ΜΕΝΟΥ
Eθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών

Eθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών

Health Newsroom

Eθνικό σχέδιο δράσης για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών ανακοίνωσε ο κ. Ιωάννης Μπασκόζος από το βήμα συνεδρίου για την Δημόσια Υγεία.

 

Την άμεση εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος από το βήμα συνεδρίου για το Μέλλον της Υγείας που διοργάνωσαν τo Health Daily και η Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και με τη συνεργασία του International Society for Phamacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR)-Greece Regional Chapter, του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

Ο κ. Μπασκόζος υπογράμμισε ακόμη ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα και δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Σημείωσε μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί για την χώρα μας μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξει πολιτική δημόσιας υγείας και ότι η προστασία της υγείας των μεταναστών αποτελεί προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη, οι  εμβολιασμοί είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης, ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, γνωστοποιώντας ότι ήδη ξεκίνησε  το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας, αλλά χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη για ένα Πανευρωπαϊκό ζήτημα, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
  
Στην ίδια  ενότητα του συνεδρίου με θέμα “Migration and Health” τοποθετήθηκαν ακόμη ο Phlippe Leclerc, United Nations High Commissioner Representative in Greece, ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ και η  Χαρά Τζιουβάρα, Παιδίατρος, μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου.
 
Phlippe Leclerc, United Nations High Commissioner Representative in Greece
 
«Η προσφυγική κρίση είναι διεθνής κρίση» δήλωσε ο κ. Phlippe Leclerc, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τα κόμματα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Εδώ στην Ελλάδα έφτασαν 1,2 εκ άνθρωποι, σε μέρη που οι δομές υγείας δεν ήταν έτοιμες γι’ αυτό. Κάποιοι δεν ήθελαν να δεχτούν υγειονομική φροντίδα, γιατί ήθελαν να πάνε στη Γερμανία, στη Σουηδία και τη  Αυστρία είπε ο κ. Leclerc γνωστοποιώντας ότι από το  91% των προσφύγων  που ξέφυγαν από τον πόλεμο, το 65%  είναι γυναίκες και παιδιά. Από τότε που έκλεισαν τα σύνορα τον Φεβρουάριο οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και χωρίς να το θέλει η Ελληνική Κυβέρνηση πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν τελικά εδώ. 25.000 από αυτούς θέλουν στήριξη ενόσω μένουν εδώ, είπε ο κ. Phlippe Leclerc λέγοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα και αυτό είναι άλλη μια πρόκληση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία, διαβεβαιώνοντας μάλιστα γι’ αυτό από την εμπειρία του.
 
Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ
 
«Μια νέα αγορά γεννιέται με αφορμή το μεταναστευτικό. Θέλουμε μεγάλο αριθμό φαρμάκων και νέων υπηρεσιών» είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ, προσθέτοντας ότι μετά την «έκτακτη» κατάσταση και τον κίνδυνο πρέπει να περάσουμε στην περίοδο σταθεροποίησης στην ελληνική πραγματικότητα.
 
Παρέθεσε μάλιστα κάποιους  χαρακτηριστικούς αριθμούς:
  • 65% νέοι υγιείς με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα
  • 30% ευπαθείς ομάδες
  • 5% ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, τραύματα ή προϋπάρχουσες νόσους. 
O πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ γνωστοποίησε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκε οικονομοτεχνική μελέτη με 3 διαφορετικά πακέτα κάλυψης των πληθυσμών.
  • Ομάδα Α – Άσπρη κάρτα πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής. Εδώ εντάσσονται οι υγιείς, νέοι άνθρωποι.
  • Ομάδα Β – Κίτρινη κάρτα όσοι έχουν οξεία νοσήματα που χρειάστηκαν νοσηλεία, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, ασθενείς άνω των 65
  • Ομάδα Γ – Κόκκινη κάρτα χρόνια νοσήματα και θύματα ατυχημάτων, βασανιστηρίων, τραυματισμών, απάνθρωπης μεταχείρισης
Χαρά Τζιουβάρα, Παιδίατρος, μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου
 
Στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί του Κόσμου στις οποίες όπως είπε  έχουν προσέλθει πολλοί Έλληνες στα χρόνια της κρίσης, «στάθηκε» η κ. Χαρά Τζιουβάρα. Είπε ακόμη ότι το 2015 πέρασαν από το Αιγαίο 1 εκ. άνθρωποι και άλλοι 170 χιλιάδες μέσα στο 2016, προερχόμενοι κυρίως από Ιράκ, Συρία και Αφγανιστάν.
 
Στην Αττική έχουμε μόνιμη παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά. Έχουμε συνολικά προβεί σε πάνω από 55.000 ιατρικές πράξεις, ενώ δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα παιδιού και μητέρας και γενικότερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πρόσθεσε η κ. Τζιουβάρα.
 
 
 
 
 

 

 

 

Οι εργασίες του συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”, στο Divani Caravel είναι σε εξέλιξη.

 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: