ΜΕΝΟΥ
«Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» - Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

«Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» – Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

Health Newsroom

Η ζάχαρη, όπως και τα προστιθέμενα σάκχαρα προσφέρουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή μόνο θερμίδες, χωρίς θρεπτικά συστατικά. Τα γλυκά και τα αναψυκτικά είναι πλούσια σε ζάχαρη και η υπέρμετρη κατανάλωσή τους αυξάνει το θερμιδικό φορτίο συμβάλλοντας στην αύξηση του βάρους και στην επιβάρυνση της υγείας, οδηγώντας πιθανώς σε διαβήτη τύπου 2. 

Άλλες σακχαρούχες γλυκαντικές ύλες (απλοί υδατάνθρακες) πλέον της ζάχαρης (λευκής ή καστανής) είναι η γλυκόζη, το αμυλοσιρόπιο, η φρουκτόζη, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη, η μελάσα, το πετιμέζι και το μέλι. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων στο σουπερμάρκετ, γιατί μπορεί σε μια ετικέτα να μην αναγράφεται η ζάχαρη, αλλά το τρόφιμο να είναι πλούσιο σε άλλα σάκχαρα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 Καταναλώστε ένα γλυκό περιστασιακά και με μέτρο. Καλύτερα να προτιμήσετε ένα χειροποίητο γλυκό από «αγνές» πρώτες ύλες, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι, ξηρούς καρπούς ανάλατους και καστανή ζάχαρη, πχ κέικ.

 Εναλλακτικές υγιεινές επιλογές γλυκού είναι: η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει και θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία όπως τα φλαβονοειδή, η κρέμα, το ρυζόγαλο, το ζελέ, το γλυκό κουταλιού, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, όπου μπορείτε να περιορίσετε λίγο τη ζάχαρη της συνταγής αν τα παρασκευάσετε εσείς. 

 Μπορείτε να περιορίσετε τη ζάχαρη που χρησιμοποιείτε στα ροφήματά σας, αντικαθιστώντας παράλληλα τη λευκή ζάχαρη με καστανή ζάχαρη ή μέλι.

 Στην ουσία ο άνθρωπος δε χρειάζεται τα γλυκά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, αφού προσλαμβάνει σάκχαρα από φυσικές πηγές: αμυλούχα τρόφιμα (το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που υδρολύονται/διασπώνται σε απλούς), φρούτα, λαχανικά αμυλούχα όπως καλαμπόκι, αρακά, παντζάρια, καρότα.

 Είναι ΜΥΘΟΣ ότι η καστανή ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες. Έχει ακριβώς τις ίδιες με την άσπρη, απλά είναι λιγότερο επεξεργασμένη αποτελώντας εναλλακτικά μια πιο υγιεινή επιλογή.


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: