ΜΕΝΟΥ
Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική!

Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό στην Αττική!

Health Newsroom

Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό στην Περιφέρεια της Αττικής. Ήδη στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν εγγραφεί περίπου 2 εκ. πολίτες, ενώ οι ιδιώτες γιατροί που έχουν κάνει σύμβαση είναι περίπου 1.000 (οι 500 στην Αττική). Παράλληλα θα υποχρεωθούν να προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού άλλοι 2.200 γιατροί που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, παρά το φόρτο εργασίας που έχουν με επείγοντα περιστατικά ή με περιστατικά κορονοϊού. Αν και η προθεσμία για να κάνουν συμβάσεις οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ λήγει στις 31 Αυγούστου , επειδή τουλάχιστον για την Αττική απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτών γιατρών, θεωρείται σίγουρο ότι η ημερομηνία θα παραταθεί.

Έτσι κι αλλιώς όμως οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν να εγγραφούν , γιατί με τη λήξη της προθεσμίας θα έρθουν αντιμέτωποι με τις παρακάτω ποινές που ορίζει ο νόμος:

Από 1 Οκτωβρίου θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

  • Από 1 Οκτωβρίου θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%.
  • Από 1 Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρώνουν στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά 10% περισσότερο.
  • Από 1 Ιανουαρίου 2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.
  • Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1 Σεπτεμβρίου 2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Οι παραπάνω προθεσμίες για τις ποινές ενδέχεται να παραταθούν, ανάλογα με την πορεία των συμβάσεων των ιδιωτών ιατρών.

Θυμίζουμε ότι εγγραφή στον προσωπικό γιατρό μπορούν να πραγματοποιήσουν όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα άνω των 16 ετών (περίπου 8 εκ. χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά). Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι είτε από τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ, είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είτε ιδιώτης και θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ ή τους προσωπικούς γιατρούς. Ειδικότερα:

  • Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
  • Αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: