ΜΕΝΟΥ
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία γυναικείων ασθενειών!

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία γυναικείων ασθενειών!

Health Newsroom

*Γράφει ο Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου, MD. DipU Ιατρός-διαιτολόγος

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού, αλλά και στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών. Με βάση τις παρατηρητικές και επιδημιολογικές έρευνες, είναι σαφές ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη γυναικολογικής νόσου, όπως το λειομύωμα (κακοήθης όγκος) της μήτρας, η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι γυναικολογικές κακοήθειες. Πέραν όμως των καθαρά γυναικολογικών προβλημάτων υγείας που μπορεί να παρουσιαστούν λόγω κακής διατροφής (παχυσαρκία ή έλλειψη βάρους), υπάρχουν και άλλοι τομείς υγείας που επηρεάζονται άμεσα, όπως μας εξηγεί ο ιατρός-διαιτολόγος Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου, MD. DipU.

Μερικές από τις παθήσεις στις οποίες παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή είναι: υπογονιμότητα, εγκυμοσύνη/διαβήτης κύησης, εμμηνόπαυση, κοιλιοκάκη, καρκίνος του μαστού, γυναικολογικοί καρκίνοι, αναιμία, θυροειδής/υποθυρεοειδισμός, κατάθλιψη, ενυδάτωση/γήρανση δέρματος. Ας δούμε όμως κάθε κατηγορία ξεχωριστά:

Υπογονιμότητα: Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, καθώς μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την υγεία των ωαρίων και να αυξήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες γονιμοποίησής τους. Η λήψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων οδηγούν σε παχυσαρκία και σε ινσουλινοευαισθησία, που, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες πιθανότητες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Παχύσαρκες γυναίκες αργούν περισσότερο να τεκνοποιήσουν και έχουν και περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν. Από την άλλη πλευρά, μια γυναίκα ελλιποβαρής έχει συνήθως δυσλειτουργικές ωοθήκες και συχνά συνοδεύεται από ωορρηκτική υπογονιμότητα.

Εγκυμοσύνη: Η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά τον τοκετό. Η γυναίκα πρέπει από την πρώτη μέρα της κύησης να προσέξει τη διατροφή της, γιατί αυτή θα επηρεάσει άμεσα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Από την κακή διατροφή μπορεί να παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαταραχές στην υγεία σας, όπως είναι: αποβολή, προ- εκλαμψία, εκλαμψία, πρώιμος τοκετός, γέννηση ελλιποβαρούς βρέφους, αναιμία. Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να είναι αιτία να εμφανίσετε διαβήτη κύησης.

Εμμηνόπαυση: Η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίοδο, καθώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ούτω καθεξής, αλλά και να σας βοηθήσει ψυχολογικά να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές. Καλό είναι να προσέξετε: 

1. Να μην πάρετε βάρος.
2. Να ελέγχετε την επάρκεια της ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D.
3. Να εντάξετε στο διαιτολόγιο/διατροφή σας γάλα, γιαούρτι, ψάρι (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί), το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, μουρουνέλαιο, κόκκινο κρέας άπαχο και αυγά.
4. Να αποφεύγετε τα trans λιπαρά, κυρίως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά, τις ζύμες και τα μπισκότα. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά και αφαιρέστε τις πέτσες από το κρέας και το κοτόπουλο.
5. Να βάλετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά.

Κοιλιοκάκη: Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση πεπτική διαταραχή που προσβάλλει το λεπτό έντερο και όπως δείχνουν οι έρευνες προτιμάει τις γυναίκες. Προκαλείται από ανοσολογική αντίδραση απέναντι στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Δυστυχώς είναι μια «ασθένεια» που δεν θεραπεύεται, αλλά μπορούμε μέσω της διατροφής να μειώσουμε κατά πολύ τα συμπτώματα. Μια ειδική και αυστηρά μελετημένη διατροφή θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε. Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να εξαλείψουν όσο γίνεται τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Καρκίνος: Ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο λαμβάνει όλο και περισσότερη αξία με την εξέλιξη των μελετών και ερευνών της Ιατρικής από την πρόληψη έως τη θεραπεία. Η επίδραση της διατροφής ενάντια στην καρκινική νόσο είναι πολλαπλών διαστάσεων και αφορά τόσο την πρόληψη όσο και την ίδια τη νόσο στα διάφορα στάδιά της. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων ετών που γίνονται στη διατροφή και στη χρήση της, για τη Μεταβολική Αντιμετώπιση του Καρκίνου. Με τον όρο αυτό μιλάμε για τη μεταβολική κατάσταση νηστείας του καρκινικού κυττάρου. Η μεταβολική κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει την επιβίωση του καρκινικού κυττάρου με αποτέλεσμα την καταστροφή του.

Θυροειδής/Υποθυρεοειδισμός: Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα την απορρύθμιση των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Δεν προκαλεί αύξηση βάρους, αλλά δυσκολία στην απώλεια και αυτό όταν γίνεται με λάθος τρόπο. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τόσο την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών όσο και τον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Κατάθλιψη: Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή σε όλα τα στάδια της κατάθλιψης από την αρχή ως το τέλος. Ορμόνες υπεύθυνες για αυτή αλλάζουν μέσω της διατροφής μας. Οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε ή να καταναλώνετε σε μικρή ποσότητα είναι η ζάχαρη, καθώς επίσης και η καφεΐνη. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, ψάρια, πουλερικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Προσπαθήστε να καταναλώνετε 4-5 γεύματα την ημέρα και αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα.

Ενυδάτωση/Γήρανση Δέρματος: Η διατροφή επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών που προκαλούν ακμή και φλεγμονές που σχετίζονται με την κακή ποιότητα/γήρανση του δέρματος. Το νερό είναι σημαντικότερος παράγοντας για να αποφύγετε τυχόν δερματικά προβλήματα. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει:

  • Αντιοξειδωτικά: φρούτα και λαχανικά όπως μούρα, βερίκοκα, φράουλες, σταφίδα, ντομάτες, παντζάρια, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, πιπεριές και φασόλια.
  • Τροφές πλούσιες σε: Βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.
  • Τροφές πλούσιες Ω-3 λιπαρά.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να έχουμε έναν υγιές οργανισμό και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης και κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καλό είναι, όπως τονίζει, να απευθύνεστε στον προσωπικό σας ιατρό για τη βοήθεια και την επίλυση ή ισορρόπηση του εκάστοτε προβλήματος.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου, MD. DipU, είναι ιατρός-διαιτολόγος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Milano-Italy, καθώς και πτυχιούχος Διαιτολογίας & Εφαρμοσμένης Διαιτητικής της Ιατρικής Σχολής της Padova-Italy. Από το 1998 έως και σήμερα ασκεί ενεργά το επάγγελμά του σε εξιδεικευμένα νοσοκομεία και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο διαταραχών θρέψης και παχυσαρκίας στην Αθήνα. Έχει εργαστεί στα νοσοκομεία: Υγεία (τμ. Τεχνικού νεφρού), Απολλώνιο Νοσοκομείο Αθηνών (ογκολογικό τμήμα), Κεντρική Κλινική Αθηνών (τμ. Χειρουργικής Παχυσαρκίας), Ερρίκος Ντυνάν (εξ. συνεργάτης τμ. Βαριατρικής). Από το 2004 έως και σήμερα είναι διευθυντής Κλινικής Βαριατρικής και Διαταραχών Θρέψης νοσοκομείου Doctors Hospital. 

To 1998 υπήρξε πρωτοπόρος δημιουργός παγκοσμίως της δίαιτας σοκολάτας «CHOCOLATE DIET by DIET PLASMA», ένα ολοκληρωμένο diet plan που καλύπτει ολόκληρη την γκάμα της παχυσαρκίας. To 2010, πρωτοπόρος στις νέες διαιτολογικές ιατρικές μεθοδολογίες, εφαρμόζει στην Ελλάδα την καινοτόμο μεθοδολογία αδυνατίσματος TUBE DIET ή Δίαιτα με Σωληνάκι του καθηγητή Giafranco Cappello. Από τo 2010, έπειτα από μελέτες και εφαρμογές, δημιούργησε μια νέα κετογονική δίαιτα μικρής διάρκειας, τη ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΗ ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ (ONLY PROTEIN KETOGENIC DIET) που ανήκει στην κατηγορία των ιατρικών πρωτοκόλλων PSMF DIET (Protein Spearing Modified Fasting).

Διαβάστε παρακάτω το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο ένθετο Health by Nextdeal, τεύχος 07, (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση):

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: