ΜΕΝΟΥ
O θόρυβος επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την αρτηριακή πίεση

O θόρυβος επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την αρτηριακή πίεση

Health Newsroom

Η ανάγκη ελέγχου έκθεσης κατοίκων των αστικών περιοχών στο θόρυβο και ειδικά των κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας τονίσθηκε σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  και το ECOCITY την Τετάρτη 12 Μαΐου, στον συνεδριακό χώρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με θέμα Αστικό Θόρυβο και τις Επιδράσεις του στην υγεία,

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τους επιστήμονες στις ομιλίες τους, ήταν σημαντικά και προκάλεσαν τον προβληματισμό για την ανάγκη εξέτασης και εφαρμογής μέτρων για τον θόρυβο στις αστικές περιοχές αφού συμπερασματικά τεκμηριώνονται οι επιδράσεις του θορύβου στην αρτηριακή πίεση και αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερο έλεγχο της έκθεσης σε θόρυβο των κατοίκων διαφόρων προβληματικών περιοχών και η λεπτομερέστερη μελέτη του θέματος.

Οπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην διάρκεια του συνεδρίου, συμπεράσματα διεθνούς έρευνας έδειξαν ότι η αύξηση κατά 10 dB του θορύβου αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο υπέρτασης κατά 14%.

Ενώ διαφορετική έρευνα έδειξε ότι κάθε αύξηση του θορύβου, ακόμη και όταν το άτομο συνεχίζει να κοιμάται, συνδυάζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Το φαινόμενο αυτό πιθανώς επηρεάζει τον ημερήσιο κύκλο των τιμών της αρτηριακής πίεσης  με επιδράσεις στην μακροχρόνια ανάπτυξη υπέρτασης.

Σημαντική έμφαση δόθηκε στο θόρυβο που προκαλείται στο περιβάλλον από την κυκλοφορία οχημάτων ή από διάφορες δραστηριότητες, μπορεί να επηρεάσει τη ακοή,  την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να συμβάλλει σε στεφανιαία νόσο, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι, υψηλά επίπεδα θορύβου πλησίον σχολείων, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση των μαθητών και μειώνουν την σχολική τους επίδοση.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου οδήγησαν στην ανάγκη αποτελεσματικού σχεδιασμού  χρήσεων γης & οδικών αρτηριών και στην ανάγκη συνεργασίας των τοπικών αρχών με τους πολίτες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η γρήγορη ανάπτυξη μια περιοχής με εμπορικούς όρους συνήθως οδηγεί στην υποβάθμιση της περιοχής ενώ στα σημεία που συνήθως παρατηρούνται αυξημένοι θόρυβοι είναι κυρίως οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας, οι κεντρικοί κόμβοι, σε περιοχές αεροδρομίων και στα καλοκαιρινά κέντρα διασκέδασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: