ΜΕΝΟΥ

Διεθνής Τύπος: To CVC συζητά την πώληση του HHG σε Άραβες – Όλα τα σενάρια

Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, εξειδικευμένου στις εξαγορές και στις στρατηγικές των funds, αναφέρουν ότι το CVC βρίσκεται σε συζητήσεις για την έξοδο από την Hellenic Healthcare Group.

Το CVC βρίσκεται σε συζητήσεις για την έξοδο από την Hellenic Healthcare Group (HHG) σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει το περιουσιακό στοιχείο στα 2 δισ. ευρώ, δήλωσαν στο Mergermarket, τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Το CVC συνομιλεί με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority (QIA) για την HHG, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Η τρίτη πηγή ανέφερε ότι υπάρχει μια εταιρεία με έδρα τα ΗΑΕ που είναι «πολύ σοβαρή» για τη διερεύνηση μιας συμφωνίας, αλλά δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την QIA.

Οι εν εξελίξει συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, δήλωσε μία πηγή, αν και μία άλλη ανέφερε ότι η αποτίμηση θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα. Ο πωλητής ζητά έναν πολύ υψηλό πολλαπλασιαστή EBITDA και μένει να δούμε αν τα δύο μέρη μπορούν να συναντηθούν στη μέση, δήλωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι η QIA και η CVC θα μπορούσαν να είναι και οι δύο πρόθυμες να θυσιάσουν κάποιο έδαφος στο χάσμα αποτίμησης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συμφωνία.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι το CVC δεν θα αποχωρήσει από ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο, δήλωσε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανό να διαχωριστούν και να πωληθούν περίπου 1 δισ. ευρώ από τα περιουσιακά της στοιχεία. Ιδανικά, ωστόσο, το CVC θα ήθελε να αποχωρήσει από ολόκληρη την επιχείρηση, αφού την κατέχει για περισσότερα από από πέντε χρόνια, ανέφεραν.

Η HHG, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, τα πηγαίνει πολύ καλά και το CVC δεν αναμένει να κρατήσει το περιουσιακό στοιχείο για πολύ ακόμη, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Το CVC εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει συμβούλους για την εξέταση στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων για την HHG, αλλά η διαδικασία αυτή δεν έχει προχωρήσει, δήλωσε τέταρτη πηγή που γνωρίζει.

Η Emirates Investment Authority (EIA) εξέτασε επίσης την HHG, αλλά αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά, ανέφερε μία από τις πηγές, και ένας τραπεζίτης του τομέα πρότεινε ότι η PureHealth με έδρα τα ΗΑΕ θα μπορούσε επίσης να ενδιαφερθεί για την HHG.

Η PureHealth αγόρασε την Circle Health Group έναντι επιχειρηματικής αξίας περίπου 1,2 δισ. δολαρίων το 2023. Είχε καθαρό ταμειακό υπόλοιπο 5,4 δισ. δολάρια AED (1,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στις 30 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική της έκθεση.

«Οι πλειοδότες [για την HHG] χρειάζονται βαθιές τσέπες, ακόμη και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», δήλωσε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι, για το λόγο αυτό, δεν πιστεύει ότι οι Έλληνες παίκτες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν σε θέση να υποβάλουν προσφορά. Μια προσφορά από ένα τοπικό ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης θα δημιουργούσε επίσης πιθανότατα θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, δεδομένης της κυριαρχίας της HHG στην ελληνική αγορά.

Η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια πολύ καλή και εξαιρετικά κερδοφόρα πρόταση για τους επενδυτές του Κατάρ, δεδομένης της παγκόσμιας φήμης των γιατρών της και της δυνατότητας να ανοίξουν τα ελληνικά ιδιωτικά νοσοκομεία στον τουρισμό υγείας, δήλωσε μία από τις πηγές. Η Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών όπως η Τουρκία, καθώς είναι μέρος της ΕΕ και ως εκ τούτου η αγορά της υγειονομικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα ρυθμισμένη, ανέφερε η πηγή.

Το CVC εξαγόρασε το ΙΑΣΩ General και το Metropolitan Hospital Group για να σχηματίσει την HHG το 2018 και προσέθεσε άλλα περιουσιακά στοιχεία στον όμιλο μέσω εξαγορών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο όμιλος που προέκυψε διαθέτει οκτώ ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της HHG. Ο όμιλος περιθάλπει περίπου 1,3 εκατ. ασθενείς ετησίως, συνεργάζεται με περισσότερους από 6.662 γιατρούς, έχει περισσότερους από 5.359 υπαλλήλους και περίπου 1.630 νοσοκομειακές κλίνες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Το CVC και η QIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η HHG και η EIA δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: