Δύο κορυφαίοι οργανισμοί, η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. από την Ελλάδα και η Ε.Α.Η.Υ. από την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποδεχτούν την ψηφιακή καινοτομία στις υπηρεσίες υγείας. Υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, πάνω από 300 συμμετέχοντες από 23 χώρες, 120 Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα περιγράψουν το τοπίο της ψηφιακής υγείας, θα παρουσιάσουν καινοτόμες δράσεις σε φάση υλοποίησης, ερευνητικά προγράμματα καθώς και τον μελλοντικό σχεδιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο -και όχι μόνο- στις 25 συνεδρίες, 11 εργαστήρια και 32 φροντιστήρια του προγράμματος.
Στην ADHW φιλοξενούνται ακόμη τα Working Group Meetings του HL7 Europe καθώς και το HL7 FHIR Marathon, και θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αναφορικά με τον αναδυόμενο Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS).
Σε μία περίοδο εκτεταμένων αλλαγών και τεχνολογικής προόδου, η ADHW στοχεύει να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, με έμφαση στην ψηφιακή υγεία, ώστε να υποστηρίξει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, να καλλιεργήσει τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ των πρωτοβουλιών και των έργων της ψηφιακής υγείας και να προωθήσει τη συζήτηση για κανονιστικά και νομικά θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό συναντιούνται φορείς διακυβέρνησης της ψηφιακής υγείας, όπως η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και η Ε.Α.Η.Υ., μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως οι HL7 Europe, HL7 Hellas, IHE catalyst, IHE Europe αλλά και πολλά ευρωπαϊκά έργα. Συνολικά συμμετέχουν 22 οργανισμοί και 9 ευρωπαϊκά έργα (Xt-EHR, xShare, xPandH, UNICOM, Gravitate-Health, Label2Enable, ManaGiDiTH, CY-EHDS-2ND, κ.α.). Μια κορυφαία ευκαιρία διασύνδεσης των φορέων ώστε να μοιραστούν αποτελέσματα και να συζητήσουν τις επερχόμενες προκλήσεις αλλά και τα επόμενα βήματα για την υιοθέτηση και την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο της υγείας στην Ευρώπη.
Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η ADHW ανοίγει τις εργασίες της με τους χαιρετισμούς των τριών προέδρων της οργανωτικής επιτροπής, Νίκης Τσούμα, Προέδρου Δ.Σ. και Διευθύνουσας Συμβούλου της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., Καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη, Προέδρου του HL7 Hellas, και Χρίστου Ν. Σχίζα, Προέδρου της Ε.Α.Η.Υ. της Κύπρου, και με τους διεθνούς φήμης ομιλητές, που θα παρουσιάσουν τις διεθνείς τάσεις και θα υπογραμμίσουν την αξία της χρήσης κοινών προτύπων διαλειτουργικότητας για τη διασφάλιση της ποιότητας στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας. Θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε εκπροσώπους ανεξαρτήτων αρχών και της παγκόσμιας αγοράς.
Ακολουθούν μία συνεδρία αφιερωμένη στα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού υγείας στην Ελλάδα, που αναδεικνύει την τροχιά ανάπτυξης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Υγείας, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΔΙΠΥ, ΚΕΤΕΚΝΥ, ΕΟΔΥ, ΙΤΕ) και μια συνεδρία για τα έργα ανάπτυξης της καινοτομίας που αναπτύσσονται σε Ελλάδα και Κύπρο (smartHEALTH, ManaGiDiTH, RAISE και το eCAN), καθώς και ομιλίες για την αξιολόγηση της τεχνολογίας στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας και την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη θα συμμετέχει με ομιλία στην τελευταία συνεδρία της ημέρας, με εκπρόσωπους του οικοσυστήματος, τονίζοντας τη σημασία που δίνει στην ανάπτυξη της ψηφιακής υγείας το Υπουργείο. Οι ομιλητές θα αναφερθούν στις τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.
Στο ίδιο πνεύμα, στην επίσημη έναρξη της ADHW και συνεδρία με θέμα «Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας», την Τρίτη 16 Ιανουάριου, χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο νέος Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Ως κύριοι ομιλητές θα συμμετέχουν οι Lorena Androutsou, Project officer, European Health and Digital Executive Agency (HaDEA), ο Χρίστος Ν. Σχίζας, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου & Συντονιστής του έργου Xt–EHR και ο Andreas Klingler, Vendor Co–Chair, IHE–Europe.
Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ξεκινά το Gravitate–Health Hackathon, ένας διαγωνισμός καινοτομίας, που θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα, από την Αθήνα, πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού έργου xShare, το οποίο αφορά στη φορητότητα των προσωπικών δεδομένων υγείας. Εκπρόσωποι του έργου από 13 Ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονται στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στο έργο αυτό η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου έχουν οι συνεδρίες που είναι αφιερωμένες στο ευρωπαϊκό έργο UNICOM, στόχος του οποίου είναι κάθε φάρμακο να μπορεί να ταυτοποιηθεί με ακρίβεια οπουδήποτε στον κόσμο, βελτιώνοντας την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα της φροντίδας υγείας. Επίσης, το EUROVULCAN 2, η δεύτερη Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Vulcan Accelerator, με θέμα την ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου και εφαρμογή προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης (HL7 FHIR) στην Ευρώπη και παγκοσμίως μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.
Στο πρόγραμμα του ADHW μπορεί κανείς να παρακολουθήσει συνεδρίες ανοιχτές σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και εργαστήρια και κλειστές συνεδρίες που οργανώνουν τα έργα και οι οργανισμοί που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., το Υπουργείο Υγείας και η Ε.Α.Η.Υ. επίσης οργανώνουν συναντήσεις διαβούλευσης για την ενδυνάμωση των συνεργασιών του οικοσυστήματος και την ωρίμανση του νομοθετικού πλαισίου.
Η φιλοδοξία της ADHW είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ψηφιακού μετασχηματισμού της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και την Κύπρο και να καθιερωθεί η συνάντηση αυτή ως ένας κόμβος δικτύωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών για την εφαρμογή της ψηφιακής καινοτομίας στην υγεία.