ΜΕΝΟΥ
Δημοσιογραφική αποστολή στη Φινλανδία: Συσκευές τεχνολογίας διευκολύνουν τη ζωή και το έργο γιατρών και νοσηλευτών!

Δημοσιογραφική αποστολή στη Φινλανδία: Συσκευές τεχνολογίας διευκολύνουν τη ζωή και το έργο γιατρών και νοσηλευτών!

Health Newsroom

Τις υπηρεσίες του μέλλοντος στον ευαίσθητο τομέα της Yγείας μάς αποκάλυψε ένα πρόσφατο ταξίδι στο μαγευτικό Ελσίνκι στη Φινλανδία, καθώς είχαμε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε τον τρόπο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της GE Healthcare.

Συγκεκριμένα, μέσα στο πλήρως αυτοματοποιημένο και συγχρόνως ανθρώπινο περιβάλλον του ερευνητικού κέντρου της GE Healthcare, οι επιστήμονες μας έδειξαν μικρά και μεγάλα εξελιγμένα τεχνολογικά ευρήματα που στόχο έχουν να κάνουν τη ζωή και το έργο των επιστημόνων υγείας ευκολότερο και αποτελεσματικότερο και κατά συνέπεια και των ασθενών.

Στο ερευνητικό κέντρο και εργοστάσιο παραγωγής ιατρικών τεχνολογικών μηχανημάτων με τη βοήθεια μικρών εξειδικευμένων ρομπότ και πολλών επιστημόνων δημιουργούνται μικρά θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σύστημα παρακολούθησης ασθενών

Ένα από αυτά είναι το Portrait Mobile, το οποίο είναι σύστημα παρακολούθησης ασθενών και επιτρέπει στον γιατρό ή στον νοσηλευτή να παρακολουθεί συνεχώς τον κάθε ασθενή που νοσηλεύεται, ακόμα και όταν ο ίδιος δεν είναι μέσα στο θάλαμο. Συγκεκριμένα, το σύστημα μπορεί να ειδοποιεί έγκαιρα τον γιατρό ή τον νοσηλευτή, ανιχνεύοντας την όποια επιδείνωση του ασθενούς. Το Portrait Mobile περιλαμβάνει ασύρματους αισθητήρες που φοριούνται από τον ασθενή, οι οποίοι επικοινωνούν με μια οθόνη κινητής τηλεφωνίας.

Διευκολύνει τη ζωή και τη δουλειά των επιστημόνων υγείας έτσι ώστε να παρακολουθούν τον ασθενή τους καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Ειδικά στις εποχές που διανύουμε, όπως είναι με την πανδημία, που νοσηλευτές και γιατροί πιέζονται συστηματικά μέσα στα νοσοκομεία, οι νέες συσκευές τεχνολογίας λύνουν τα χέρια τους και βγάζουν ένα μεγάλο βάρος από πάνω τους.

Το κόστος, όπως μας εξήγησαν οι ειδικοί, δεν είναι μεγάλο και αποτελεί επί της ουσίας κόστος/όφελος για το νοσοκομείο. Η ίδια η εταιρεία βοηθά το νοσοκομείο να επενδύσει στην τεχνολογία αυτή και φυσικά εκπαιδεύει το προσωπικό, κάτι, που όπως μάθαμε, είναι εξαιρετικά εύκολο στη χρήση του.

Ένα άλλο επίτευγμα είναι το CARESCAPE Respiratory Module που ανήκει στην οικογένεια συμπαγών αναπνευστικών μονάδων της GE Healthcare και το οποίο έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση της αναπνοής κατά την αναισθησία και μέσα στις ΜΕΘ.

Ενώ το D-Fend TM Pro water trap παρακολουθεί την αναπνευστική λειτουργία και όλες τις παραμέτρους.

Επίσης, η οθόνη CARESCAPE ONE είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ασθενών για τα ζωτικά σημεία, κατά τη διάρκεια ενδονοσοκομειακής μεταφοράς ασθενών. Αποτελείται από μια οθόνη CARESCAPE ONE και μινιατούρα CARESCAPE και οι μετρήσεις χειρίζονται από εξωτερικές συσκευές παραμέτρων που μπορούν να συνδεθούν σε οποιαδήποτε από τις οκτώ πανομοιότυπες ιατρικές θύρες USB στο πλάι της οθόνης.

Τα συστήματα αυτά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξουν το πρόσωπο της παρακολούθησης των θαλάμων ασθενών. Όπως μας εξήγησαν οι επιστήμονες της GE Healthcare, υποβάλλονται σε συνεχείς προκαταρκτικές δοκιμές πριν φτάσουν στον τελικό χρήστη, ενώ είναι εύχρηστες και προσαρμόσιμες συσκευές.

Οι νέες τεχνολογίες είναι αποτελεσματικές και εξοικονομούν πόρους στο σύστημα υγείας

Το πώς τα νέα αυτά συστήματα μπορούν όχι μόνο να διευκολύνουν τη ζωή και το έργο των επιστημόνων υγείας, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας, που τα νοσοκομεία είναι μονίμως γεμάτα, αλλά και στο πώς παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες στον ασθενή, αλλά και τη σημαντική συμβολή τους στο σύστημα υγείας μέσω της εξοικονόμησης πόρων εξήγησε σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Dr. Frederic Michard, MD, PhD, κορυφαίος ειδικός στη μετεγχειρητική παρακολούθηση και ασφάλεια ασθενών, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της παρακολούθησης του αναπνευστικού ρυθμού στους μετεγχειρητικούς ασθενείς.

Οπως ανέφερε, η διαλείπουσα παρακολούθηση των ζωτικών σημείων σε ασθενείς μετεγχειρητικού θαλάμου αποτελεί βασικό πυλώνα της νοσηλευτικής φροντίδας μετά την επέμβαση. Ενώ τα παραδοσιακά ζωτικά σημεία όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο αναπνευστικός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η θερμοκρασία και ο κορεσμός του οξυγόνου του αίματος καταγράφονται συστηματικά, μπορεί να παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Η χρήση του παραδοσιακού νοσηλευτικού μοντέλου επιτόπιου ελέγχου ζωτικών σημείων σε διαστήματα 4 έως 6 ή ακόμα και 12 ωρών μπορεί να παραλείψει έναν σημαντικό αριθμό μη φυσιολογικών συμβάντων ζωτικών σημείων.

Σύμφωνα με τον Δρα Michard, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η παρακολούθηση του αναπνευστικού ρυθμού είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της κλινικής επιδείνωσης στους θαλάμους, καθώς αυξάνεται σε πολλές καταστάσεις όπως η σήψη, η οξέωση, το σοκ, η πνευμονία κ.λπ. Οι ελλείψεις του διαλείποντος επιτόπιου ελέγχου των ζωτικών σημείων είναι μεγάλες. Αν μια νοσοκόμα ελέγχει έναν ασθενή για 5 λεπτά κάθε 4 ώρες, αυτό αντιστοιχεί μόνο στο 2% του χρόνου του ασθενούς στο θάλαμο. Με τις νέες τεχνολογίες η παρακολούθηση είναι συνεχής, ενώ καταγράφονται οι ζωτικές λειτουργίες τόσο αναλυτικά που δεν υπάρχει και ο κίνδυνος «ψευδών» συναγερμών που αυξάνουν σημαντικά το φόρτο εργασίας και την κόπωση των νοσηλευτών. Επιπλέον, εάν το σύστημα παρακολούθησης είναι απρόσκοπτο και διαισθητικό, παρέχοντας μια ενιαία βαθμολογία έγκαιρης προειδοποίησης που αποστέλλεται απευθείας στο κατάλληλο άτομο, ο φόρτος εργασίας δεν θα πρέπει να αυξηθεί, αλλά αντίθετα να ανακατανεμηθεί με περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες να διαχειρίζονται οι κλινικοί γιατροί και λιγότερο από την εντατική φροντίδα.

Όσον αφορά το κόστος, η συνεχής παρακολούθηση στους θαλάμους μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων που σχετίζεται με τη μείωση των μεταφορών στη ΜΕΘ και της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο. Ο Δρ Michard πιστεύει ότι ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και επιτυχώς εφαρμοσμένο από τα νοσοκομεία.

Η υγεία αλλάζει πρόσωπο

Όλες αυτές οι καινοτόμες ιδέες μπορούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτυχίας διάσωσης συμβάντων και να έχουν ανυπολόγιστο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους. Παρατηρώντας τις νέες τάσεις στον τομέα Υγείας, όπως είναι η ψηφιοποίηση, οι φορητές συσκευές και τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, γίνεται πλέον αντιληπτό ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν την ευκαιρία να «κερδίζουν» χρόνο, έτσι ώστε να παρακολουθούν περισσότερους ασθενείς και να τους παρέχουν καλύτερη φροντίδα, πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματική.

Με λίγα λόγια, οι νέες τεχνολογίες υγείας ήρθαν όχι για να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά για να τον υπηρετήσουν και να τον βοηθήσουν.

 

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο Health by Nextdeal – Τεύχος 10:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: