ΜΕΝΟΥ
Σύσταση για το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 60 ετών - Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση;

Σύσταση για το εμβόλιο AstraZeneca στους άνω των 60 ετών – Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση;

Health Newsroom

“H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία”, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.

Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Στη συνέχεια, επεσήμανε  ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών. Οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια και κατά την κύηση, της τεχνολογίας mRNA και ως προς τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με τη μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις 7 ημερών. Επομένως, οι χρόνοι που αναφέρονται 2-3 μήνες δεν έχουν στην πράξη καμία ουσία. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid όλων των φυσικών προσώπων που πρόκειται να ακολουθήσουν τη θεραπεία.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του πρόσθεσε ότι η απόφαση της Επιτροπής για  το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλιακό όριο, στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο. “Τη στιγμή που έχουμε ένα χαμηλό ιικού φορτίο αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, κάτι που δεν θέλουμε, τα όρια αυτά μπορεί να διακυμανθούν” τόνισε και πρόσθεσε “είναι μία τακτική την οποία την έχουμε δει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραδείγματος χάρη στη Γερμανία, που το εμβόλιο της AstraZeneca είναι από την ηλικία 18 και άνω, αλλά η σύσταση είναι σε άλλο ηλικιακό όριο”.

Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Όπως επεσήμανε, αυτό είναι σύσταση, δεν είναι απαγόρευση. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί για λόγους υψηλού ιικού φορτίου εκεί που εργάζεται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αυτό επιτρέπεται και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Όσο αφορά τα ραντεβού δεύτερης δόσης, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θρόμβωση με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων τα οποία έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από την Δευτέρα 21 Ιουνίου να μπορεί να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης. Όλο το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr, που εξηγούνται πολύ αναλυτικά οι λόγοι της απόφασης αυτής.

Στο θέμα για τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι αυτό να γίνεται 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης και αν οι ίδιοι έχουν ραντεβού πιο πριν, τότε θα πρέπει οι ίδιοι -δεν θα γίνει αυτόματα από το σύστημα μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση- να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν τον εμβολιασμό στους 6 μήνες μετά. Άτομα τα οποία έχουν νοσήσει, έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και εκκρεμεί η δεύτερη δόση, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση, με βάση την απόφαση της Επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση. Για ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή η ομάδα Α΄, η σύσταση από την Επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου. Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θα πραγματοποιηθεί μία δόση εμβολίου θα μπορούνε να αποκτήσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην επόμενη ενημέρωση.

Σε σχέση με τα άτομα που έχουν πραγματοποιήσει μία δόση στο εξωτερικό, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη δόση στη χώρα μας. Θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιο ΚΕΠ, να προσκομίσουν τα πιστοποιητικά της πρώτης δόσης εμβολιασμού, θα περαστεί η πρώτη δόση στο σύστημα και θα μπορούν να προγραμματίσουν τη δεύτερη δόση είτε στο ΚΕΠ εκείνη τη στιγμή, είτε μέσω της πλατφόρμας ή τους άλλους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με σοβαρή κινητική αναπηρία τα οποία αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε “είμαστε στην τελική φάση της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Και με βάση τις παραλαβές του Johnson&Johnson αναμένεται να ξεκινήσουμε προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουλίου. Το γενικότερο σκεπτικό του προγράμματος για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό που θα ανακοινώσουμε στις επόμενες ενημερώσεις, είναι ότι σε αυτόν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες γιατροί, όσοι από τους ιδιώτες γιατρούς θέλουν θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Θα εφοδιάσουμε με τα εμβόλια τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας και διασφάλισης ποιότητας, θα είναι όπως έχω ήδη πει το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οι γιατροί αυτοί θα αναρτηθούν και σε αυτούς τους θα απευθύνονται οι πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν. Η αμοιβή των γιατρών θα είναι από την ελληνική Πολιτεία, από το Κράτος και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από τους πολίτες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν”.

Τέλος, όσο αφορά τις παραδόσεις, ενημέρωσε ότι η εταιρεία Pfizer αύξησε κατά λίγο τις παραδόσεις του Ιουνίου, οπότε η συνολική παράδοση θα είναι 2.212.000 δόσεις. Οι παραδόσεις του Ιουλίου θα είναι στο 1.555.000 και οι συνολικές του τρίτου τριμήνου, δηλαδή Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, θα είναι 4.880.070 δόσεις. Η εταιρεία Johnson έδωσε μέχρι στιγμής για το μήνα 152.712 δόσεις και αναμένεται μια αύξηση από αυτήν την εταιρεία.

“Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τους πολίτες, ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού” είπε.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: