ΜΕΝΟΥ
Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Θεοδωρίδου: Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό

Health Newsroom

“Χαρμόσυνο για τους εμβολιασμούς ήταν το μήνυμα που έστειλαν στην κοινωνία μας την εβδομάδα πριν το Πάσχα οι τριαντάρηδες και το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας” τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για την COVID-19. “Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε. Από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό, στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή” ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ έδωσε συγχαρητήρια “για τη νέα γενιά που λειτούργησε με λιγότερο σκεπτικισμό και περισσότερη ωριμότητα από την παλαιότερη γενιά”.

Παράλληλα ενημέρωσε ότι από σήμερα ξεκινάει η χορήγηση και του εμβολίου της Janssen, Johnson & Johnson. Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, πρόκειται για ένα εμβόλιο με ιικό φορέα ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26, το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη η οποία έγινε και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, ως προς την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 66% μετά από 28 ημέρες από τον εμβολιασμό και για την σοβαρή κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77-80%. Όπως σημείωσε, στη μελέτη αυτή την πολυκεντρική των χιλιάδων συμμετεχόντων, δεν συμπεριελήφθησαν έγκυες γυναίκες ή άτομα ανοσοκατασταλμένα. Το εμβόλιο συστήνεται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 18 ετών. Μία δόση, εύκολη διατήρηση σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου, συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το εμβόλιο πάρα πολύ εύχρηστο και κατάλληλο για ευρεία χρήση, είπε η κα Θεοδωρίδου ενώ επισήμανε ότι μπορεί να είναι μονοδοσικό, αλλά δεν θα πρέπει να συμπαρασύρει τη σκέψη συμπολιτών μας, ότι και τα άλλα εμβόλια μπορεί να είναι αποτελεσματικά με μία δόση. “Το τονίζουμε ότι η συμμόρφωση για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης, για τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται, είναι σημαντική” σημείωσε.

Στη συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, από τις μεγάλες φυσιογνωμίες στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή της AstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορονοϊό. Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή, και ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, ήταν 25.000 νοικοκυριά και έλεγχος 57.000 ατόμων σε επαφή, έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον. Αυτό το εύρημα το οποίο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό και στην Βρετανία αλλά και σε όλα τα Κράτη, επιβεβαιώνει τη βασική επιπλέον ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Είναι μια ιδιότητα, η έμμεση προστασία, πάρα πολύ σημαντική και για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας.

Όσο αφορά το ερώτημα “πόσο καιρό είμαστε προστατευμένοι μετά από τον εμβολιασμό” η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη. Υπάρχουν μελέτες που μιλάνε για 6, 8 και 9 μήνες ακόμη προστασίας, βάσει του προσδιορισμού των αντισωμάτων. Ωστόσο, η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Όπως είπε, “αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν ήταν αποτελεσματικό το εμβόλιο και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων. Και είναι αναμενόμενο σε ένα ποσοστό, η εξέταση να είναι αρνητική και αυτό να δημιουργεί και απογοήτευση και ανησυχία. Και βέβαια, ο λόγος του αρνητικού αποτελέσματος έχει πολλές ερμηνείες και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και για τους στόχους των αντισωμάτων, που είναι διαφορετική στην φυσική λοίμωξη από ότι στον εμβολιασμό. Θα πρέπει επομένως να υπογραμμίσουμε ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί. Για ειδικές ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, θα υπάρξει οδηγία όταν συγκεντρωθούν πρόσθετα δεδομένα.

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στις παραδόσεις εμβολιών για το μήνα Μάιο τόνισε τα εξής: από την εταιρεία Pfizer αναμένονται 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000 δόσεις, η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις μέχρι στιγμής και αναμένεται η επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες 80.000 τις επόμενες ημέρες και η εταιρεία AstraZeneca επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις περίπου και αναμένεται η επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες, μέχρι τις 450.000 που αναμένονται το μήνα Μάιο.

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών σημείωσε: “Σήμερα, τη στιγμή αυτή, βρισκόμαστε περίπου στις 90.000 εμβολιασμούς και όπως έχει πει ήδη ο Υπουργός, αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 100.000 και να κλείσει η μέρα με περισσότερους από 110.000 εμβολιασμούς. Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.280.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 21,5%. Και ξεπεράσαμε σήμερα το 1.000.000 συμπολίτες μας εμβολιασμένους με δύο δόσεις, πλήρως εμβολιασμένους δηλαδή, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς και οι εκτιμήσεις μας ως Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι ότι μέχρι τις 31/5 θα έχουμε εμβολιάσει σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, και 1.940.000 συμπολίτες μας, 2.000.000 δηλαδή περίπου συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 18%. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στο γενικό πληθυσμό. Ο πληθυσμός-στόχος είναι ο ενήλικος πληθυσμός, δηλαδή είναι από τα 18 και άνω, από τα 16 και άνω για το εμβόλιο της Pfizer, άρα τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν εάν γίνει αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό. Η δυναμικότητά μας θα αυξηθεί τον Ιούνιο και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερώσουμε και για τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουμε για το μήνα Ιούνιο, καθώς και το άνοιγμα των επόμενων ομάδων με βάση την προτεραιοποίηση”.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι το μήνα Μάιο αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, 1.200 στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και 300 στους Μέγα-εμβολιαστικούς σταθμούς. Και τις επόμενες ημέρες, εντός του Μαΐου, θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και από τους ιδιωτικούς φορείς. Όπως επεσήαμνε, από σήμερα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχει ανέβει η φόρμα όπου μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές θέλουν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση «Ελευθερία». Εκεί υπάρχουν και οι όροι και οι προϋποθέσεις. Έχει ψηφιστεί η νομοθεσία που προβλέπει και την αμοιβή για κάθε εμβολιασμό. “Το κάλεσμά μας είναι ξεκάθαρο, ως Επιχείρηση «Ελευθερία», να συμμετάσχουν όσο περισσότερο δυνατό ιδιωτικοί φορείς σε μία προσπάθεια που είναι εθνική, σε μία προσπάθεια που κανείς δεν περισσεύει, αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή” είπε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:

Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες ενώ 65.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί από αυτή την ομάδα. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας αυτών θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν στις 117.750 πολίτες, είναι 1η και 2η δόση, και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 από τους συμπολίτες μας. Η πλειοψηφία τους θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Για την ηλικιακή ομάδα 45-49 έχουν ήδη κλείσει 250.000 πολίτες το ραντεβού τους και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το 68% είναι μαζί με τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 74%.

Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.

Στους 60-64, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 67% είναι μαζί με τα ραντεβού.

Ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, είπε απόψε κατά την ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να μιλήσουν με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τον κορονοϊό αλλά και άλλους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκειμένου να πειστούν- όπως άφησε να εννοηθεί- για την αξία του εμβολιασμού.

Ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, όλοι πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν αλλά και να μιλήσουν με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τον κορονοϊό και άλλους που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από αυτόν.

Παράλληλα υπογράμμισε πως την περίοδο αυτή που προσπαθούμε να επιταχύνουμε και να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ατομικά μέτρα προστασίας. «Δηλαδή μάσκες, μέσα ατομικής προστασίας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και πρέπει να το τονίσω σήμερα παντού και αύριο ενδεχομένως που κάποια δεδομένα θα αλλάξουν σίγουρα στους κλειστούς χώρους, στους εσωτερικούς χώρους. Θέλω να πω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα πάντα θα πρέπει να προσέχουμε και να υπάρχει ειδική μέριμνα σε μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, κουρεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικά στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει ακόμα αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Και ακόμα και αν προχωρήσουμε τον εμβολιασμό όπως έχουμε προγραμματίσει, που είναι ευοίωνες, αισιόδοξες οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντα θα υπάρχουν και μη εμβολιασμένοι όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλο τον κόσμο και άρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: