- Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλει, παγκοσμίως, 1 στους 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, και ο πόνος που προκαλεί συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ.
- Ωστόσο, τα δεδομένα από την εν λόγω διαδικτυακή έρευνα καταδεικνύουν ότι πολλοί ενήλικες υποτιμούν τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα,5 με πάνω από το 28% να πιστεύει ότι είναι “ουσιαστικά ακίνδυνος”.
- Τα δεδομένα, όπως αυτά παρουσιάζονται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα, καταδεικνύουν ότι υπάρχει ευρεία έλλειψη κατανόησης της νόσου και του κινδύνου που ενέχει για εμφάνιση κατά τη διάρκεια της ζωής.
Η GSK δημοσίευσε σήμερα νέα δεδομένα από μία διεθνή έρευνα, η οποία ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία, τα οποία επισημαίνουν ορισμένα σημαντικά κενά, στην κατανόηση του κινδύνου εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, μιας ηλικιακής ομάδας η οποία ήδη διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.6 Η έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν 3.500 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω από 12 χώρες, αξιολόγησε την κατανόηση των ερωτηθέντων για τον έρπητα ζωστήρα, τα αίτια που τον προκαλούν και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.
Τα ευρήματα δείχνουν, ότι ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων, δεν κατανοεί τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, με το 86% να υποτιμά τον κίνδυνο εμφάνισης του νοσήματος.5 Το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων εκτιμά ότι 1 στους 100 κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής του,5 σχεδόν το ένα πέμπτο (17%) θεωρεί ότι κινδυνεύει 1 στους 1000,5 και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν (49%), ότι είναι απίθανο να εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι ήδη φορείς του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα,7ο οποίος μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ νέου με την πάροδο του χρόνου.6 Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά.1 Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, επέρχεται φυσική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να επιτρέπει την επανενεργοποίηση του ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν επίσης την έλλειψη επίγνωσης του πόνου που μπορεί να προκαλέσει ο έρπητας ζωστήρας. Η νόσος, συνήθως εμφανίζεται ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο, ο πόνος της οποίας συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ.1 Ωστόσο, 1 στους 10 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνωρίζει τα πιο κοινά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα και πάνω από το ένα τέταρτο αυτών (28%) πιστεύει ότι ο έρπης ζωστήρας είναι «ουσιαστικά ακίνδυνος».
Σε συνέχεια της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ένα άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει μεθερπητική νευραλγία (PHN), ένα μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες και περιστασιακά να επιμείνει για αρκετά χρόνια.1 Η μεθερπητική νευραλγία αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, η οποία εμφανίζεται στο 5% έως 30% όλων των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τα ευρήματα διαφόρων μελετών.
Η GSK παρουσιάζει τα ευρήματα της νέας έρευνας στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024), μιας εκστρατείας της οποίας ηγείται η εταιρεία σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (International Federation on Ageing – IFA). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα.
Ο κ. Ανδρέας Ρουσσίδης, Country Medical Director της GSK Ελλάδος, ανέφερε σχετικά: «Η έρευνα που διεξήγαγε η GSK σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναδεικνύει το γνωστικό κενό που επικρατεί σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης και επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα, ενώ η δημοσίευση των ευρημάτων της, παρέχει, την απαραίτητη όπως αυτά καταδεικνύουν, ενημέρωση σχετικά με την νόσο στο ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμβάλλουμε, ως GSK Ελλάδος, στην διεθνή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ήδη βαρυσήμαντου ρόλου των γιατρών / επαγγελματιών υγείας στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη του ενήλικου πληθυσμού στο να κατανοήσει τους κινδύνους και τις επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή την επώδυνη νόσο».
Η έρευνα διερεύνησε επίσης που απευθύνονται οι ενήλικες για πληροφορίες σχετικά με την υγεία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ηλικίας 50 ετών και άνω, στρέφεται σε λιγότερο παραδοσιακές οδούς για την πρόσβαση του σε πληροφορίες για την υγεία, με το 90% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης, όπως την google, στο διαδίκτυο.5 Τα αποτελέσματα αυτά επισημάνουν μια σαφή ανάγκη για περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την ενημέρωση για τον έρπητα ζωστήρα και τις πηγές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν αξιόπιστες συμβουλές σχετικά με την υγεία.
Μια επισκόπηση των παγκόσμιων δεδομένων αναζήτησης από την Google, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 12 μηνών και ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, δείχνει ότι ενδέχεται να απαιτείται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την νόσο, όπως αποδεικνύεται από τις διαδικτυακές αναζητήσεις. Έχει καταγραφεί μια αύξηση 600% στις αναζητήσεις για τα “στάδια του έρπητα ζωστήρα”,9 η οποία επισημαίνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον έρπητα ζωστήρα, καθώς και υπογραμμίζει την επικράτηση των διαδικτυακών πηγών που παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την υγεία.
Ο κ. Γεώργιος Καλόγηρος, Adult Vaccines Business Unit Director της GSK Ελλάδος, δήλωσε: «Στη GSK Ελλάδος αναγνωρίζουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην καταπολέμηση εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αυξήσουμε την ενημέρωση σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης και επίπτωσης του έρπητα ζωστήρα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Ο έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι ένα επώδυνο νόσημα το οποίο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ατόμων που θα τον εμφανίσουν, ενώ με την ανακοίνωση των ευρημάτων της εν λόγω έρευνας, στόχος μας είναι να σταθούμε αρωγός στον εξέχουσας σημασίας ρόλο που διαδραματίζουν οι γιατροί / επαγγελματίες υγείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο».
Σχετικά με την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα
Η εβδομάδα ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα (26 Φεβρουαρίου 2024 – 3 Μαρτίου 2024) είναι μια ετήσια παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους και τη σοβαρότητα του έρπητα ζωστήρα.
Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τη Γήρανση (IFA), η εβδομάδα ενημέρωσης για τον έρπητα ζωστήρα δημιουργήθηκε για να ενθαρρύνει ενημερωμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενηλίκων, ιδίως εάν είναι ηλικίας 50 ετών και άνω και των γιατρών / επαγγελματιών υγείας, σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα.
Σχετικά με τον Έρπητα Ζωστήρα
Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV), του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά.1
Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, οι περισσότεροι ενήλικες είναι ήδη φορείς τους ιού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα,7 ο οποίος μπορεί να επανενεργοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου.6 Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το ανοσοποιητικό σύστημα φθίνει με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης έρπητα ζωστήρα.1
Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως ως ένα φυσαλιδώδες επώδυνο εξάνθημα, στο στήθος, την κοιλιά ή το πρόσωπο.6 Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως καυστικός, διαξιφιστικός ή προσομοιάζει αυτόν του ηλεκτρικού σοκ.
Σε συνέχεια της εμφάνισης εξανθήματος έρπητα ζωστήρα, το άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει μεθερπητική νευραλγία (PHN), έναν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή μήνες και μπορεί περιστασιακά να επιμείνει για αρκετά χρόνια.1 Η μεθερπητική νευραλγία είναι η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται στο 5% έως 30% όλων των περιπτώσεων έρπητα ζωστήρα, σύμφωνα με τα ευρήματα διαφόρων μελετών.
Σχετικά με την Έρευνα που αφορά στην παρανόηση της εμφάνισης και επίπτωσης του Έρπητα Ζωστήρα
Η έρευνα που αφορά στην παρανόηση της εμφάνισης και επίπτωσης του Έρπητα Ζωστήρα είναι μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.500 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, η οποία διεξήχθη, για λογαριασμό της GSK5 μεταξύ 16 Αυγούστου 2023 – 18 Αυγούστου 2023 από την Pollfish, Inc, και μόνο στην Ιαπωνία από την IPSOS.
Η έρευνα διεξήχθη σε 12 χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιταλία, Νότια
Κορέα, Ινδία, Καναδά και Πορτογαλία), σε 9 γλώσσες, με 250 ερωτηθέντες σε κάθε χώρα, εκτός από τις ΗΠΑ και την Ινδία όπου οι ερωτηθέντες ήταν 500.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από 18 ερωτήσεις οι οποίες κάλυπταν την ευαισθητοποίηση και τις παρανοήσεις σχετικά με τον έρπητα ζωστήρα, με όλους τους συμμετέχοντες να συμφωνούν να συμμετάσχουν με πλήρη διαφάνεια τόσο ως προς την πηγή της ανάθεσης των δεδομένων, όσο και ως προς τη χρήση των ανώνυμων δεδομένων τους.
Σχετικά με την GSK
Η GSK είναι μια παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία με στόχο να επηρεάσει θετικά την υγεία 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το τέλος του 2030, δίνοντας προτεραιότητα στην έρευνα για εμβόλια και φάρμακα σε 4 βασικούς θεραπευτικούς τομείς: τα λοιμώδη νοσήματα, τον HIV, την ογκολογία και την ανοσολογία, ενώνοντας την επιστήμη, την τεχνολογία και το ταλέντο.
Η GSK Ελλάδος μετρά περισσότερα από 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στη χώρα και προσφέρει περισσότερα από 80 καινοτόμα σκευάσματα για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, τον HIV, τις σπάνιες ασθένειες και την ογκολογία, ενώ διατηρεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κλάδο, για την πρόληψη του συνόλου των ασθενειών που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.gr.gsk.com