ΜΕΝΟΥ
Τώρα υπάρχει λύση να σωθεί το διαβητικό πόδι!

Τώρα υπάρχει λύση να σωθεί το διαβητικό πόδι!

Health Newsroom

Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών παρουσίασε τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζει για την πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς και την πιο σοβαρή επιπλοκή αυτού, το διαβητικό πόδι.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της εταιρείας ιατρικών μηχανημάτων GE Healthcare, μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, η Cecilia Felix, General Manager, Image Guided Therapies, EMEA, GE Healthcare, η Δρ. Γιούλη Αργυρακοπούλου, ειδικός παθολόγος, διευθύντρια Γ΄ Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, διευθυντής Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Τους ομιλητές παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη.

Το «Ασφαλιστικό ΝΑΙ» κλήθηκε στην παρουσίαση από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, προκειμένου να προβάλλει το πολύ σημαντικό αυτό θέμα στον μεγάλο αριθμό αναγνωστών του, που με όλα τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει (ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ, NEXTDEAL.GR, εφημερίδα NEXTDEAL, περιοδικό υγείας HEALTH NEXT GENERATION) ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια.

Το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη και του διαβητικού ποδιού ενδιαφέρει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δαπανούν τεράστια ποσά για να αποζημιώσουν νοσηλείες, θεραπείες, φαρμακευτικές αγωγές, ασφαλίσεις αναπηρίας, μερικής ανικανότητας, ασφαλίσεις εισοδήματος και θανάτους. Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό οι ασφαλιστικές εταιρείες να ενημερώσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ώστε στη συνέχεια να μεταφέρουν τα μηνύματα της εκδήλωσης στους ασφαλισμένους τους.

Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης ήταν η προβολή της ταινίας μικρού μήκους, με τίτλο «The Cut: The Secret to Saving a Limb», παραγωγής GE Healthcare, 2022. Η εν λόγω ταινία που αποτελεί πραγματική ιστορία, αφορά στη μάχη ενός άνδρα με το διαβήτη, στην αδιάκοπη αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής και στην καινοτόμο χειρουργική τεχνική που του έσωσε τελικά το πόδι. Στην ταινία συμμετέχει και ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, ο οποίος παρουσιάζει τα επιτεύγματα της διεπιστημονικής ομάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στη διάσωση του διαβητικού ποδιού, με τη συμβολή του υβριδικού χειρουργείου.

Στη συνέχεια μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τον Όμιλο του Ιατρικού που η στρατηγική συνεργασία με τον διεθνή κολοσσό GE Healthcare την οποία εγκαινιάσαμε πριν από 3 χρόνια, αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που η GE Healthcare επέλεξε το Ιατρικό και το συνεργάτη ιατρό μας, Δρ. Θεοδόσιο Μπίσδα, πρέσβη του brain gain για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «The Cut:The Secret to Saving a Limb», παραγωγής GE Healthcare 2022, που προβάλλεται διεθνώς και έχει να κάνει με το υβριδικό χειρουργείο και το διαβητικό πόδι. Θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με αυτή τη συνεργασία. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλους Έλληνες ιατρούς από το εξωτερικό για να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την ελληνική ιατρική».

Σημαντικό «όπλο» για τη διάσωση του διαβητικού ποδιού αποτελεί ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο, νέας γενιάς Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare, συνολικής επένδυσης ύψους άνω των 2 εκ. ευρώ, το οποίο έχει καταστήσει το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολύπλοκων καρδιακών και αγγειακών περιστατικών, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Cecilia Felix, General Manager, Image Guided Therapies, EMEA, GE Healthcare, τα πλεονεκτήματα του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» είναι μεταξύ άλλων:

  • Δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με αναίμακτη προσπέλαση από τα αγγεία του ασθενούς.
  • Συνδυάζει την προεγχειρητική αξονική αγγειογραφία με την ψηφιακή εικόνα (τεχνική fusion) και βοηθά στην πλοήγηση κατά τη διάρκεια της ακτινοσκόπησης, μειώνοντας δραματικά τη δόση της ακτινοβολίας, αλλά και την ποσότητα του σκιαγραφικού που λαμβάνει ο ασθενής.
  • Επιτρέπει τη διενέργεια αξονικής αγγειογραφίας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία εξασφαλίζει την άμεση διόρθωση οποιουδήποτε προβλήματος πριν τη λήξη της επέμβασης.

Γιούλη Αργυρακοπούλου: Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει ξεφύγει!

Κατόπιν μίλησε η Δρ. Γιούλη Αργυρακοπούλου, ειδικός παθολόγος, διευθύντρια Γ΄ Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας & Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων, που επισήμανε ότι «ένας στους 11 έχει σακχαρώδη διαβήτη, ένας στους 10 προβλέπεται ότι θα αποκτήσει σύντομα, ένας στους τρεις με διαβήτη στην Ευρώπη είναι αδιάγνωστος. Αυτά είναι τρομακτικά νούμερα», και συνέχισε:

«Ο ασθενής που πάσχει από διαβήτη πρέπει -μαζί με τη ρύθμιση του σακχάρου που είναι η πιο κοινή του γνώση- να ελέγχει για τις επιπλοκές της νόσου πριν αποκτήσει συμπτώματα. Ετησίως θα πρέπει να εξετάζεται για την περιφερική νευροπάθεια και την περιφερική αρτηριοπάθεια και ακόμη καλύτερα σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό του πρέπει να ελέγχει τα πόδια του. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη πρόληψη αυτών των επιπλοκών είναι η αρχή και το τέλος για τη θεραπεία

του σακχαρώδη διαβήτη. Δυστυχώς ένας ικανός αριθμός ασθενών που έχουν διαβητική νευροπάθεια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ως εκ τούτου είναι καθήκον του γιατρού να εξετάζει τον ασθενή για να προλάβει τις επιπλοκές. Αν ο ασθενής έχει συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας αυτά θα είναι αιμωδίες ή καυστικό άλγος. Η περιφερική αρτηριοπάθεια από την άλλη μπορεί να προκαλέσει διαλείπουσα χωλότητα και να μη μπορεί ο ασθενής να βαδίσει μακρά απόσταση χωρίς να πονέσει». Αναλυτικά η ομιλία της κ. Αργυρακοπούλου έχει ως εξής:

«Το κύριο μήνυμα σήμερα είναι ότι η νόσος υπάρχει και πρέπει να την προλάβουμε και να τη θεραπεύσουμε, όταν εγκατασταθεί. Όταν μιλάω για το σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), μιλάω πάντα και για τη παχυσαρκία, καθώς ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία είναι δύο επιδημίες που τρέχουν παράλληλα. Έτσι στην προσπάθεια να δω τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό του ΣΔ, μπήκα στη σελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ότι «ο διαβήτης έχει πια ξεφύγει». Έχουν περάσει 100 χρόνια, 8 μήνες και μια ημέρα από τότε που έλαβε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο με διαβήτη ινσουλίνη, παρόλα αυτά δεν έχουμε καταφέρει να τα μάθουμε όλα για την πανδημία του διαβήτη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα είναι τα εξής: Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται στις περισσότερες χώρε, 537 εκ. ενήλικες πάσχουν από ΣΔ στον κόσμο και αυτό το ποσοστό έως το 2045 προβλέπεται να αυξηθεί σε 683 εκ. άτομα. Το 79% των ενηλίκων με ΣΔ ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ 1 στα 5 άτομα που είναι άνω των 65 ετών έχουν διαβήτη. Επίσης 1 στα 2 άτομα με ΣΔ είναι αδιάγνωστα και θα σταθώ λίγο εδώ για να καταλάβουμε τι λέμε: 1 στα 2 άτομα με διαβήτη δεν έχουν λάβει τη διάγνωση της νόσου, έτσι διαλάθει εν αγνοία τους και αυτό οδηγεί στις επιπλοκές του διαβήτη και τελικά στη μείωση της ποιότητας ζωής. Γιατί όταν προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τους ανθρώπους δεν θεραπεύουμε νούμερα, αλλά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Δαπανήθηκαν τουλάχιστον 266 εκ. δολάρια για το ΣΔ, περισσότερα από 1,2 εκ. παιδιά και έφηβοι ζουν με διαβήτη τύπου 1, ενώ 1 στις 6 ζωντανές γεννήσεις επηρεάστηκε από διαβήτη, 541 εκ. άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ τύπου 2. Οο ΣΔ προκάλεσε 6,7 εκ. θανάτους και αν αυτό δεν προκαλεί ανησυχία και αγωνία να σας αντιπαραβάλλω την covid-19 – για την οποία τόση ανησυχία και αγωνία είχαμε- και βλέπουμε ότι τα νούμερα είναι παρόμοια. Στην Ευρώπη 61 εκ. άνθρωποι πάσχουν από ΣΔ και 1 στους 11 ενήλικες πάσχουν από SD. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 69 εκ. μέχρι το 2045, ενώ 1 στους 3 είναι αδιάγνωστος, και αυτό σχετίζεται με 1,1, θανάτους.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη ΕΜΕΝΟ, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 11,6 %. Να περάσω τώρα στην παχυσαρκία, γιατί η παχυσαρκία έχει να κάνει με το διαβητικό πόδι. Το διαβητικό πόδι δεν είναι μόνο διαβήτης, αλλά είναι κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία. Δεν μπορεί δηλαδή να λείπει μια παρουσίαση του διαβήτη και του διαβητικού ποδιού από την παχυσαρκία. Στον κόσμο 650 εκ. άνθρωποι πάσχουν από παχυσαρκία και ξέρουμε ότι αυτή η νόσος σχετίζεται με 200 συνοσηρότητες -καμία άλλη νόσος δεν σχετίζεται με τόσες συνοσηρότητες- και από τους πάσχοντες αυτούς ελάχιστοι λαμβάνουν τη διάγνωση της παχυσαρκίας.

Η διάγνωση της παχυσαρκίας είναι απλή, αλλά δεν την κάνουμε και ο οι γιατροί που οφείλουμε να την κάνουμε. Έτσι τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε χώρες στην Ευρώπη όπου ο επιπολασμός της παχυσαρκίας φθάνει το 40%, με 4 στους 10 να έχουν παχυσαρκία. Η παχυσαρκία όμως μπορεί να αποφευχθεί αρκεί να διαγνωστεί. Στη χώρα μας το 32,1% (3 στους 10) πάσχουν από παχυσαρκία, 3, 6% είναι υπέρβαροι, άρα 7 στους 1 0 έχουν παθολογικό βάρος. Η διάγνωση της παχυσαρκίας είναι πολύ εύκολη, είναι ένα πηλίκον, βάζεις το βάρος από πάνω το ύψος στο τετράγωνο από κάτω και έχεις πρακτικά τη διάγνωση της παχυσαρκίας. Παρόλα αυτά ελάχιστοι γιατροί γράφουν στο ιστορικό των ανθρώπων την κατηγορία της παχυσαρκίας.

Ο ΣΔ έχει και διάφορους τύπους, αλλά το 95% έχει τον τύπου 2, ο οποίος έχει γενετική προδιάθεση, άρα δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με παχυσαρκία ΣΔ. Η διάγνωση του ΣΔ είναι πολύ εύκολη και αν έχουμε τη διάγνωση είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις επιπλοκές του, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: της μικροαγγειοπάθειας και της μακροαγγειοπάθειας. Η μικροαγγειοπάθεια αφορά τους οφθαλμούς, τους νεφρούς και τα περιφερικά νεύρα. Η περιφερική νευροπάθεια είναι κεφαλαιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του διαβητικού ποδιού. Η μακροαγγειοπάθεια είναι η περιφερειακή αρτηριακή νόσος, είναι δηλαδή η βλάβη των αγγείων των καρωτίδων και των στεφανιαίων αρτηριών. Η διαβητική νευροπάθεια αποτελεί την πιο συχνή νευροπάθεια στις ανεπτυγμένες χώρες, αφού 1 στους 2 ασθενείς που πάσχει από διαβητική νευροπάθεια δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Αν δεν βρεθεί ένας γιατρός να εξετάσει αν ο ασθενής έχει διαβητική νευροπάθεια, ο ασθενής δεν λαμβάνει διάγνωση. Εμείς στο Ιατρικό Κέντρο έχουμε ειδική εξέταση την οποία ονομάζουμε εξέταση διαβητικής νευροπάθειας με ειδικό εξοπλισμό, ακριβώς για να μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα μια επιπλοκή του ΣΔ. Η διαβητική νευροπάθεια πλήττει κατά κύριο λόγο τα κάτω και τα άνω άκρα.

Από τα άτομα με παχυσαρκία 21% των ατόμων πάσχουν από ΣΔ τύπου 2. Μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του στο μισό, δηλαδή αν ένας ασθενής έχει δείκτη σώματος πάνω από 40 τότε έχει 50% πιθανότητα να φθάσει τα 70 έτη. Και φαίνεται ότι η παχυσαρκία είναι αυτή που οδηγεί το ΣΔ τύπου 2. Επίσης το 50% των ατόμων με παχυσαρκία πάσχει από προδιαβήτη, ο κίνδυνος στη συνέχεια να αναπτύξεις τύπου 2 αυξάνεται 17 φορές. Αν μειώσεις, λοιπόν, την παχυσαρκία, μειώνεις τον κίνδυνο του ασθενούς πολύ σημαντικά.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνοδεύεται από ένα σύνολο κακοηθειών, αφού 13 διαφορετικοί τύποι καρκίνου σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη. Η μείωση, λοιπόν, της παχυσαρκίας μπορεί να μειώσει τις συνοσηρότητες και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Αν χάσει ο οργανισμός το 5-10 % του βάρους αναγνωρίζει τις μεταβολικές βελτιώσεις, που έχουν ως συνέπεια μειωμένη εγκατάσταση των επιπλοκών. Και αυτό έχει αποδειχθεί με σχετική μελέτη που έγινε σε άτομα με ΣΔ, οι οποίοι αφού έχασαν 15 κιλά, κατάφεραν το 86% εξ αυτών να έχουν τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,5 χωρίς θεραπευτική αγωγή.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο του διαβήτη, όμως κάνουμε μεγάλες προσπάθειες οι διαβητολόγοι με φαρμακευτικά σκευάσματα, και γενικά ζούμε μια καλή περίοδο. Η αναγνώριση της νόσου είναι το πρώτο βήμα, η αναγνώριση των επιπλοκών είναι το δεύτερο βήμα και το τρίτο βήμα είναι η θεραπεία που γι’ αυτό μας βοηθά ο κ. Μπίσδας».

Θεοδόσιος Μπίσδας: Τα διαβητικά πόδια πλέον δεν τα κόβουμε!

Ακολούθως στην ομιλία του ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, διευθυντής Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, επισήμανε τα εξής: «Σήμερα παρουσιάζουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, φέρνουμε την τεχνολογία και την υγεία να συνεργαστούν για το καλό του ασθενούς. Αυτό, λοιπόν, σε μας ονομάζεται ρομποτικό υβριδικό χειρουργείο, ένας χώρος ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε μοναδικές υπηρεσίες στον ασθενή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τον σώσουμε από τον ακρωτηριασμό. Το διαβητικό πόδι αποτελεί πλέον μια πανδημία. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια προσπάθεια να γίνει ευρέως γνωστό, ότι θα πρέπει να σώζονται τα πόδια αυτά και οι ασθενείς να παίρνουν μια δεύτερη γνώμη πριν αναγκαστούν να καταλήξουν σε ακρωτηριασμό».

«Με το υβριδικό χειρουργείο -συνέχισε ο κ. Μπίσδας- αρχικά μπορούμε και χαρτογραφούμε τα αγγεία του ασθενούς. Βλέπουμε που είναι οι βλάβες, μπορούμε και θεραπεύουμε τις βλάβες αυτές ελάχιστα επεμβατικά, αυτό άλλωστε είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του υβριδικού χειρουργείου. Με την τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει το χειρουργείο αυτό μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς και το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσο αίμα θα πρέπει να φθάσει στο πόδι, ώστε και να μειώσουμε το κόστος αλλά και για να μην επιβαρύνουμε τον ασθενή με σκιαγραφικά και πολύωρες επεμβάσεις. Άρα η τεχνητή νοημοσύνη του υβριδικού χειρουργείου, η φοβερή απεικόνιση που μας προσφέρει και η δυνατότητα να τα κάνουμε όλα αυτά σε έναν απόλυτα άσηπτο χώρο είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά». Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Μπίσδα έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ πρώτα από όλα τη Διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, τον κ. Βασίλη Αποστολόπουλο και γενικά όλη την οικογένεια, για την υποστήριξη που είχαμε μετά την επιστροφή μας από το εξωτερικό.

Σήμερα είμαι συγκινημένος για δύο λόγους. Πρώτον γιατί για πρώτη φορά παγκοσμίως είναι πρωτοπορία αυτό που συμβαίνει, δηλαδή μια εταιρεία όπως η GE και ένας Όμιλος, όπως του Ιατρικού Αθηνών, προσπαθούν να ενημερώσουμε τον κόσμο. Δεύτερον είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί μέχρι τώρα η ευθύνη για να σώσουμε τους ασθενείς ήταν καθαρά ιατρική. Τώρα η ευθύνη πέφτει σε σας τους δημοσιογράφους, γιατί ήρθε η ώρα -και αν δεν γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ και θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία- να κάνετε γνωστό στον κόσμο ότι τα διαβητικά πόδια δεν τα κόβουμε. Ο διαβήτης δεν είναι κάτι ανίατο και είναι σημαντική ευθύνη και δική μας και δική σας να γνωρίσει ο κόσμος ότι υπάρχουν λύσεις.

Το διαβητικό πόδι έχει τρία προβλήματα. Ο ασθενής χάνει το πόδι του, ο ασθενής πεθαίνει και το σύστημα υγείας, εμείς ως φορολογούμενοι χάνουμε πάρα πολλά χρήματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για κάθε σύστημα υγείας, ώστε να εξοικονομήσουν πόρους για άλλους ασθενείς με άλλα προβλήματα.

Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά. Αν πάει κάποιος στη Νέα Σμύρνη, στον ιερό ναό του Αγίου Σώστη, θα δει ότι οι Άγιοι Ανάργυροι έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση ποδιού σε ασθενή με κρίσιμη ισχαιμία ποδιού. Μετά την πρώτη αυτή θεραπεία, έχουμε στο Μιλάνο τη θεραπεία ποδιού με επιθέματα από βότανα, η οποία μάλιστα έχει τοιχογραφηθεί. Το πιο σοκαριστικό είναι ότι το 1907 ο Μπέρναντ Σω είχε πει, ότι πιστεύει ότι τα κράτη θα πληρώνουν τους χειρουργούς για να κόβουν πόδια και όχι να σώζουν πόδια. Και αυτήν τη στιγμή αυτό γίνεται και στη χώρα μας και σε πολλές άλλες προηγμένες χώρες. Η εκτίμηση ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουμε 2.000-3.000 ακρωτηριασμούς πιστέψτε με είναι λάθος, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτός, γιατί δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΠΥΥ, πόσοι ασθενείς σήμερα χάνουν τα πόδια τους.

Τον Αύγουστο σε τηλεοπτική εκπομπή είπαμε, ότι αυτό που βλέπουμε την περίοδο της πανδημίας είναι άσχημα διαβητικά πόδια, που δεν τα βλέπαμε πριν. Ήταν άνθρωποι τελείως εγκαταλελειμμένοι και προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το κοινό, να έρθουν και να μην αφήνουν τα πόδια τους αθεράπευτα, γιατί ο κορονοϊός δεν είναι το πρόβλημα γι’ αυτούς. Στο μεταξύ βγήκε ανακοίνωση από Ιταλούς επιστήμονες που έλεγε: «φοβάμαι τον κορονοϊό, αλλά το διαβητικό πόδι είναι πολύ χειρότερο». Δυστυχώς τα νούμερα το επιβεβαιώνουν.

Το 2040 περιμένουμε 1 στους 10 ενήλικες με ΣΔ, η κυρία Αργυρακοπούλου πρόσφατα με συγκλόνισε, λέγοντας μου ότι ψάχνει νέα παιδιά 19-20 χρονών για διαβήτη τύπου 2. Αν το έλεγα εγώ κάποτε στον καθηγητή μου της Ιατρικής θα με είχε κόψει από το μάθημα. Ότι μιλάμε πια για 19χρονους με διαβήτη τύπου 2 είναι συγκλονιστικό, σκεπτόμενοι ότι 1 στους 4 διαβητικούς θα αναπτύξει διαβητικό πόδι. Μπορεί να έχουμε δηλαδή νέους ανθρώπους με διαβητικό πόδι και αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να χάσουν το πόδι τους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι σε 1 στους 2 το πόδι τους μολύνεται, από αυτούς το 20% ακρωτηριάζεται ότι και να κάνουμε, άρα πρέπει να προλάβουμε τη μόλυνση. Αν μάλιστα το έλκος εμφανιστεί στην πτέρνα, τότε σε 1 στους 2 θα χαθεί το πόδι. Σήμερα στον κόσμο κάθε 20 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται ένα διαβητικό πόδι, για τη χώρα μας δεν έχουμε ακριβή αριθμό.

Η θνητότητα είναι κάτι το οποίο ο κόσμος δεν φαντάζεται, όμως από τη στιγμή που εμφανίζεται διαβητικό πόδι, αν συγκρίνετε τη θνητότητα του με όλους τους καρκίνους, τότε ο καρκίνος με την υψηλότερη θνητότητα είναι μόνο των πνευμόνων. Οι υπόλοιποι καρκίνοι έχουν χαμηλότερη θνητότητα από το διαβητικό πόδι. Γι’ αυτό τώρα γίνεται μια απίστευτη προσπάθεια, μέρος της οποίας γινόμαστε σιγά-σιγά και εμείς, ότι σώζοντας πόδια σώζουμε ζωές. Και αυτό γίνεται στην Αμερική, γίνεται στην Ευρώπη και ήρθε η ώρα να γίνει και στην Ελλάδα, γιατί τώρα έχουμε τη λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσο μεγάλο είναι το κόστος. Αν βάλουμε μαζί όλους τους διαβητικούς σε μια χώρα, αυτή θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το κόστος ανεβαίνει δραματικά -μιλάμε για 11,5 δισεκατομμύρια- γιατί ανεβαίνει και ο επιπολασμός του διαβήτη. Στην ιατρική χωρίζουμε τα κόστη σε direct, σε ευθεία κόστη όπως είναι το κόστος της νοσηλείας και σε in direct, δηλαδή το κόστος από τη στιγμή που θα πάρει εξιτήριο ο ασθενής. Στο direct κόστος αυτή τη στιγμή στην Αμερική έχει δημοσιευθεί ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ξοδεύονται 1 εκ. δολάρια. Ξέρει κανείς τι ξοδεύεται στην Ελλάδα π.χ. σε επιθέματα κ.λπ.; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αν δούμε το κόστος του διαβήτη με βάση το ακαθάριστο προϊόν, ο διαβήτης κοστίζει περισσότερο από το ακαθάριστο προϊόν της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση και προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Πόσα δηλαδή χρήματα θα εξοικονομούσαμε, αν υπήρχε μια εξειδίκευση στο θέμα; Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πιο κοστοβόρες από όλους τους τύπους καρκίνου.

Τα in direct κόστη έχουν να κάνουν με την αδυναμία εργασίας -φανταστείτε οι 40χρονοι να μη μπορούν να δουλέψουν, τι θα κοστίσει αυτό στο κράτος- την πρόωρη συνταξιοδότηση, το κόστος του φροντιστή, το επίδομα μόνιμης αναπηρίας, την ψυχολογική υποστήριξη. Άρα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να γίνει σε όλους τους διαβητικούς ανθρώπους διαγνωστική αγγειογραφία, η οποία πρέπει να δίνεται δωρεάν από το κράτος. Δεν πρέπει να πληρώνει ο διαβητικός για να κάνει μια διαγνωστική αγγειογραφία. Το 90% των ασθενών θα μπορούσε να αποφύγει τον ακρωτηριασμό. Επίσης η Διεπιστημονική Ομάδα είναι απαραίτητη, όπως ακριβώς την έχουμε στο Ιατρικό. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει το διαβητολόγο, τον αγγειοχειρουργό, έναν ειδικό νοσηλευτή που θα φροντίζει τον ασθενή στο σπίτι, τον καρδιολόγο, το νεφρολόγο, τον ποδολόγο. Παρατηρείται ότι κάνοντας αυτήν την Διεπιστημονική Ομάδα μειώσαμε τους ακρωτηριασμούς από το 27,5% στο 3,8%.

Δημοσιεύσαμε την προσπάθεια μας, να κάνουμε αυτό που λέμε δεύτερη γνώμη, ζητήσαμε από ασθενείς να έρθουν για μια δεύτερη γνώμη. Είχαμε 25 ασθενείς οι οποίοι είχαν ραντεβού για ακρωτηριασμό γόνατος. Πιστέψτε με κανείς δεν ακρωτηριάστηκε, γιατί έχουμε την τεχνολογία, την εμπειρία, αλλά και τη Διεπιστημονική Ομάδα. Όμως σε αυτούς τους ανθρώπους κόστισε πολύ για να μπορέσουν να έρθουν και να τους σώσουμε το πόδι.

Ένας από τους λόγους που γύρισα από το εξωτερικό είναι γιατί η οικογένεια Αποστολόπουλου καταλαβαίνει και πιάνει κατευθείαν τον παλμό, στο τι αφορά το επόμενο βήμα, και το επόμενο βήμα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εξαιτίας του επιπολασμού του διαβήτη . Άρα χρειαζόμαστε ένα υβριδικό χειρουργείο, το οποίο είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή μπορεί να έχει ένα νοσοκομείο παγκοσμίως.

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν νεφροπάθεια, άρα δεν μπορούμε να τους δίνουμε σκιαγραφικό, γιατί θα τους καταστρέψουμε τα νεφρά. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να δίνουμε το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεν επιβαρύνει καθόλου τα νεφρά. Στη συνέχεια κάνουμε κάποιες ειδικές εξετάσεις με τεχνητή νοημοσύνη όπου βλέπουμε το αγγείο το ανοίγουμε, κάνουμε θερμογραφία και βλέπουμε πόσο αίμα φθάνει στο πόδι. Αν δεν φθάνει αρκετό αίμα ο ασθενής τότε έχει σοβαρή γάγγραινα, ανοίγοντας τα αγγεία βλέπουμε τη διαφορά, το πόδι κοκκινίζει και είναι δεδομένο ότι με σωστή θεραπεία το πόδι θα σωθεί.

Στο Ιατρικό Κέντρο κάνουμε απίστευτα πράγματα, υπάρχουν ασθενείς για παράδειγμα που είπαν ότι έχουν πρόβλημα στα πολύ μικρά αγγεία των δακτύλων. Εμείς σε αυτούς τους ασθενείς μετατρέπουμε τις φλέβες σε αρτηρίες, είναι κάτι πολύ εντυπωσιακό.

Το σημαντικότερο όμως για μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Ένας ασθενής να σωθεί θα έχουμε βάλει όλοι το μικρό μας λιθαράκι. Παράλληλα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς υγείας, γιατί για κάποιους ανθρώπους πρέπει αυτές οι εξετάσεις να γίνονται δωρεάν. Επίσης να στηθεί μια πίεση, ώστε να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα διαβητικού ποδιού, ανεξάρτητα αν είναι σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Απλά ο διαβητικός να ξέρει ότι: εκεί θα βρω θεραπεία, εκεί θα σωθεί το πόδι μου και η ζωή μου»!

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους ομιλητές, στους οποίους το «Ασφαλιστικό ΝΑΙ» μεταξύ άλλων έκανε την ερώτηση «αν ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προτίθεται να συνεργαστεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους πάσχοντες να κάνουν χρήση των πρωτοποριακών αυτών μεθόδων». Ο Δρ. Αποστολόπουλος απάντησε ότι «είναι στους στόχους του Ομίλου και ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση». Στη συνέχεια ακολούθησε μικρή δεξίωση.

Οι Εκδόσεις μας συγχαίρουν τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών για αυτήν την πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και προτείνουν στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών να έρθει σε επαφή μαζί του, προκειμένου να διοργανώσουν από κοινού μια ανάλογη Ημερίδα προς τον ασφαλιστικό χώρο. 

 

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ασφαλιστικό ΝΑΙ, που κυκλοφορεί (πατήστε πάνω την εικόνα για μεγέθυνση):

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: