ΜΕΝΟΥ
Ιπποκράτης: "Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου"

Ιπποκράτης: “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου”

Health Newsroom

Ο Ιπποκράτης ήδη από το 400 π. Χ. έλεγε πως “Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου” πιστεύοντας πως η διατροφή μας είναι θεμέλιος λίθος για την υγεία μας και πως τα καλύτερα φάρμακα υπάρχουν ελεύθερα και δωρεάν στη φύση.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο άνθρωπος που είναι σε δίαιτα  έχει την τάση είτε να μετράει προκειμένου να περιορίσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει και οι οποίες προέρχονται από την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) ή να προσφεύγει σε ανορθόδοξες δίαιτες που στερούνται υδατανθράκων. Όμως, μόνο με τη σωστή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί ένα υγιές επιθυμητό βάρος, δίχως να διακυβεύεται η πρόσληψη των πολύτιμων για την υγεία μας μικροθρεπτικών συστατικών (μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία). Πέρα από τις ελλείψεις στη διατροφή λόγω μιας αυτοσχέδιας ή «δημοφιλούς» δίαιτας που υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα, η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, επαπειλείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που συνυφαίνεται με τη χρήση τυποποιημένων γευμάτων – σνακ, καθώς και από διάφορες παθήσεις. Συνεπακόλουθα, είναι κρείττον να ζητάμε τη γνώμη ενός ειδικού επιστήμονα-διαιτολόγου όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, προκειμένου εκείνος να σταθμίσει όλες τις απαραίτητες παραμέτρους οδηγώντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον ως προς την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, που παγιδεύουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται τόσο για την κυτταρική γήρανση όσο και για πολλές ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά:

  • Δεν είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά μπορεί να έχουν ευεργετικές ιδιότητες
  • Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι, βότανα, κακάο – μαύρη σοκολάτα, τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, προϊόντα ολικής άλεσης πλούσια σε πολυφαινόλες 
  • Αντιαλλεργική δράση κερκετίνης (μήλο, σταφύλι, τσάι, κρεμμύδια): αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης (όπως και τζίντζερ, κουρκουμάς, κόκκινη πιπεριά) 
  • Καρδιοπροστατευτική δράση πολυφαινολών 
  • Βιτ C, E, καροτενοειδή: τυπικά αντιοξειδωτικά
  • Zn, Se: κλειδιά αντιοξειδωτικών ενζύμων 
  • οι πολυφαινόλες στο λάδι ελιάς συνεισφέρουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Η ευεργετική επίδραση επιτυγχάνεται με μια ημερήσια κατανάλωση 20 g ελαιολάδου
  • Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συστήνουν στους ενήλικες και στα παιδιά άνω του 1 έτους να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνουν τροφές ολικής άλεσης καθημερινά

Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθώ αναλυτικά στα μικροθρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν την υγεία μας και τις διαιτητικές πηγές τους. Ενδεικτικά εδώ θα αναφερθώ στο  Συνένζυμο Q10, για το οποίο επίσης υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια.

Συνένζυμο Q10:

  • Το συνένζυμο Q10 (Coenzyme Q10 ή CoQ10) είναι μια λιπιδική δομή που συναντάται φυσιολογικά σε όλα τα ανθρώπινα κύτταρα και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Το συνένζυμο Q10 παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, η παραγωγή του όμως μειώνεται με την ηλικία ή με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, π.χ. στατινών. Για το λόγο αυτό συχνά άτομα άνω των 50 ετών εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σε Q10.

Ευεργετικά οφέλη Q10

  • πρόληψη του καρκίνου. Επίσης , μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
  • πρόληψη και τη διαχείριση των διαφόρων μορφών της καρδιαγγειακής νόσου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
  • αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμίας
  • θεραπεία για τους ασθενείς με τον ιό HIV και το AIDS.
  • θεραπεία προβλημάτων γονιμότητας.
  • θεραπεία της νόσου του Huntington και την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Alzheimer.
  • μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου.
  • αύξηση της δύναμης και της αντοχής των αθλητών.
  • θεραπεία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

ΠΗΓΕΣ

  • Φρέσκα Σαρδέλες
  • Σκουμπρί
  • Τόνος
  • Βόειο κρέας
  • Αυγά
  • Αρνί
  • Φιστίκια
  • Χοιρινό
  • Μπρόκολο
  • Σπανάκι
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου – Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: