ΜΕΝΟΥ
Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές, το παράδειγμα της Βοστώνης

Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές, το παράδειγμα της Βοστώνης

Health Newsroom

Στη Βοστώνη στις 15 Απριλίου 2013, ο αγώνας μαραθωνίου δρόμου βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί. Κατά μήκος της διαδρομής πολίτες κάθε ηλικίας με φωνές και τραγούδια έδιναν δύναμη στους δρομείς να συνεχίσουν την προσπάθειά τους.

Δύο από αυτούς όμως είχαν διαφορετικό λόγο να είναι εκεί, κοντά στην γραμμή του τερματισμού. Δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν  με διαφορά 12 δευτερολέπτων και 180 μ η μία από την άλλη. Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 260 τραυματίες. Οι νεκροί δυστυχώς κατέληξαν στο σημείο της επίθεσης. Ανάμεσα στους 260 τραυματίες υπήρχαν άτομα με σοβαρότατα τραύματα (ενδεικτικά αναφέρονται συνολικά 14 ακρωτηριασμοί). Όλα όμως αυτά τα τραύματα αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς από τους επαγγελματίες του τοπικού συστήματος υγείας. Ποιος όμως κέρδισε χρόνο για τους τραυματίες μέχρι να έρθουν στο σημείο ικανός αριθμός νοσοκόμων, ιατρών κλπ? Όσοι ήταν εκεί την ώρα της επίθεσης δηλ. αστυνομικοί, διασώστες που υποστήριζαν τον αγώνα. Αλλά το κυριότερο ήταν παρόντες πλήθος θεατών. Που την ώρα εκείνη αποφάσισαν να μην παραμείνουν θεατές αλλά να γίνουν οι «άμεσα ανταποκρινόμενοι» σε ένα συμβάν όπου κινδύνευαν οι ζωές των συνανθρώπων τους.

Εξελίχθηκαν δεκάδες περιστατικά όπου πολίτης περιέθαλπε πολίτη με τραύματα ικανά να επιφέρουν θάνατο. Μία από αυτές είναι η παρακάτω όπου άμεσα ανταποκρινόμενος ήταν ο 23χρονος Robert Wheeler που 60 δευτερόλεπτα πριν την πρώτη έκρηξη τερμάτισε τον αγώνα! Αμέσως μετά την έκρηξη άρχισε να τρέχει προς το σημείο όπου αυτή έγινε, ανταποκρινόμενος στην εκκλήσεις κάποιας άγνωστης να βοηθήσει κάποιος τον πατέρα της. Έβγαλε την φανέλα που φορούσε και άσκησε πίεση στο τραύμα που υπήρχε στο πόδι του θύματος. Έτσι μπόρεσε να σταματήσει την αιμορραγία που ήταν προφανές ότι ήταν απειλητική για τη ζωή του τραυματία. Έμεινε μαζί με το θύμα ελέγχοντας την αιμορραγία εωσότου τον αντικατέστησαν οι επαγγελματίες υγείας.

Ο Wheeler βασίστηκε στις γνώσεις που αποκόμισε από μία εκπαίδευση πρώτων βοηθειών που παρακολούθησε στο παρελθόν. Αυτές οι γνώσεις τον βοήθησαν να ενεργήσει ορθά και ψύχραιμα την κρίσιμη εκείνη ώρα. «Ήταν μία δύσκολη εμπειρία αλλά χαίρομαι που ήμουν εκεί. Ελπίζω να έκανα μία μικρή διαφορά»

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο περιστατικό, είτε είναι τρομοκρατική επίθεση ή ένα εργατικό ατύχημα. Όμως αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες αποκατάστασης του θύματος αν υπάρχουν επί τόπου κάποια άτομα που έχουν λάβει εκπαίδευση ακόμα και στις πιο βασικές πρώτες βοήθειες.

Δείτε εδώ την πάντα επίκαιρη και σημαντική συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών κ. Νίκος Μπούρας,  στην κάμερα του nextdeal.gr για τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης των πολιτών στις πρώτες βοήθειες. .

——————————————-

Ο Νίκος υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις στου Ελληνικού Στρατού για 22 χρόνια. Εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμος ομάδας ειδικών επιχειρήσεων και εκτέλεσε τα καθήκοντα αυτά επί σειρά ετών εωσότου βαθμός και ηλικία τον προώθησαν σε άλλους ρόλους. Σήμερα, συνεργάζεται με την LEVEL IV Training παρέχοντας εκπαίδευση σε θέματα πρώτων βοηθειών και ασφαλείας.

www.traininglevel4.com 

[email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: