ΜΕΝΟΥ
Συμμετοχή της Boehringer Ingelheim στη διεθνή καμπάνια #Εmbrace Εquity για τη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας 2023!

Συμμετοχή της Boehringer Ingelheim στη διεθνή καμπάνια #Εmbrace Εquity για τη Διεθνή Ημέρα Γυναίκας 2023!

Health Newsroom

Η Ισότητα έχει πολλές πτυχές. Έχει να κάνει με την άρση των εμποδίων, την προώθηση της συμμετοχής και τη δημιουργία ενός δίκαιου περιβάλλοντος. Αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση, στη βασική περίθαλψη και στην υποστήριξη της υγείας. Και έχει να κάνει με τις ευκαιρίες και το σωστό ποσό υποστήριξης την κατάλληλη στιγμή. Ενώ συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα, δυστυχώς οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αυτές που συχνά χάνουν.

H Boehringer Ingelheim εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με το σύνθημα των Γυναικών του ΟΗΕ για το 2023: «Η ισότητα των φύλων σήμερα για ένα βιώσιμο Αύριο». Για τo σκοπό αυτόν συμμετέχει στη διεθνή καμπάνια #Embrace Equity, ενημερώνοντας τους εργαζομένους της και την κοινωνία χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές της πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα η εταιρεία παρουσιάζει λίγες μόνο από τις γυναίκες εργαζόμενές της που συμβάλλουν στην υπεράσπιση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ενώ ηγούνται στην προσπάθεια της εταιρείας για βιώσιμη ανάπτυξη σε καθημερινή βάση.

Η Beatrice Aelterman είναι επικεφαλής της παγκόσμιας διαχείρισης της υγείας στην Boehringer Ingelheim. Η ευθύνη της είναι να φροντίζει για την υγεία και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού, αναπτύσσοντας μια κουλτούρα υγιών συνηθειών, ανοιχτής νοοτροπίας και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους εν ώρα εργασίας.

Η υγεία και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται και υποτιμάται όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το οποίο έχει επηρεαστεί μαζικά από την πανδημία COVID-19. Η ψυχική υγεία, η εργονομία του γραφείου στο σπίτι, η κινητικότητα, ακόμη και η διατροφή, όλα βρέθηκαν στο προσκήνιο, καθώς οι καθημερινές ρουτίνες ήταν ανάποδα για πολλούς ανθρώπους, επίσης για τους υπαλλήλους στην Boehringer Ingelheim. Αυτό οδήγησε σε μια αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ πολλών ανθρώπων. Η Beatrice εξηγεί: «Ως εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να είμαστε πρότυπα όσον αφορά στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Ο κόσμος θέλει να ξέρει πού βρισκόμαστε και τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε για να φροντίσουμε τους εργαζομένους μας».

Η φροντίδα για τους συνανθρώπους φέρει μια έμφυτη αίσθηση του σκοπού, της κοινής επιτυχίας και της ανάπτυξης – και είναι μια δουλειά στην οποία η ενσυναίσθηση και οι ισχυρές δεξιότητες των ανθρώπων είναι ζωτικής σημασίας. «Ως γυναίκα σε αυτόν τον τομέα, πρέπει να εμπιστεύεσαι τα ένστικτα, τις δεξιότητες και τις αξίες σου. Στις γυναίκες αρέσει να σκέφτονται ομαδικά. Η επένδυση χρόνου και ικανότητας προς όφελος της ομάδας έρχεται φυσικά σε πολλούς από εμάς, οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για περισσότερες γυναίκες στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη συνολικά. Θαυμάζω πολλές γυναίκες που είναι αληθινοί φορείς αλλαγής, καθώς και τις γυναίκες που οδηγούν τη σταθερή αλλαγή μέσα από την εταιρεία. Να πιστεύουν στις ιδέες τους, να ξεπερνούν εμπόδια, να κάνουν τη διαφορά. Αποτελούν παράδειγμα της νοοτροπίας που χρειάζεσαι, για να βάλεις το σημάδι σου και να ανοίξεις το δρόμο σε άλλες γυναίκες παντού».

Η Christiane Wijsen, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Στρατηγικής στη Boehringer Ingelheim και διευθύντρια της στρατηγικής για την αειφόρο Ανάπτυξη – Για τις Γενιές (SD4G), τονίζει το σκοπό και τις ευκαιρίες που μπορούν να βρουν οι γυναίκες από όλα τα επαγγελματικά υπόβαθρα στην αειφορία. Αναφέρει: «Ως επικεφαλής του τμήματος που περιλαμβάνει τόσο τα τμήματα Διαφορετικότητας & Ένταξης (diversity & inclusion) όσο και Αειφόρου Ανάπτυξης, έχω πραγματικά εμπνευστεί από το σύνθημα των Ηνωμένων Εθνών της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, τονίζοντας τη σημασία της ισότητας των φύλων για την προώθηση της αειφορίας. Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι οι γυναίκες τείνουν να επιβαρύνονται δυσανάλογα από τον αντίκτυπο των προκλήσεων της αειφορίας, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ή οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι ισχυροί ηγέτες και φορείς αλλαγής και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες βιωσιμότητας σε όλο τον κόσμο. Οι συνεχείς προσπάθειες για τη χειραφέτηση των γυναικών ως ίσων παραγόντων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα είναι ουσιώδεις. Χωρίς την ισότητα των φύλων, δεν φαίνεται να υπάρχει βιωσιμότητα στο εγγύς μέλλον. Στην Boehringer Ingelheim είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε ένα αυξανόμενο δίκτυο γυναικών να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους, να κάνουν τη διαφορά μαζί. Οι ιστορίες που μοιραζόμαστε αποδίδουν φόρο τιμής όχι μόνο στον αντίκτυπό τους εν γένει, αλλά τονίζουν ιδιαίτερα τον πρωτοποριακό τους ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κάθε μία από αυτές, για την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία τους».

Η Annette Eckes είναι υπεύθυνη Κυκλικής Οικονομίας στα κεντρικά της εταιρείας και ηγείται στην πρωτοβουλία More Green στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Boehringer Ingelheim. Η πράσινη κουλτούρα και η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, κάθε φορά που συζητάς για τη βιωσιμότητα με την Annette: «Πρέπει να εστιάσουμε την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον στο DNA μας – σε κάθε απόφαση που παίρνουμε και σε ό,τι κάνουμε να συμβάλλει στην υγεία του πλανήτη μας, και τελικά στη δική μας. Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν στο ταξίδι της βιωσιμότητας, γιατί όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε». Σήμερα, εργάζεται στην εφαρμογή των αρχών οικολογικού σχεδιασμού σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της εταιρείας, προωθώντας τις πράσινες επενδύσεις και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκέψεων και των συνεδρίων: «Είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας για να εργαστούμε, επειδή εξελίσσεται συνεχώς, με νέα πράγματα να εμφανίζονται συνεχώς. Συνεργαζόμαστε επίσης με συνεργάτες του κλάδου και του ευρύτερου δικτύου μας. Το δίκτυο είναι πολύ ποικιλόμορφο, έτσι αν θέλετε να εργαστείτε με την αειφόρο ανάπτυξη, όλα έχουν να κάνουν με το να αδράξετε τις ευκαιρίες που προκύπτουν. Δεν έχει σημασία, είτε ασχολείστε με επιχειρήσεις, έρευνα, λειτουργίες ή επικοινωνίες. Σχεδόν κάθε δεξιότητα είναι απαραίτητη στη βιωσιμότητα, οπότε οι γυναίκες δεν πρέπει να αποφεύγουν την πρόκληση να κάνουν τον κόσμο «πιο πράσινο» για εμάς – και τις επόμενες γενιές».

Η Manuela Pastore είναι μία από τους ηγέτες της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Making More Health για την αειφόρο ανάπτυξη της Boehringer Ingelheim» για σχεδόν μία δεκαετία. Με το ρόλο αυτόν συνέβαλε στη δημιουργία ενός δικτύου που περιλαμβάνει πάνω από 120 κοινωνικούς επιχειρηματίες παγκοσμίως και έχει ως στόχο να επηρεάσει τις ζωές 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030.

Μια από τις προσωπικές της στιγμές είναι η συνεργασία με άτομα με αλφισμό στην Κένυα. Ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι με αυτήν την κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι με διακρίσεις σε πολλές κοινότητες στην Αφρική. Πριν από τρία χρόνια, βοήθησε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που προσφέρει εκπαίδευση ευαισθητοποίησης στις κοινότητες, παρέχει εκπαίδευση αξιόπιστη σε άτομα με αλφισμό και παρουσιάζει εθελοντικά προγράμματα, βοηθώντας στην εξάλειψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και τονίζοντας τι σημαίνει να ζεις με αλφισμό. «Προχωράμε από το να βοηθούμε ανθρώπους με αλφισμό για να γίνουν αποδεκτοί στο να τους βοηθούμε να γίνουν πρωταθλητές στις κοινότητες όπου ζουν, να διδάσκουμε για τον αλφισμό και να φέρνουμε χρήσιμες δεξιότητες στους συνομηλίκους τους. Ταυτόχρονα, η υιοθέτηση αυτής της ολιστικής προσέγγισης προκαλεί θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς του κοινωνικού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Ένα από τα προνόμια της τόσο στενής συνεργασίας με τόσους κοινωνικούς επιχειρηματίες, καινοτόμα μυαλά και άτομα που επιχειρούν την αλλαγή (change makers), παραδέχεται με χαρά η Manuela, είναι ότι διαρκώς περιτριγυρίζεσαι από μεγάλους ανθρώπους που σε εμπνέουν να κάνεις σπουδαία πράγματα. Η δημιουργία δικτύων, η συγκέντρωση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, η ανάληψη κινδύνων για τις ευκαιρίες που αναδύονται μπορεί να οδηγήσουν σε απτές επιπτώσεις για τόσες πολλές διαφορετικές κοινότητες. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα όταν οδηγούμε τη συστημική αλλαγή.


Αναδημοσίευση από το περιοδικό Health Next Generation – Τεύχος 13:


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: