ΜΕΝΟΥ
Ιαπωνία: Στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση

Ιαπωνία: Στρέφεται στην ιδιωτική ασφάλιση

Health Newsroom

Ανησυχία, ανασφάλεια, και έντονος προβληματισμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιαπωνικής κοινωνίας στις μέρες μας σε ό,τι αφορά το κρατικό σύστημα υγείας και περίθαλψης. Η γήρανση του πληθυσμού και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχει ωθήσει τον πληθυσμό της Ιαπωνίας να στραφεί προς το κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης όταν αυτός μάλιστα υπόσχεται πολλά και είναι και ιδιαίτερα ευέλικτος. Από την πλευρά τους οι καταναλωτές, σε αντίθεση με τους Έλληνες δείχνουν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα να εμπιστεύονται το ιδιωτικό σύστημα υγείας  περισσότερο από το κρατικό.

Tότε αδιανόητο– τώρα απαραίτητο
Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ίσως αδιανόητο οι Γιαπωνέζοι να ‘πλησιάσουν’ τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, στις μέρες ωστόσο είναι φυσικό να έχει ο καθένας αγοράσει από δύο ή τρία συμβόλαια από διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες με σκοπό να εξασφαλίσει καλύτερη, πιο σωστή περίθαλψη και συνδυασμό αποζημίωσης, όπως αποκλειστικά δηλώνει στο nextdeal η κα Κει Τανάκα Καθηγήτρια Ιστορίας σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Σύνηθες τείνει να γίνει το φαινόμενο αυτό και στις μεγαλύτερες ηλικίες ή και σε αυτούς που ήδη συνταξιοδοτούνται από το κρατικό σύστημα υγείας, όπου σύμφωνα με το νέο νόμο της χώρας συνεχίζουν να καταβάλλουν κάποιες εισφορές στο κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ακριβώς και στην χώρα μας οι δημόσιοι λειτουργοί έχουν καλλίτερες υπηρεσίες από το κρατικό σύστημα υγείας ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λιγότερο καλές και συνεπώς περισσότερο προβληματισμένοι, Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κρατικό σύστημα υγείας σε περίπτωση νοσηλείας ή χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής οι υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν το 70% με 80% των συνολικών ιατρικών ή φαρμακευτικών εξόδων.

Πολυεθνικές κατά εγχωρίων

Με επιθετικές στρατηγικές έχουν μπει στην αγορά οι ξένες ασφαλιστικές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κα. Κ. Τανάκα μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως η AFLAC διαθέτουν προγράμματα που ασφαλίζουν άτομα μεγάλης ηλικίας και μάλιστα ακόμα με κάποια προβλήματα υγείας, έτσι για την ώρα ο ανταγωνισμός φαίνεται αθέμιτος καθώς τέτοια προγράμματα είναι ανύπαρκτα για τις εγχώριες ασφαλιστικές για παράδειγμα Taiyo Seimei, Nihon Seimei, και Yubin Chokin.

Τα γεγονότα τρέχουν και διαμορφώνουν τις τάσεις. Ιδιωτικό σύστημα υγείας, κρατικό;… θα φανεί στο μέλλον  και για τους Ιάπωνες πιο είναι καλλίτερο, και αποδοτικότερο. Από την άλλη πλευρά  τρίζουν τα άλλοτε ακλόνητα θεμέλια του κρατικού συστήματος, είναι φανερό πια… θα αντέξουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές όταν στο μέλλον κληθούν να καταβάλλουν μεγάλες αποζημιώσεις;..

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: