ΜΕΝΟΥ
Τσιόδρας: Τα τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας (video)

Τσιόδρας: Τα τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας (video)

Health Newsroom

Τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στη χώρα μας χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην Ημερίδα “Οι επιδημίες και οι πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα”, που διοργάνωσε το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική. Στην Ημερίδα μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες για την πανδημία covid 19, την ευλογιά, τη γρίπη, τον HIV, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην εθνική οικονομία, την ψυχολογία και την Τέχνη.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο οι παραλλαγές του κορονοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, γεγονός το οποίο θα οδηγεί σε φθίνουσα ανοσία. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούμε νέα εμβόλια. Ειδικότερα όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν οι τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον και συγκεκριμένα το στέλεχος ΒΑ.2.275.2 (που διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικων αντισωμάτων), το στέλεχος ΒΑ.4.6 (που αρχίζει να κυριαρχεί στις ΗΠΑ) και το στέλεχος ΧΒΒ (που κυριαρχεί στη Σιγκαπούρη). Στη χώρα μας για την ώρα απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (κατά 98%), για τις οποίες έχουμε προστασία πλέον με τα επικαιροποιημέναεμβόλια.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο που είναι και το πιο επίφοβο, θα υπάρξει παράλληλη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης. Στην περίπτωση αυτή είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέπειες στα άτομα άνω των 60 ετών, γι΄αυτό και πρέπει άμεσα να ο πληθυσμός της ηλικιακής αυτής ομάδας να εμβολιαστεί και για τους δύο ιούς. Ήδη υπάρχει έξαρση γρίπης σε νεαρά άτομα, ενώ έχει εντοπιστεί ιικό φορτίο και στα λύματα.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι μπορεί να μην αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Για να προλάβουμε μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ώστε να παρέχονται τα αντιικά φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται.

Τέλος το τέταρτο σενάριο, που είναι και το πιο αισιόδοξο, προβλέπει: α) ότι όλα τα στελέχη που θα ακολουθήσουν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Omicron, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία, αλλά και το όπλο του επικαιροποιημένου εμβολίου και β) ότι οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότητα, έχοντας αποδεχθεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο υέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων σε ότι αφορά τον κορονοϊό και τα εμβόλια τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: “Σε ότι αφορά την επικοινωνία κινδύνου”” αποτύχαμε παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν πολλοί άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευομαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας. Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception)”.

Για τις επιδημίες στην αρχαιότητα και το μεσαίωνα μίλησε ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος. Όπως ανέφερε, η μετάδοση από λαό σε λαό ή από κράτος σε κράτος ήταν κυρίως από τη συνάντηση που είχαν οι λαοί στο πεδίο των μαχών, από την επαφή που είχαν όταν καταλάμβαναν το κράτος των ηττημένων, καθώς και από την επιστροφή των στρατιωτών στα πάτρια εδάφη. Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν ότι τις ασθένειες τις έστελναν οι θεοί και αυτό ήταν κάτι που οι εχθροί το εκμεταλλεύονταν για να τους ρίξουν ψυχολογικά, ότι δηλαδή δεν είχαν την εύνοια των θεών στις κινήσεις τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι στην Ιλιάδα για πρώτη φορά ομολογείται γραπτώς ότι η ευλογιά είναι κολλητική και καλείται ο Παδαλείριος, γιός του Ασκληπιού, να θερπαεύσει τους νοσούντες.

Αναλυτικότερα όμως για την ευλογιά μίλησε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, η οποία περιέγραψε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν διαχρονικά, καθώς και τη συμβολή των εμβολίων στην εξάλειψη της. Η κ. Λινού τόνισε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση ούτε των γιατρών ούτε των επικοινωνιολόγων στον τρόπο που θα πρέπει να επικοινωνούνται τα θέματα της υγείας, ώστε να αποκτάται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα θέματα της προστασίας της υγείας και της πρόληψης.

Ακολούθως οι υπόλοιποι επιστήμονες αναφέρθηκαν στη γρίπη, την πολυομυελίτιδα, την HIV λοίμωξη, καθώς και τις οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες των πανδημιών.

Στην κάμερα του NEXTDEAL έκαναν δηλώσεις ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, ο καθηγητής Κυριάκος Σουλιώτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου ΙΑΣΩ Γεώργιος Σταματίου και η γενική εμπορική διευθύντρια του Ομίλου ΙΑΣΩ Χριστίνα Ταμπουρέα.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: