ΜΕΝΟΥ
Δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικές: Η μεγάλη μεταρρύθμιση

Δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικές: Η μεγάλη μεταρρύθμιση

Health Newsroom

Πολύ κοντά σε μία μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά και το δημόσιο σύστημα υγείας. Το επικείμενο ‘άνοιγμα των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες, μία κίνηση που συζητείται τα τελευταία χρόνια φαίνεται να γίνεται πράξη. Ωστόσο και η κίνηση αυτή κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, αν δεν λυθούν ορισμένες “λεπτομέρειες” που αφορούν στη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ δημοσίου και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που έχει πάρει τα εύσημα από την τρόικα για τα επιτεύγματα του στο Υπουργείο επείγεται να προωθηθεί η σύμβαση μέχρι τέλους του μήνα καθώς όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το www.nextdeal.gr από την Δευτέρα 20 Ιουνίου (διαβάστε εδώ: Δημόσια νοσοκομεία και ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται) πρέπει μέχρι τέλους του έτους να “γράψει” έσοδα 20 εκατ. Ευρώ από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι τέλους του έτους και συνολικά 140 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015. Από την άλλη πλευρά η ασφαλιστική αγορά που στο σύνολο της βλέπει θετικά την όλη εξέλιξη θα πρέπει να διασφαλίσει δυο κυρίως πράγματα.

Αφενός οι ασφαλισμένοι της που θα επιλέξουν δημόσια νοσοκομεία να τυγχάνουν ενός επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών ανάλογων ή περίπου ανάλογων των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και σε κάθε περίπτωση να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και αφετέρου να συμμετάσχει στην κάλυψη και το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης που ενδεχομένως έχει ο πελάτης τους. Το σημαντικότερο όμως είναι η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο νοσοκομείο κάτι που δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται με το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης αφού δεν κατοχυρώνεται η πρώτη προτίμηση για τον συγκεκριμένο αριθμό δωματίων στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έτσι τον κίνδυνο έκφρασης παραπόνων από τους ασφαλισμένους πελάτες τους. Σε κάθε περίπτωση οι δυο πλευρές εκφράζουν την πολιτική βούληση να προχωρήσει η συνεργασία και αυτό είναι που πρέπει να διαφυλαχτεί σε κάθε περίπτωση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στο χώρο της ασφάλισης υγείας δημόσιας και ιδιωτικής.

Μία συνεργασία ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και δημοσίων νοσοκομείων σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει προς όφελος όλων καθώς τα νοσοκομεία θα βγουν στον ανταγωνισμό με στόχο την προσέλκυση περισσότερων εσόδων από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας και θα βελτιώσουν συνολικά την λειτουργία τους ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα διευρύνουν τον αριθμό των παρεχόμενων προμηθευτών υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές προς όφελος των ασφαλισμένων τους και των ισολογισμών τους. Το περιεχόμενο της προτεινόμενης από το Υπουργείο Υγείας σύμβασης ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και δημόσιων νοσοκομείων συζητήθηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών και στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης όπου και αποφασίστηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη σύμβαση προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία.

 

Αμέσως παρακάτω στη σύνδεση «Δείτε Επίσης» μπορείτε να δείτε το Σχέδιο Σύμβασης για τη Συνεργασία Ε.Σ.Υ. και Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: