ΜΕΝΟΥ
Η υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε το καλοκαίρι!

Η υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε το καλοκαίρι!

Health Newsroom

ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ!
Αχ! Θάλασσα, καρπούζι, χωριάτικη σαλάτα, ψάρι και θαλασσινά! Ή μήπως παγωτό, κοκτέιλ, τσιπς στην παραλία και club sandwich;

Από τη μία η αγωνία για μια καλλίγραμμη σιλουέτα πριν βγούμε στην πλαζ, από την άλλη οι συνεχείς έξοδοι, έτοιμο φαγητό και αύξηση στην κατανάλωση του αλκοόλ. Μπορεί η διασκέδαση και η χαλάρωση να συμπορευτεί με τη διατήρηση ενός αποδεκτού σωματικού βάρους και μιας καλής υγείας; Η απάντηση είναι ναι! Και μάλιστα η επίτευξη του στόχου δεν είναι επίπονη!

Κατ’ αρχάς ας περιγράψουμε μια συνήθη, τυπική μέρα στις διακοπές μας:

Πρωινό ξύπνημα αργά. Το πρώτο γεύμα είναι συνήθως στο ξενοδοχείο με καφέ, αβγά, κάποιες φορές με μπέικον, ψωμί λευκό με βούτυρο ή κέικ και κάποια πίτα όπως τυρόπιτα ή μπουγάτσα.

Στη συνέχεια, στην παραλία πίνουμε καφέ ή αναψυκτικό που μέχρι αργά το μεσημέρι συνοδεύουμε με μπισκότα ή κρουασάν. Την περισσότερη ώρα την περνάμε ξαπλωμένοι, με κάποιες λίγες βουτιές στη θάλασσα, περισσότερο για διατήρηση δροσερής θερμοκρασίας παρά για κολύμπι! Και για ακόμη περισσότερη δροσιά παραγγέλνουμε παγωτάκι! Για γεύμα επιλέγουμε κάτι εύκολο από το beach bar, όπως πίτσα ή club sandwich με πατατάκια. Φυσικά κάπου εκεί ξεκινούν τα κοκτέιλ που συνεχίζουν μέχρι αργά το απόγευμα. Το βραδινό μας είναι συνήθως σε ταβέρνα, με το κρέας να έχει την τιμητική του, συνοδευόμενο φυσικά από αλκοόλ για διατήρηση της χαλαρής διάθεσης, ή εναλλακτικά επιλέγουμε σουβλάκι για να συνεχίσουμε σε μπαράκια για ακόμη περισσότερα ποτάκια!

Φαντάζομαι ότι η περιγραφή μου είναι κοντά στα βιώματα των περισσότερων αναγνωστών. Καταλήγουμε, λοιπόν, να τρώμε «αμαρτωλά», νόστιμα δεν αντιλέγω, αλλά με αρκετές τύψεις. Συνέπεια είναι η στέρηση και η αυτοτιμωρία μετά την επιστροφή στη βάση μας από τις διακοπές.

Ο στόχος όμως είναι να απολαμβάνουμε χωρίς να μετανιώνουμε! Προτείνω λοιπόν τις εξής απλές λύσεις που θα σας βοηθήσουν να περάσετε ένα όμορφο καλοκαίρι, το ίδιο διασκεδαστικό, αλλά πολύ πιο αναζωογονητικό. Οι διατροφικές επιλογές που ακολουθούν θα διευρύνουν τη θεώρησή σας για το τι σημαίνει γευστική απόλαυση και ταυτόχρονα θα σας κάνουν να λατρέψετε τη λαμπερή εικόνα σας και να θαυμάσετε την ικανότητά σας για αλλαγή.

Ξεκινάμε, λοιπόν, το πρωί: Όταν σηκωθείτε, θυμηθείτε να κάνετε μερικές διατάσεις, για να χαρίσετε στο σώμα σας αίσθημα ευεξίας και ελαστικότητας. Για το πρωινό σας γεύμα, επιλέξτε να συνοδέψετε τον καφέ σας με γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς, ντάκο κριθαρένιο με ντομάτα και ελιές, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, κασέρι, αγγουράκι, ντομάτα, σάντουιτς με ταχίνι και μέλι, μαρούλι και ελιές, κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (μπαντζίνα), ταχινόπιτα ή καλοκαιρινή φρουτοσα- λάτα με φέτα, ακόμα και αβγό βραστό με αραβική πίτα ή ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, τυρί και λαχανικά.

Δοκιμάστε στην παραλία να πιείτε εξαιρετικά smoothies φρέσκων φρούτων με γιαούρτι ή σκέτο φρέσκο χυμό καλοκαιρινών φρούτων. Για την πρόληψη της αφυδάτωσης και τη διατήρηση της δροσερής αίσθησης πιείτε νερό ή τσάι με παγάκια και λεμόνι ή ανθρακούχο νερό με λεμόνι και δυόσμο.

Παραμείνετε ενεργοί στις διακοπές, κολυμπήστε ή παίξτε με την μπάλα με την παρέα σας στο νερό, δοκιμάστε να παίξετε beach volley ή ρακέτες ή απλά περπατήστε. Προμηθευτείτε με φρέσκα φρούτα για σνακ και φρυγανιές ολικής άλεσης ή κριτσίνια πολύσπορα, ολικής, από παντζάρι ή από σπανάκι! Καταπληκτική επιλογή είναι και τα τσιπς λαχανικών.

Για μεσημεριανό παραγγείλτε μια χωριάτικη σαλά- τα ή μια πράσινη σαλάτα με φρέσκα ή αποξηραμένα μούρα και κίτρινο τυρί και ζητήστε να μη βάλουν sauce, αλλά ελαιόλαδο.

Μην αποκλείσετε το αλκοόλ, αλλά προτιμήστε απλά αλκοολούχα ποτά αντί για κοκτέιλ, όπως μπίρα ή κρασί. Για το βραδινό σας, μην ξεχνάτε τον ανεξάντλητο πλούτο της μεσογειακής μας κουζίνας ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Με οδηγό σας το παραδοσια- κό πρότυπο διατροφής, θυμηθείτε να καταναλώνετε όσπρια και λαδερά. Αντί για κόκκινο κρέας επιλέξτε περισσότερο κοτόπουλο και ακόμα περισσότερο ψάρι και θαλασσινά στη σχάρα, συνοδευόμενα από λαχανικά φρέσκα ή ψητά! Πιείτε άφθονο νερό!

Δοκιμάστε παγωτό γρανίτα και όποτε έχετε τη δυνα- τότητα, φτιάξτε φρέσκο παγωτό με τον πιο απλό τρόπο: καταψύξτε φρέσκα φρούτα και έπειτα απλά χτυπήστε τα στο μπλέντερ με φρέσκο γάλα ή εβαπορέ. Και δεν χρειάζεται να στερηθείτε τη σοκολατένια γεύση: προ- σθέστε απλά στο μίγμα λίγο κακάο και έχετε έτοιμο ένα πεντανόστιμο φρέσκο σοκολατένιο παγωτό!

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι η αρχή όχι της προετοιμασίας για δίαιτα τον Σεπτέμβρη, αλλά για γαστρονομικές απολαύσεις που θα σας κάνουν πιο λαμπερούς, υγιείς, με ενέργεια, ίσως και με χαμηλότερο βάρος από ό,τι πριν τις διακοπές!

Καλή καλοκαιρινή απόλαυση! 


Αιμιλία Βασιλοπούλου

Η Αιμιλία Βασιλοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ). Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με διδακτορικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνέργεια, μέσω Marie Curie υποτροφίας, με το Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων (IFR) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άμστερνταμ (AMC), σε θέμα σχετικό με το χαρακτηρισμό αλλεργιογόνων στις τροφές. Κατά τη διάρκεια του μεταδιδακτορικού ερευνητικού έργου εργάστηκε σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς αλλεργικών ατόμων και διατροφικών παραγόντων που συμβάλουν στην ανοσοδιαμόρφωση σε βρέφη και παιδιά. Στη συνέχεια σπούδασε Ψυχολογία (BSc) στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Πάφου. Εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πα- νεπιστήμιο Λευκωσίας (2011-2018).

 

 


Δείτε το όπως δημοσιεύτηκε στο Health by Nextdeal – Τεύχος 9

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: