ΜΕΝΟΥ
Η ιατρική του Διαδικτύου και η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου!

Η ιατρική του Διαδικτύου και η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου!

Health Newsroom

Γράφει η Βαρβάρα Καλογερή, παθολόγος, διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών – Τμήματος Check Up, «Ερρίκος Ντυνάν».

Πολλοί χρήστες αναζητούν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για ιατρικά προβλήματα και διάφορα θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης. Οι αριθμοί που δίνουν όλες οι έρευνες είναι ξεκάθαροι: Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των ευρωπαϊκών χωρών σερφάρει πλέον στο Ίντερνετ. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65% του πληθυσμού και βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία.

Οι παραπάνω αριθμοί είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί και φανερώνουν μια νέα πραγματικότητα στη σχέση ιατρού – ασθενούς. Πολλά άτομα συμβουλεύονται το Ίντερνετ, με βάση τα συμπτώματά τους, χωρίς να πάνε στον γιατρό. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η αναζήτηση πληροφοριών υγείας είναι πλέον πραγματικότητα και γι’ αυτόν το λόγο οι ασθενείς θα πρέπει να είναι επίσης ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχει η εξεύρεση πληροφοριών από ιστοσελίδες που δεν χαρακτηρίζονται για την εγκυρότητα, αξιοπιστία και επικαιροποίηση των πληροφοριών τους.

Η διαδικτυακή πληροφορία με κριτικό στοχασμό μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς:

  • να αυξήσουν το επίπεδο γνώσεών τους σε θέματα υγείας και να ενδυναμώσουν τις δεξιότητές τους στην προάσπιση και διαχείριση της υγείας τους,
  • να αυξήσει την ικανότητά τους να αναζητούν τις υπηρεσίες υγείας που είναι πιο κατάλληλες για το πρόβλημα που τους απασχολεί.

Αν ο ασθενής γνωρίζει ήδη κάποια πράγματα, η ιατρική του συμβουλή μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα κατανοητή. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο πληροφόρησης και γνώσης που έχει ο ασθενής για την ασθένειά του τόσο καλύτερη είναι η αποδοχή της θεραπείας. Η έγκυρη πληροφόρηση από το Διαδίκτυο έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να συμμετέχει ενεργά, να ζητάει περισσότερες πληροφορίες και να θέτει περισσότερες ερωτήσεις στη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης.

Ωστόσο, η χρήση της διαδικτυακής πληροφόρησης από τους ασθενείς ενέχει κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές υποτιμώντας ή υπερεκτιμώντας συμπτώματα και σημεία. Οι ασθενείς μπορεί να εμπιστεύονται ιστότοπους με πληροφορίες κακής ποιότητας ή ακόμα και να ερμηνεύουν λάθος τα δεδομένα. Επιπλέον, το Διαδίκτυο μπορεί να είναι επιβλαβές δημιουργώντας προσδοκίες στους ασθενείς, που όταν αντιμετωπίζουν τη γνώση ενός πραγματικού σταδίου ασθένειας-θεραπείας να απογοητεύονται.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτού του είδους η πληροφόρηση λειτουργεί επικουρικά και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώση και εμπειρία ενός γιατρού.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ CHECK UP
Η σύγχρονη άποψη για την υγεία εστιάζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον στον τομέα της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης. Ο προληπτικός έλεγχος (check up) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαφύλαξης της υγείας.

Επικεντρώνεται στην προσυμπτωματική διάγνωση ενηλίκων, ώστε να προσδιοριστούν ορισμένα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις, που κατά κανόνα δεν προκαλούν συμπτώματα. Η πρόληψη έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα για την υγεία, την ευεξία και τη μακροζωία. Ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος (check up) στοχεύει στο να διαγνωσθούν έγκαιρα και να αντιμετωπισθούν νοσήματα πριν τη δημιουργία μη αναστρέψιμων επιπλοκών. Επιπλέον στοχεύει στο να δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες-συμβουλές για να διαφυλαχτεί η καλή υγεία του εκάστοτε ασθενούς. Πρόκειται για μια στοιχειώδη υποχρέωση-επιλογή του ατόμου απέναντι στον εαυτό του.

Το πρόγραμμα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου πρέπει να εξατομικεύεται από τον γιατρό ανάλογα με το ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα προηγούμενων διαγνωστικών εξετάσεων. Στόχος του είναι προαγωγή της ατομικής και οικογενειακής υγείας. Επιπλέον στοχεύει στην ανίχνευση παραγόντων κινδύνου που μπορούν να εξελιχθούν σε νόσο και που μπορούν να αντιστραφούν με αλλαγή του τρόπου ζωής. Τέλος, γίνεται ανίχνευση παθήσεων που συνήθως είναι ασυμπτωματικές, καθώς επίσης η καλή συμμόρφωση με την αγωγή των ήδη υφιστάμενων παθήσεων.

Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, τα υφιστάμενα προβλήματα υγείας, προδιαθεσικούς ή κληρονομικούς παράγοντες, η συχνότητα του check up διαφοροποι-είται. Επίσης, μπορεί να αλλάζει με βάση τα αρχικά ευρήματα. Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση και εργαστηριακό-απεικονιστικό έλεγχο.

Στο «Ερρίκος Ντυνάν», αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου και ότι αποτελεί επιλογή των ασθενών να εμπιστευτούν το νοσοκομείο μας, δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος ξεχωριστός χώρος με πιστοποιημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τη συμμετοχή όλων των ιατρικών ειδικοτήτων με στόχο την εξατομικευμένη προληπτική Ιατρική. Στόχος του νοσοκομείου μας είναι να πραγματοποιείται ένας ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έχουμε δημιουργήσει πακέτα προληπτικού ελέγχου που καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών μας, αλλά είμαστε και στη διάθεσή τους να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα πακέτα. Επιπλέον διαχειριζόμαστε προληπτικούς ελέγχους μεγάλων εταιρειών που έχουν δημιουργήσει οι Ιατροί Εργασίας τους ή που έχουμε κληθεί να δημιουργήσουμε εμείς ανάλογα τις ανάγκες τους. Προβαίνουμε σε συνεχείς ενημερώσεις και καμπάνιες αφύπνισης του κοινού για τη σημαντικότητα του περιοδικού προληπτικού ελέγχου είτε μέσω διαφημιστικών καμπανιών είτε μέσω δημιουργίας μικρών ευέλικτων πακέτων για προληπτικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, όπως καρκίνος του μαστού, καρκίνος προστάτη κ.ά.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης από την αρχαιότητα.

Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health – Τεύχος 11:


ΒΑΡΒΆΡΑ ΚΑΛΟΓΕΡΉ
Η Βαρβάρα Καλογερή είναι παθολόγος, διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών – Τμήματος Check Up, «Ερρίκος Ντυνάν».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Πτυχίο Ιατρικής, University of SEMMELWEIS -Αγγλόφωνο Τμήμα- Βουδαπέστη-Ουγγαρία 23/06/2000.
  • Τίτλος Ειδικότητας Παθολογίας, Απρίλιος 2012.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην επαγγελματική της πορεία είναι οι εξής: • Τρίμηνο ειδικότητας ΓΝΑ Νοσοκομείο Κεφαλληνίας (Τμήματα Παθολογίας-Χειρουργικής-Καρδιολογίας) από 4/10/2002 έως 3/1/2003.

  • Αγροτικός Ιατρός στο Κ.Υ. Σάμης Κεφαλληνίας από 07/01/2003 μέχρι 07/01/2004.
  • Clinical Research Associate στην εταιρεία Zeincro Hellas από 09/03/2005 μέχρι 30/11/2006 (υπεύθυνη για την εκπαίδευση ιατρών και παρακολούθηση διενέργειας κλινικών μελετών, συμμετοχή στη δημιουργία κλινικών πρωτοκόλλων, εκπαίδευση ιατρικών επισκεπτών στις βασικές αρχές της Ανατομίας-Παθολογίας-Παθοφυσιολογίας).
  • Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», στη Γ’ Παθολογική Κλινική από 6/12/2006 μέχρι 23/04/2012.
  • Επιμελήτρια Ογκολογικού Τμήματος Ιδιωτικής κλινικής από 01/10/2012 έως 01/07/2014.
  • Επιμελήτρια Παθολογικού Τμήματος Ιδιωτικής κλινικής από 01/10/2014 έως και 01/11/2015.
  • Ιδιωτικό ιατρείο στον Βύρωνα από 01/03/2013 έως και σήμερα.
  • Υπεύθυνη Ιατρός στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ακτιος» από 01/06/15 έως και 01/09/2016.
  • Υπεύθυνη Ιατρός Τμήματος Check Up σε ιδιωτική κλινική από τον 01/11/2015 έως και 01/01/2019. Από 01/01/2019 έως και 01/07/2021 ανάληψη καθηκόντων συντονισμού του Τμήματος Check Up (σχεδιασμό-επιμέλεια πακέτων check up, εκπαίδευση ιατρού τμήματος στο νέο καθηκοντολόγιο).
  • Συντονίστρια ιατρός Τμήματος Επειγόντων-triage ιδιωτικής κλινικής από 01/01/2019 έως και 01/07/2021
  • Υπεύθυνη ιατρός τηλεοπτικού προγράμματος ΑΝΤ1 «ΝΟΜADS 1 & 2» σε Φιλιππίνες και Μαδαγασκάρη (διενέργεια προληπτικού ελέγχου παικτών και προσωπικού αποστολής, οργάνωση απαραίτητου εμβολιασμού, παροχή Α’ βοηθειών σε όλο το διάστημα των γυρισμάτων).
  • Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων και Check Up σε ιδιωτική κλινική από 01/07/2021 έως και σήμερα.
  • Υπεύθυνη ιατρός τηλεοπτικού προγράμματος «ASIA EXPRESS» σε Λάος-Καμπότζη-Ταϊλάνδη (διενέργεια προληπτικού ελέγχου παικτών και προσωπικού αποστολής, οργάνωση απαραίτητου εμβολιασμού, παροχή Α’ βοηθειών σε όλο το διάστημα των γυρισμάτων).
  • Υπεύθυνη ιατρός τηλεοπτικού προγράμματος «LOVE ISLAND» (διε-νέργεια προληπτικού ελέγχου παικτών).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: