ΜΕΝΟΥ
Η ζωή των ανθρώπων χωρίς ακοή

Η ζωή των ανθρώπων χωρίς ακοή

Health Newsroom

Το ImpacTalk www.impactalk.gr, η Ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα εναλλακτικής εκπαίδευσης, παρουσιάζει από Τρίτη 22/06 έως Τρίτη 29/06 δωρεάν για μία εβδομάδα, το νέο του Experts Talk με τίτλο «Η ζωή των ανθρώπων χωρίς ακοή» inspired by ImpacTalk.

Ο πρόεδρος Σωματείου ΕΚΕ Τάκης Κορδονούρης, ο αθλητής ποδοσφαίρου & Ολυμπιονίκης Λευτέρης Μηνάς, η παρουσιάστρια Δελτίου Ειδήσεων Ευγενία Γαλάνη και ο απόφοιτος Παιδαγωγικού ΤΔΕ Νίκος Λεβεντάκης, τοποθετούνται ανοιχτά για όλα τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ως κωφοί σε μια κοινωνία ακουόντων. Στη συζήτηση συμμετέχει ο Βασίλης Κουρμπέτης, σύμβουλος Α’ Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει ο παρουσιαστής, Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος εξηγεί και για ποιο λόγο αποφάσισε να μάθει την νοηματική γλώσσα.

Η μουσική, το γέλιο ενός αγαπημένου προσώπου, το κλάμα του παιδιού μας, ήχοι που μας συγκινούν, που μας κάνουν ευτυχισμένους, που μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε. Μπορεί ένας ακούων άνθρωπος να φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή του χωρίς αυτούς τους ήχους; Έχουμε σκεφτεί πώς είναι, αλήθεια, η ζωή για ένα πρόσωπο κωφό;

Ένας γονιός που γεννιέται με πρόβλημα ακοής, πώς μπορεί να επικοινωνήσει με το παιδί του που ακούει; Ή πώς μπορεί ένας γονιός να ετοιμάσει το παιδί του για τον κόσμο, εάν αυτό δεν μπορεί να ακούσει όπως οι συμμαθητές και οι φίλοι του; Πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός ανθρώπου που πρέπει κάθε ήχο να τον μετατρέψει σε οπτικό ερέθισμα για να αντιληφθεί την ύπαρξή του; Πόσο είμαστε διατεθειμένοι όλοι μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, εάν για να το κάνουμε θα πρέπει να μάθουμε μια καινούργια γλώσσα, όπως η νοηματική;

Μια δίκαιη κοινωνία οφείλει να έχει στον πυρήνα της λειτουργίας της την ισότιμη μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Τα άτομα με πρόβλημα ακοής έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Όσο κι αν το στίγμα και οι προκαταλήψεις τείνουν να εξαλειφθούν, πρακτικά ζητήματα δεν έχουν βρει ακόμα λύση. Η καθημερινότητα των κωφών ατόμων εξακολουθεί να είναι γεμάτη προκλήσεις, τη στιγμή που η δυνατότητα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στην μετακίνηση και στην ψυχαγωγία αποτελούν ακόμα βασικό ζητούμενο στον 21ο αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: