ΜΕΝΟΥ
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την Υγεία

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την Υγεία

Health Newsroom

Βαρύτητα στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων θα ρίξει η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση το υπουργείο Υγείας καθώς και στην αναμόρφωση του ΕΣΥ αλλά και στην αύξηση χρήση γενοσήμων με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ θα τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Υγεία. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας το οποίο θα εστιάσει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων δηλαδή σε προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλας της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου καθώς και για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι εξετάσεις αφορούν τον γενικό πληθυσμό της χώρας.

Συμπληρωματικά θα διεξαχθούν μια σειρά από ψηφιακά προγράμματα και όχι μόνο για την βελτιωμένη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Στο κάδρο όμως μπαίνουν και τα δημόσια νοσοκομεία καθώς η κυβέρνηση είχε από καιρό εξαγγείλει ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, η σωστή λειτουργία αυτοδύναμων Κέντρων Υγείας και η λειτουργία ΣΔΙΤ όπως και η κατασκευή Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας.

Τέλος, βαρύτητα θα δοθεί στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με σημαντική αύξηση χρήσης των γενοσήμων, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια

Στο θέμα του κορωνοϊού ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος για το ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «ξανακλείσει» όλη η χώρα, εξάλλου όπως είπε αυτή τη στιγμή διαθέτουμε το μοναδικό όπλο που είναι το εμβόλιο και ως εκ τούτου, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανασταματήσουν. Αναφερόμενος στην ασφάλεια των εμβολίων, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Εννέα στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε».

Επέκταση της 3ης δόσης στο γενικό πληθυσμό

Ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου για το αν είναι απαραίτητη η 3η δόση του εμβολίου, απάντησε ότι θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που έχει συμπεριλάβει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Όπως είπε, τα νέα επιστημονικά δεδομένα τείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει ποιοι πολίτες είναι σημαντικό να κάνουν την 3η δόση. Ενώ, σημείωσε «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα, ενώ ερωτηθείς για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες ανέφερε ότι «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου».

Έκκληση στους γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών

Αναφερόμενος στα παιδιά είπε πως πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 12 ετών και έκανε έκκληση στους γονείς να απευθυνθούν τους παιδιάτρους τους για να ενημερωθούν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα παιδιά σήμερα κάνουν 17 εμβόλια, μπορούν να κάνουν και το 18ο το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15. Να θυμίσω τα παιδιά μας κάνουν 17 εμβόλια αυτό το εμβόλιο δεν είναι κάτι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα τα οποία γίνονται. Είναι αποδεδειγμένο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποδοτικό και στα παιδιά και στους εφήβους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ όμως ως θετικό, ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: