ΜΕΝΟΥ

Λιθίαση νεφρού: Οριστική λύση με Laser σε συνδυασμό με ψηφιακή μικροκάμερα & συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων!

Health Newsroom

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ

Χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ρομποτικής και Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής-Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Συνέντευξη στον ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

 

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία που αφορά ενήλικες και παιδιά. Κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς με προβλήματα λιθίασης επισκέπτονται τον ιατρό τους. Όπως μας επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Αχιλλέας Πλουμίδης, χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ρομποτικής και Λαπαροενδοσκοπικής Ουρολογικής Χειρουργικής-Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τo εξαιρετικά λεπτό εύκαμπτo ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο έφερε επανάσταση στην οριστική αντιμετώπιση της λιθίασης. Ο συνδυασμός Laser με την τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα και τη νέα συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων επιτυγχάνει τον κατακερματισμό όλων των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πλουμίδη έχει ως εξής:

 

  • Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου. Συχνά όμως εκδηλώνεται με αιφνίδιο και έντονο πόνο στην οσφυϊκή χώρα (κολικός), που μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία, αιματουρία, ναυτία ή/και έμετο.

 

  • Ποιες είναι οι νεότερες επαναστατικές τεχνολογικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού;

 

Το ψηφιακό εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το νέας γενιάς εξαιρετικά λεπτό, ψηφιακό ουρητηροσκόπιο (6,3Fr/2,1mm), όπως αυτό που διαθέτουμε στην κλινική μας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης ακόμα και μέσα από τους πιο στενούς ουρητήρες.

Η Laser τεχνολογία υψηλής ενέργειας μας επιτρέπει να κονιορτοποιήσουμε την πέτρα ταχύτερα και σε πολύ μικρά θραύσματα.

Η συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων, η οποία προσαρμόζεται στην τεχνολογία του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου και του high power laser, έχει ανοίξει νέους δρόμους στην πλήρη απομάκρυνση όλων των θραυσμάτων από τον οργανισμό, πράγμα που ως τώρα γινόταν παθητικά με τη βαρύτητα από τον ασθενή.

 

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού. Συγκεκριμένα:

  • Η ψηφιακή (digital) μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (μικροτσίπ) δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης.
  • Με την τεχνολογία Laser ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας.
  • Το ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα διά φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.
  • Ο νέος λεπτός σχεδιασμός του εργαλείου (διάμετρο <2 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδο αυτού σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού.
  • O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου (ημιάκαμπτος άξονας- τηλεκατευθυνόμενο ευκίνητο άκρο- ευκαμψία 270ο) επιτρέπει την ομαλή είσοδο του εργαλείου στον ουρητήρα με ευκολία προώθησης σε όλα τα σημεία του νεφρού.
  • Με τη χρήση βοηθητικών εργαλείων μέσα από το κανάλι εργασίας που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμμάτων.
  • Η συσκευή αναρρόφησης θραυσμάτων που προσαρμόζεται στην τεχνολογία του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου απομακρύνει και τα πιο μικρά λιθιασικά υπολείμματα από τον νεφρό.

 

  • Γιατί να επιλέξει κανείς αυτή τη μέθοδο;

Με το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από το βασανιστικό πρόβλημα των λίθων και των επακόλουθων κολικών του νεφρού με μια ενδοσκοπική μικροεπέμβαση. Tο εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί εφικτή, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική επιλογή για όλα τα σημεία του νεφρού που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν θα ήταν εφικτό. H έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη και σε ηλεκτρονική μορφή από το περιοδικό Health NextGeneration:


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δρ Αχιλλέας Πλουμίδης διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διαχείριση και αντιμετώπιση όλων των ουρολογικών παθήσεων, ακόμα και των πλέον σπάνιων και περίπλοκων καταστάσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Χάρη στην εκπαίδευσή του στη Ρομποτική Χειρουργική, πρώτα στο παγκοσμίου φήμης ογκολογικό κέντρο Karolinska Institutet, στη Σουηδία, και κατόπιν στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute, στο Βέλγιο, εξειδικεύτηκε στην πραγματοποίηση επεμβάσεων στο κατώτερο (προστάτης, ουροδόχος κύστη, λεμφαδένες) κι ανώτερο ουροποιητικό (νεφροί, ουρητήρας), καθώς και στην Ουρογυναικολογία, με τη χρήση ρομποτικού συστήματος, διασφαλίζοντας για τους ασθενείς του το βέλτιστο δυνατό χειρουργικό κι αισθητικό αποτέλεσμα με μέγιστη ασφάλεια και ελάχιστη ταλαιπωρία.

Παράλληλα, μετεκπαιδεύτηκε σε Ενδοουρολογία, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Λιθίαση και Εύκαμπτη Ουρητηροσκόπηση στο Hopital Tenon, Universitι Pierre et Marie Curie στο Παρίσι, καθώς επίσης στην Παιδοουρολογία και την Πλαστική Γεννητικών Οργάνων και Ουρήθρας στο Πανεπιστημιακό Ουρολογικό Κέντρο της Γάνδης, στο Βέλγιο, και το Sava Perovic Foundation, στο Βελιγράδι (visiting fellow).

Διατηρεί θέση εκπαιδευτή Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο ORSI Robotic Training Center και σε πρόγραμμα Ρομποτικής Χειρουργικής για παιδοουρολόγους στο OLV Vattikuti Robotic Surgery Institute.

Το 2013 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα διδάσκει στην Ιατρική Σχολή στο μεταπτυχιακό «Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική», όντας υπεύθυνος για την πρακτική εκπαίδευση των ιατρών στη Ρομποτική Χειρουργική.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: