ΜΕΝΟΥ
Σχετικά με την ανακοίνωση για απώλεια μοσχευμάτων

Σχετικά με την ανακοίνωση για απώλεια μοσχευμάτων

Health Newsroom

Σχετικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής για «απώλεια» μοσχευμάτων κερατοειδούς τοποθετήθηκε ακολούθως ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Καθηγητής Ι.Γ. Βλαχογιάννης:

Με τίτλο «γραφειοκρατία κατά των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς»  η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.Λ.Ι.Α.), υποστηρίζει ότι απωλέσθησαν μοσχεύματα κερατοειδούς κατά την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, διότι ο Ε.Ο.Μ. «ακέφαλος ων» δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει την εισαγωγή 2 μοσχευμάτων κερατοειδούς από χώρα του εξωτερικού.

Ο Οργανισμός ενημερώθηκε στις 15 του τρέχοντος μηνός από τον οφθαλμίατρο κ. Κανελλόπουλο, ότι προτίθεται να εισάγει ένα μόσχευμα κερατοειδούς από το εξωτερικό, για προγραμματισμένο χειρουργείο μεταμόσχευσης στις 22 Απριλίου 2010. Λόγω της επελθούσης ανωμαλίας στις αεροπορικές μεταφορές, η άφιξη του μοσχεύματος ακυρώθηκε από τον ίδιο τον οφθαλμίατρο. Κατά την επικοινωνία που είχε ο υπεύθυνος του Οργανισμού με τον κ. Κανελλόπουλο συνεφωνήθη να ορισθεί άλλη ημερομηνία εμφύτευσης του μοσχεύματος όταν ομαλοποιηθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα και ενημερωτικά για να μην υπάρξει ταλαιπωρία του ασθενούς – υποψήφιου λήπτη, ανεφέρθη στον κ. Κανελλόπουλο το τρέχον γεγονός της αλλαγής της διοίκησης του ΕΟΜ και της ανάγκης ως εκ τούτου να μεταφερθεί η ημερομηνία του χειρουργείου για μερικές ημέρες αργότερα, έως ότου ενημερωθεί και αναλάβει η νέα διοίκηση. Κατόπιν της ενημέρωσης αυτής δεν έγινε η παραγγελία του μοσχεύματος.

Με έκπληξη στην ανακοίνωση που στα Μ.Μ.Ε. μεταδίδεται, υποστηρίζεται ότι «απωλέσθησαν» μοσχεύματα, τα οποία όμως, νομίμως τουλάχιστον ουδέποτε εισήχθησαν, δεδομένου ότι δεν ζητήθηκε η έγκριση από τον ΕΟΜ για την εισαγωγή τους.

Ο ΕΟΜ πέραν των ανωτέρω αναζήτησε άμεσα τον αρμόδιο υπάλληλο του τελωνείου του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», για να πληροφορηθεί εάν πράγματι «απωλέσθη» κάποιο μόσχευμα. Ο υπάλληλος του τελωνείου διαβεβαίωσε τον Οργανισμό ότι ουδέποτε εισήχθη μόσχευμα το οποίο και να «χάθηκε».

Ο ΕΟΜ, έχοντας σαν στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών αποφεύγει σκοπίμως την περαιτέρω ανάλυση της ανακοίνωσης, η οποία βρίθει ανακριβειών.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν βρίσκονται στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και παντός ενδιαφερόμενου. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο στόχος της Πολιτείας είναι η ανάπτυξη του Προγράμματος Δωρεάς ιστών και Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων από ίδιες Εθνικές πηγές. Στο σημείο αυτό καλείται ο κάθε πολίτης να συμμετάσχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: