ΜΕΝΟΥ

Στέλιος Κωνσταντινίδης: Από ποιες παθήσεις κινδυνεύει η καρδιά των ανδρών!

Health Newsroom

*Γράφει ο Στέλιος Κωνσταντινίδης, καρδιολόγος, διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Ο ρόλος της καρδιάς συνίσταται στο να κυκλοφορήσει ως αντλία οξυγονωμένο αίμα σε ολόκληρο το σώμα και τα όργανά μας και ως επίσης να αντλήσει το μη οξυγονωμένο αίμα και πάλι από όλο το σώμα μας και να το προωθήσει στους πνεύμονες για τον εμπλουτισμό του σε οξυγόνο. Θεωρείται το σημαντικότερο όργανο του οργανισμού μας μαζί με τον εγκέφαλο.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους άνδρες και τις γυναίκες παγκοσμίως. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά νοσημάτων που επηρεάζουν την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας, των αρρυθμιών, της βαλβιδικής καρδιακής νόσου, των μυοκαρδιοπαθειών, της περικαρδίτιδας και της μυοκαρδίτιδας.

Στεφανιαία νόσος (CAD): Είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου στους άνδρες. Εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην ίδια την καρδιά στενεύουν λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια και οξύ έμφραγμα. Συνήθως αυτές οι αθηρωματικές πλάκες ρήγνυνται εντός του αγγείου, με αποτέλεσμα να σχηματισθεί θρόμβος, που έχει σαν συνέπεια το φράξιμο του στεφανιαίου αγγείου (οξύ έμφραγμα). Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, αλλά η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι-stent). Υπάρχουν εξελιγμένες τεχνικές και ειδικά υλικά που σχεδόν όλα τα αγγεία μπορούν να διανοιχθούν. Εάν όχι, τότε γίνεται το γνωστό Bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη-καρδιοχειρουργική επέμβαση).

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά για διάφορους λόγους δεν μπορεί να κυκλοφορήσει αποτελεσματικά το αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω βλάβης στον καρδιακό μυ από οξύ έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλους παράγοντες. Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, και οίδημα στα πόδια. Αντιμετωπίζεται συνήθως φαρμακευτικά (υπάρχουν νέα φάρμακα ελπιδοφόρα). Επίσης με εμφύτευση ειδικών συσκευών σε ειδικές περιπτώσεις. Βασικό είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια.

Βαλβιδική καρδιοπάθεια: Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει βαλβίδα ή βαλβίδες της καρδιάς, οι οποίες ελέγχουν τη ροή του αίματος εντός αυτής. Η βαλβιδική καρδιακή νόσος μπορεί να προκληθεί από συγγενές ελάττωμα, λοίμωξη, φθορά των βαλβίδων που σχετίζεται με την ηλικία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες, κόπωση, αρρυθμίες και ζάλη. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οδηγούν συνήθως σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά-θωρακοσκοπικά ή με εμφύτευση διαδερμικά νέων βαλβίδων.

Αρρυθμίες: Οι αρρυθμίες είναι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί που μπορεί να προκαλέσουν την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα, λιποθυμία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σε ορισμένες περιπτώσεις ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά, με εμφύτευση βηματοδότη ή απινιδωτή ή με καυτηριασμό (Ablation) των ηλεκτρικών κυκλωμάτων που προκαλούν αρρυθμίες. Πάντα πρέπει να ελέγχονται τα μέλη της οικογένειας σε περιπτώσεις κακοήθους αρρυθμίας. Μπορεί να υπάρχει σπανίως γενετική προδιάθεση, ειδικά σε ξαφνικό θάνατο.

Μυοκαρδιοπάθειες: Είναι ειδικά νοσήματα που οφείλονται σε βλάβη του μυοκαρδιακού κυττάρου που έχει σαν συνέπεια την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της καρδιάς, με αποτέλεσμα την υπερτροφία των τοιχωμάτων της ή τη λέπτυνση αυτών με αύξηση ή όχι της διαμέτρου των κοιλοτήτων της καρδιάς. Συνήθως οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες ή σπανίως σε ανακοπή. Αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά ή και χειρουργικά (σπανιότερα). Επειδή μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση συνιστάται έλεγχος της οικογένειας.

Περικαρδίτιδα – Μυοκαρδίτιδα: Η καρδιά περιβάλλεται από έναν υμένα που ονομάζεται περικάρδιο. Συνήθως ιοί από νοσήματα όπως γρίπη, κορονοϊός κ.ά. μπορεί να προσβάλλουν το περικάρδιο ή και το μυοκάρδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή με παραγωγή υγρού (περικαρδιακό) ή όχι. Προκαλούν πόνο, δύσπνοια και σπανίως καρδιακή ανεπάρκεια (μυοκαρδίτιδα). Αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά και σπανίως χειρουργικά.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις στους άνδρες περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τον καθιστικό τρόπο ζωής. Άνδρες που έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου στην οικογένεια τους ή που έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους σχετικά με τον κίνδυνο και τρόπους μείωσής του.

Η πρόληψη και η θεραπεία των καρδιακών παθήσεων στους άνδρες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση, διατήρηση υγιεινής διατροφής, διακοπή του καπνίσματος και διενέργεια ειδικών ιατρικών εξετάσεων.

Συμπερασματικά, οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τους άνδρες και πρέπει να κατανοήσουν τους τύπους και τους παράγοντες κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, καθώς και τρόπους πρόληψης και διαχείρισής τους, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την υγεία της καρδιάς τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και να εξασφαλίσουν τη συνολική υγεία και ευεξία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Στέλιος Κωνσταντινίδης είναι καρδιολόγος, διευθυντής Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου Υγεία.

Εκπαίδευση & Ακαδημαϊκοί Τίτλοι

• Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1981.

• Τίτλος ιατρικής ειδικότητας Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (1989).

• Πιστοποίηση εκτέλεσης υπερήχων καρδιάς (υπουργείο Υγείας).

• Πτυχιούχος μετά από εξετάσεις σε Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας.

Κλινικό & ερευνητικό ενδιαφέρον

• Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση.

Διακρίσεις

• European Boards of Cardiology.

• Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΔΘΚΑ «Υγεία».

• Συντονιστής Παθολογικού Τομέα ΔΘΚΑ «Υγεία».

Διαβάστε περισσότερα εδω

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: