚ, μία για την τιμολόγηση των φαρμάκων και μία για τη διαμόρφωση του rebate, η οποία συντάχθηκε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα συμφωνηθέντα με τον ΣΦΕΕ. Η συσσώρευση εγγράφων στη Γραμματεία της Κυβέρνησης από τα διάφορα υπουργεία εντούτοις, προκειμένου να προλάβουν την παραίτησή της, προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να εκδοθούν σε ΦΕΚ οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός προχώρησε άμεσα με την τιμολόγηση, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο που έπρεπε να υλοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου, ενώ το θέμα του rebate αφήνεται προς το παρόν παρά τη συμφωνία με τον ΣΦΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: