ΜΕΝΟΥ
Έχω υψηλή χοληστερόλη!....Τι πρέπει να τρώω;

Έχω υψηλή χοληστερόλη!….Τι πρέπει να τρώω;

Health Newsroom

Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου αυξάνει με τιμές χοληστερόλης αίματος > 200 mg/dl. Ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο είναι μεγαλύτερος όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου: αυξημένη κακή χοληστερόλη LDL, μειωμένη κακή χοληστερόλη HDL λόγω καπνίσματος και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας, οικογενειακό ιστορικό.

Συνιστάται η εφαρμογή μιας υπολιπιδαιμικής δίαιτας προκειμένου να υπάρχει ένα υγιές λιπιδαιμικό προφίλ.

O ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΥΠΟΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

1. Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων

Πηγές:

  • Κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι)
  • Λιπαρά τυριά (φέτα, γραβιέρα κ.α.)
  • Αλλαντικά
  • Πλήρη γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι)
  • Ζωικό βούτυρο, κρέμες γάλακτος
  • Παγωτά, σοκολάτα
  • Φοινικέλαιο, έλαιο καρύδας (συνήθως σε έτοιμα τρόφιμα όπως κέικ, ντόνατς, μπισκότα κ.α.)

– Αφαιρέστε το ορατό λίπος και την πέτσα από το κοτόπουλο και το κρέας

– Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος είναι το ψήσιμο, ο βρασμός, ο ατμός και το grill (αποφύγετε το τηγάνισμα)

2. Μείωση των trans λιπαρών (υδρογονωμένα λιπαρά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων).

Πηγές:

  • Σκληρές μαργαρίνες
  • Λίπος μοσχαριού
  • Βούτυρο
  • Λίπος γάλακτος
  • Μπισκότα
  • Φαστ φουντ
  • Σφολιάτες

– Αντικαταστήστε τα λιπαρά γλυκά με γλυκά του κουταλιού, παστέλια, λουκούμια.

– Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες τροφίμων. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και trans λιπαρά θα πρέπει να αποφεύγονται

3. Μείωση της διαιτητικής χοληστερόλης (αυξάνει τα επίπεδα της LDL αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.)

Πηγές: Ζωικά τρόφιμα, θαλασσινά, κρόκος αυγού

4. Περιορισμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο). Προτιμήστε πηγές μονοακόρεστων λιπαρών (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ανάλατοι ξηροί καρποί)

5. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως)

Πηγές:

  • Ωμά φρούτα και λαχανικά
  • Όσπρια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, μακαρόνια)

6. Αύξηση κατανάλωσης ψαριών, με προτίμηση στα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, σκουμπρί)

7. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ. Συστήνεται η κατανάλωση 1 ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα.

8. Έλεγχος του σωματικού βάρους

9. μείωση καπνίσματος

10. αύξηση σωματικής δραστηριότητας


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: