ΜΕΝΟΥ

Αθανάσιος Π. Κιτσάκος: ΤΕΠ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων!

Health Newsroom

Γράφει ο Αθανάσιος Π. Κιτσάκος, MD PhD, γενικός χειρουργός, εντατικολόγος, επειγοντολόγος, διευθυντής ΤΕΠ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι από το 2014, είναι το μοναδικό ΤΕΠ 3βάθμιου νοσοκομείου σε όλη τη Βoρειο-δυτική Ελλάδα. Υποδέχεται ασθενείς από όλη τη ΒΔ. Ελλάδα, τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Αλβανία στο πλαίσιο των συμφωνιών της χώρας μας με τη γείτονα χώρα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω των δυσλειτουργιών των περισσότερων νοσοκομείων της ΒΔ. Ελλάδας, που οδηγεί τόσο τους ασθενείς να προσέρχονται με ιδία μέσα στο ΤΕΠ ΠΓΝΙ όσο και τις Κλινικές των αντίστοιχων νοσοκομείων να διακομίζουν τα βαριά περιστατικά στο ΤΕΠ ΠΓΝΙ.

Το ΤΕΠ ΠΓΝΙ εφημερεύει όλες τις μονές ημέρες του μήνα (δηλαδή κάθε 2η μέρα) και υποδέχεται περίπου 400 ασθενείς σε κάθε εφημερία του (μηνιαία 6.500 ασθενείς) όλων των ηλικιών, καθότι περιλαμβάνει και Παιδιατρικό ΤΕΠ. Έχει 12 οργανικές θέσεις ιατρών από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 7 με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 2 επικουρικούς ιατρούς.

Οι διαστάσεις του κτιρίου ΤΕΠ είναι 20×60 μέτρα και σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται και η βραχεία νοσηλεία 10 κλινών. Στο κτίριο ΤΕΠ στεγάζονται και λειτουργούν τα 6 από τα 10 ιατρεία ΤΕΠ: Παθολογικό ΤΕΠ-Χειρουργικό ΤΕΠ-Καρδιολογικό ΤΕΠ-Ορθοπαιδικό ΤΕΠ-ΩΡΛ ΤΕΠ-Ουρολογικό ΤΕΠ.

Εκτός κτιρίου ΤΕΠ σε απομακρυσμένα σημεία του νοσοκομείου (συνήθως Κλινικές ή Τακτικά Ιατρεία) λειτουργούν τα κάτωθι ιατρεία: Παιδιατρικό ΤΕΠ- Οφθαλμολογικό ΤΕΠ-Ψυχιατρικό ΤΕΠ- Γυναικολογικό/Μαιευτικό ΤΕΠ. Εκτός κτιρίου ΤΕΠ βρίσκεται επίσης ο αξονικός τομογράφος (σε άλλο όροφο), καθώς και κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες το Ακτινολογικό Ιατρείο υπερήχων ΤΕΠ. Τέλος, εκτός νοσοκομείου σε εξωτερικούς χώρους (container) λειτουργεί το Ιατρείο και η αναμονή Λοιμωδών ΤΕΠ.

Τα δυνατά σημεία του ΤΕΠ ΠΓΝΙ

Α) Στο ΤΕΠ ΠΓΝΙ από το 2014 λειτουργεί Ιατρείο Διαλογής Ασθενών, κατηγοριοποιώντας την κλίμακα βαρύτητας των ασθενών ΤΕΠ σύμφωνα με το διεθνές πρωτόκολλο Emergency Severity Index (ESI), αλλά και με ειδικές διαδρομές προς ιατρεία ειδικοτήτων (Special Paths). Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει άμεση αναγνώριση και ασφαλής διαχείριση των βαρέως πασχόντων ασθενών, καθώς και αποφόρτιση των κύριων ιατρείων ΤΕΠ, που οδηγεί σε μείωση στους χρόνους αναμονής των ασθενών ΤΕΠ.

Β) Από το 2014 με τη βοήθεια της υποδιεύθυνσης Πληροφορικής ΠΓΝΙ, το ΤΕΠ διαθέτει πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα κλινικής διαχείρισης ασθενών ΤΕΠ με ψηφιακό φάκελο ασθενούς ΤΕΠ (GI CLINIC), καθώς και πλήρη ψηφιακή παραγγελία και λήψη αποτελεσμάτων παρακλινικών εργαστηρίων (LIS) και ακτινολογικής απεικόνισης (PAX/RIS).

Γ) Το ΤΕΠ ΠΓΝΙ, παρά τον μεγάλο όγκο τόσο του αριθμού όσο και της βαρύτητας των ασθενών (διακομιδές βαρέως πασχόντων με το ΕΚΑΒ από τα άλλα νοσοκομεία), με την ορθή διαχείριση και τα πρωτόκολλα λειτουργίας του έχει καλούς χρόνους εξυπηρέτησης ασθενών ΤΕΠ όχι μόνο σε πανελλήνιο, αλλά ίσως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθως αναφέρονται οι χρόνοι πλήρους εξέτασης, πλήρους διερεύνησης (λήψη εργαστηριακών εξετάσεων) και ολοκλήρωσης των ασθενών στα κύρια ιατρεία του ΤΕΠ:

  • Διαλογή ΤΕΠ 00ωρ:09λ (αυξημένος χρόνος λόγω καθυστέρησης, ελέγχουμε rapid test)
  • Παθολογικό ΤΕΠ 03ωρ:58λ – Καρδιολογικό ΤΕΠ 01ωρ:22λ – Χειρουργικό ΤΕΠ 02ωρ:02λ – Ορθοπαιδικό ΤΕΠ 00ωρ:48λ – Παιδιατρικό ΤΕΠ 02ωρ:56λ – ΤΕΠ Λοιμωδών 04ωρ:12λ.

Γ) Το ΤΕΠ ΠΓΝΙ διαθέτει ελικοδρόμιο εντός του νοσοκομείου (ίσως μοναδικό πανελλήνια), πλήρως εξοπλισμένο για ασφαλείς πτήσεις των ελικοπτέρων που θα εκτελούν πρωτογενείς ή δευτερογενείς διακομιδές (εκκρεμεί η τελική αδειοδότησή του).

Δ) Το ΤΕΠ ΠΓΝΙ διαθέτει 1 χειρουργική αίθουσα και αίθουσα αναζωογόνησης 2 θέσεων, καθώς και όλες τις ιατρικές ειδικότητες για τη διαχείριση βαρέως πασχόντων ασθενών και τραύματος.

Ε) Το ΤΕΠ διαθέτει ειδικά πρωτόκολλα για περιπτώσεις μαζικών καταστροφών (SOPs), τα οποία ανάλογα με το είδος της απειλής/καταστροφής μπορεί με αναδιάταξη να δημιουργήσει 6 θέσεις ανάνηψης (π.χ. πορτοκαλί συναγερμός). Επίσης, διαθέτει πρωτόκολλα πλήρους και αδιατάραχης ψηφιακής λειτουργίας εάν υπάρξει διακοπή των κεντρικών συστημάτων (π.χ. κίτρινος συναγερμός).

Προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΠ ΠΓΝΙ και πρέπει να λυθούν

Α) Υποστελέχωση ιατρική, νοσηλευτική και παραϊατρικού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων). Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΤΕΠ λειτουργεί επί χρόνια σε καταιγιστικούς ρυθμούς, καλύπτοντας ταυτόχρονα πολλαπλά ιατρεία για τη διεκπεραίωση των ασθενών. Βέβαια, η ανωτέρω λειτουργία διασφαλίζει την ταχύτερη λειτουργία του ΤΕΠ, αλλά καταπονεί το προσωπικό του, ιδιαίτερα στις κορυφές αυξημένης προσέλευσης ασθενών, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανασφαλή ιατρικό και νοσηλευτικό χειρισμό ασθενών.

Β) Το ΤΕΠ ΠΓΝΙ είναι κατακερματισμένο σε πολλαπλά σημεία και πτέρυγες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται και μερικές φορές να κινδυνεύουν από τη διακομιδή τους σε άλλες πτέρυγες. Έχει βέβαια δρομολογηθεί η επέκταση του ΤΕΠ (η οποία λόγω των χρηματοδοτικών προβλημάτων περικόπηκε στο 1/3 της αρχικής εκτίμησης των αναγκών) και δεν θα επιτευχθεί η πλήρης συνένωση των ιατρείων ΤΕΠ, αλλά έστω και με περικοπή η προτεινόμενη επέκταση θα διπλασιάσει τους χώρους του, δημιουργώντας ανθρώπινες συνθήκες στο ΤΕΠ ΠΓΝΙ για το προσωπικό και τους ασθενείς, καθότι θα τερματίσει τη διεξαγωγή ιατρείων και αναμονής ασθενών σε εξωτερικούς χώρους στους -4 και τους +40 βαθμούς.

Γ) Πολύ σημαντικό πρόβλημα που επισταμένα ζητάει το ΤΕΠ από το 2018 και το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των βαρέως πάσχοντες ασθενών ΤΕΠ είναι η προμήθεια και εγκατάσταση αξονικού τομογράφου στο κτίριο του ΤΕΠ. Είναι ευνόητος ο κίνδυνος που διατρέχει ο βαρέως πάσχων, όταν για να γίνει αξονική τομογραφία εγκαταλείπει την ασφάλεια ανάνηψης του ΤΕΠ και βρίσκεται σε ασανσέρ και διαδρόμους του νοσοκομείου, σε επιπλοκή η ανάνηψή του είναι από επισφαλής έως αδύνατη.

Δ) Θα πρέπει να υπάρξει πλήρης και αδιάλειπτη λειτουργία ακτινολογικού ιατρείου υπερήχων ΤΕΠ κατά την εφημέρευση του ΤΕΠ, καθότι σήμερα η λειτουργία του μεταφέρεται στο Ακτινολογικό Τμήμα από τις απογευματινές προς βραδινές ώρες.

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο από το περιοδικό Health NextGeneration και σε ηλεκτρονική μορφή σελ. 74-76 (πατήστε για μεγέθυνση)

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Αθανάσιος Π. Κιτσάκος είναι γενικός χειρουργός, εντατικολόγος, επειγοντολόγος, διευθυντής ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Θέσεις

  • 10/09/91-10/02/93: Στρατιωτική θητεία ως σμηνίας υγειονομικός ιατρός. Εξειδικευμένος ιατρός Σταθμού Διασώσεως Αιγαίου (SAR) στην 130 Σμηναρχία Μάχης και 8ης ΜΣΕΠ Λήμνου. Ελεγκτής οατρός Αεροπορίας. Θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • 22/03/93 -08/05/94: Αγροτικός Ιατρός Υγειονομικού Σταθμού Δροσοχωρίου.
  • 09/05/94 –17/05/99: Ειδικευόμενος Χειρουργός Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής

ΠΓΝΠ Ιωαννίνων

  • 17/05/99 -15/01/00: Επιστημονικός συνεργάτης Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής

ΠΠΓΝΙωαννίνων

  • 11/01/00-14/01/02: Εξειδικευόμενος Μονάδος Εντατικής Θεραπείας

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 28/08/02- 15/09/08: Επιμελητής Β΄ της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 15/09/08- 20/09/15: Επιμελητής Α΄ της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 23/11/15- 26/4/18: Διευθυντής ΕΣΥ της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 17/09/14-24/10/16: Αναπληρωτής προϊστάμενος Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 14/10/2017-26/4/18: Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

  • 24/06/2019-σήμερα: Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

ΠΠΓΝ Ιωαννίνων

 

Τίτλοι

23/09/2000: Λήψη τίτλου ειδικότητας γενικού χειρουργού

08/03/2002: Λήψη τίτλου εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία

12/06/2007: Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

26/02/2021: Λήψη τίτλου εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: