ΜΕΝΟΥ
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ανώδυνη δισκεκτομή με ένεση gel

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ανώδυνη δισκεκτομή με ένεση gel

Health Newsroom

Οι διακεκριμένοι συνεργάτες του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών βρίσκονται σε διαρκή επιστημονική αναζήτηση νέων, πρωτοποριακών μεθόδων και εφαρμογών τις οποίες και υιοθετούν, συχνότατα σε πανελλαδική πρωτιά, εξασφαλίζοντας εξειδικευμένες, βελτιωμένες, ενίοτε μοναδικές, οδούς ίασης.

Στο πνεύμα αυτό, έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011 και στην Ελλάδα, η εφαρμογή της πρωτοποριακής, ανώδυνης και αναίμακτης δισκεκτομής με ένεση gel, από τον Διευθυντή του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Χειρουργό – Ορθοπαιδικό, κ. Ιωάννη Βαλαβάνη και την ομάδα του.

Μέχρι σήμερα, παθήσεις του μεσοσπονδύλιου δίσκου, όπως η δισκοπάθεια, η δισκοκήλη, η οσφυοϊσχιαλγία, το αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο, η θωρακική δισκοκήλη κ.λ.π., αντιμετωπίζονταν, αποκλειστικά, με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή παρέμεναν χωρίς θεραπεία.
Πλέον, η αναίμακτη δισκεκτομή με ένεση gel αλλάζει τα δεδομένα, προσφέροντας ανώδυνη θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με ολιγόλεπτη κλειστή επέμβαση (15’ – 20’ για κάθε δίσκο) και με απλή τοπική αναισθησία μόνο στο δέρμα.

Τα αποτελέσματα από τη δράση του gel αρχίζουν να φαίνονται μέσα στο πρώτο 12ωρο. Ο δίσκος συρρικνώνεται, η δισκοκήλη αρχίζει και υποχωρεί, η νωτιαία ρίζα (νεύρο) πιέζεται όλο και λιγότερο και τα συμπτώματα μειώνονται. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται με το πέρασμα των ωρών και μετά τις πρώτες 3-4 ημέρες, στην πλειονότητα των περιστατικών, ο πόνος και το μούδιασμα, στο πόδι ή το χέρι, ανάλογα αν η ένεση έγινε σε οσφυϊκό, θωρακικό ή αυχενικό δίσκο, εξαφανίζονται.
Τελευταίο από τα συμπτώματα που μειώνεται και φεύγει είναι ο πόνος τοπικά στη μέση, στο λαιμό ή στη πλάτη, ιδιαίτερα αν προϋπήρχαν αλλοιώσεις στις σπονδυλικές αρθρώσεις, που και αυτές δεν θα έφευγαν, ούτε με την κανονική και καθιερωμένη χειρουργική δισκεκτομή, ανεξάρτητα με το αν αυτή πραγματοποιείται μικρο-επεμβατικά, ρομποτικά, ενδοσκοπικά, με Laser ή όπως αλλιώς γίνεται.

Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ειδικού gel είναι ότι κανένα από τα συστατικά του δεν είναι τοξικό. Από όσες δοκιμές και πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί, δεν προέκυψε κίνδυνος, ακόμα και αν το gel περάσει μέσα στο νωτιαίο σωλήνα και έρθει σε επαφή με τις μήνιγγες ή τα νεύρα.
Γενικότερα, δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις για τη νέα μέθοδο. Η δισκεκτομή με ένεση gel δεν είναι επιλέξιμη μόνο σε άτομα με γνωστή αλλεργία και σε περιπτώσεις με σηπτικές καταστάσεις ή φλεγμονές στο δίσκο ή σε άλλα σημεία του σώματος, όπως, για παράδειγμα, ένα απόστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: