ΜΕΝΟΥ
Πώς να αποφύγω την ημικρανία;

Πώς να αποφύγω την ημικρανία;

Health Newsroom

Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανίες. Ως εκλυτικοί παράγοντες ενοχοποιούνται:

  • Το στρες
  • Το αυχενικό
  • Οι αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου
  • Η πολύ έντονη γυμναστική
  • Τα οδοντικά προβλήματα 
  • Το κάπνισμα
  • Η υπογλυκαιμία, που συμβαίνει όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί
  • Η υπερκατανάλωση καφεϊνης
  • Τα πρόσθετα-συντηρητικά σε ορισμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων το γλυκαντικό ασπαρτάμη, αλλά και τα θειώδη που υπάρχουν στο κρασί.
  • Η αφυδάτωση.

Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου για να μην παθαίνω ημικρανίες;

Καλό είναι να αποφεύγουμε:

  • Τα πολλά τυροκομικά μέσα στη μέρα και την πολλή σοκολάτα, καθώς περιέχουν τυροσίνη που μετατρέπεται σε τυραμίνη, με αγγειοσυσπαστική δράση στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλλει στην παθογένεση της ημικρανίας
  • Την κατάχρηση σε κόκκινο κρασί και μπίρα
  • Την υπερκατανάλωση σε καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου cola
  • Ta πρόσθετα τροφίμων, όπως το γλυκαντικό ασπαρτάμη και το γλουταμινικό μονονάτριο (ενισχυτικό γεύσης στο κινέζικο φαγητό)
  • Τα τυποποιημένα τρόφιμα, τις κονσέρβες, τα πολλά αλλαντικά, που έχουν συντηρητικά και χρώματα

Είναι επίσης σημαντικό

  • Να τρώμε ανά 4 ώρες, γιατί η παρατεταμένη νηστεία προκαλεί ημικρανία
  • Να πίνουμε 1,5-2 λίτρα νερό ημερησίως, διότι η αφυδάτωση προκαλεί ημικρανία
  • Να κρατάμε ένα ημερολόγιο όπου θα γίνεται συσχέτιση του επεισοδίου ημικρανίας με την ανάλογη λήψη τροφής
  • Να εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη μαγνησίου
  • Η συμπληρωματική λήψη σεληνίου έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πρόληψη ημικρανιών.
  • Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμυλούχα ολικής άλεσης, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνης (ψάρι, μπιφτέκι, κοτόπουλο, άπαχη μπριζόλα), το γάλα και το γιαούρτι βοηθούν στην πρόληψη των ημικρανιών.

Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: