ΜΕΝΟΥ
«Γιατί φουσκώνω όταν πίνω γάλα;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

«Γιατί φουσκώνω όταν πίνω γάλα;» Απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Health Newsroom

Αρκετοί άνθρωποι όταν πίνουν γάλα παθαίνουν μετεωρισμό, κοιλιακή διάταση (κοινώς φούσκωμα) ή και διάρροια. Πρόκειται για ασθενείς με ανεπάρκεια λακτάσης. Η λακτάση είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για την υδρόλυση – διάσπαση της λακτόζης. Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης που υπάρχει στο γάλα και στα προϊόντα του.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

– Γενετική προδιάθεση

– Ηλικία. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται.

– Καταστροφή μέρους του εντερικού βλεννογόνου

– Παθήσεις, πχ κοιλιοκάκη

– Χρήση φαρμάκων

– Παρατεταμένη διάρροια

– Κακή θρέψη

 

Τι πρέπει να έχει η διατροφή μου;

Το γάλα περιορίζεται ανάλογα με την ανεκτικότητα του ασθενούς, συχνά σε μισό ποτήρι ημερησίως ή καταναλώνεται γάλα χωρίς λακτόζη. Πολλές φορές, οι άνθρωποι από φόβο απομακρύνουν όλα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους, χωρίς όμως να χρειάζεται. Τα σκληρά τυριά και το γιαούρτι δεν ενοχλούν αφού:

  • Στο γιαούρτι και το κεφίρ υπάρχει πιο λίγη λακτόζη, γιατί η περισσότερη υδρολύεται κατά τη ζύμωση του ίδιου του τροφίμου.
  • Στα σκληρά τυριά η περισσότερη λακτόζη αφαιρείται μαζί με τον ορό από τα πρώτα στάδια παρασκευής τους.

Γενικά, σε περίπτωση δυσανεξίας, τα άτομα ανέχονται μικρές ποσότητες λακτόζης, περίπου 12 γραμμάρια ημερησίως.


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: