Το 13ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ με τίτλο: «Eξασφαλίζοντας ένα Μοντέρνο, Βιώσιμο και Προβλέψιμο Σύστημα Υγείας», το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή τόσο της πανεπιστημιακής, ιατρικής και επιχειρηματικής κοινότητας όσο και ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων.
O κύριος Μάκης Βορίδης, Υπουργός Υγείας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε: “Κέντρο της πολιτικής μας είναι ο ασθενής. Εκεί είναι όλα προσανατολισμένα. Ηρθα από την ατυπη συνοδο υπουργών στο Μιλάνο. Τα ίδια θεματα απασχολούν ολους. Η καινοτομία είναι ακριβή. Τι θα κάνουν τα κράτη και οι βιομηχανίες. Μπορεί η προσήκουσα αγωγή να αποσυνδεθεί από το κόστος; Όχι, αυτά τα λέει μόνο ο Συριζα. Η βελτίωση της αποδοτικότητας των χρηματων των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων είναι προς όφελος του ασθενούς;
Το claw back εμένα δεν μου αρέσει. Ποιο είναι το επιχείρημα εναντίον του; Μας ζητάτε να παρέχουμε υπηρεσίες σε κάποιους χωρίς να έχετε να το πληρωσετε. Σωστά ,είναι βάσιμο. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι μικρή. Το 1% είναι ένας ΜΟ που χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Η πάγιά μου θέση είναι να υπάρξει αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία, ως προς το ΑΕΠ. Όλα βέβαια είναι σχετικά. Και πόυ θα διοχετευθεί η αύξηση;
Ποιες μεταρρυθμίσεις θέλουμε; Μείωση κόστους φαρμάκου, περισσότερα γενόσημα, περιορισμός συνταγογράφησης. Το θέμα του πλαφόν. Ο ρόλος του ΣτΕ. Αναμένουμε την απόφαση της ολομέλειας για την συνταγογράφηση. Αυτές είναι οι δυσκολίες στα διαρθρωτικά. Μπαίνουν συνεχώς πρωτόκολα και φίλτρα. Θέλουμε βάθος χρόνου. Θέλουςμ μεγαλύτερη ταζχύτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολα. Βιομηχανία: Δυσβάστακτα τα ποσά του clawback. Υπάρχει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το claw back είναι άδικο και ισοπεδωτικό.
Τα θετικά: Πληρωμές – Θα δοθεί ποσό σύντομα που θα κλείσει το 2013 για τα νοσοκομεία. Αναμονή 10 μηνών από 3 χρόνια.
Ληξιπρόθεσμα: Εξοφληθηκε σημαντικό κομμάτι. 1,3 δις. και πρόσθετα 350 εκατ. Για να εξοφληθεί το δ΄τρίμηνο του 12.
Πρόβλημα με το ΙΚΑ, καθυστερήσεις που πρέπει να δούμε. Οι πάροχοι διαμαρτυρονται για το clawback. Ολοκληρώνεται ο έλεγχος και προχωράμε σε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο.
Πόσα καινοτόμα φάρμακα μπήκαν φέτος στη φτωχή και ζορισμένη Ελλάδα; 400!
Το κάναμε γιατί νοιαζόμαστε για τον ασθενή. Ξέραμε ότι αυτό έχει κόστος . 4 χρόνια περίμενα εγκρίσεις. Πρέπει να αξιολογούμε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα. Εϊμαστε ακόμη πίσω σε αυτό. Υπάρχει επιτροπή διαπραγμάτευσης από τον Μάρτιο 2014 στην Ελλάδα και όχι όπως αλλού…
Το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημενο για την βιομηχανία και τους παρόχους”.
Η κυρία Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Υφυπουργός Υγείας τόνισε: “Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προχώρησε στη θέσπιση (ν. 4286/2014), ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και κατανομής των δημοσιονομικών πόρων, μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, του ΠΕΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, αιτηθήκαμε προσλήψεις, και αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επίσης, εξετάζεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει αρχικώς πιλοτικά, ένα πρόγραμμα κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων στους ασθενείς στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα, όπως επίσης και η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην ψυχική υγεία. Εντάσσουμε την ψυχική υγεία στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί κάποιος απενοχοποιημένα να λάβει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως θα προσέφευγε για οποιαδήποτε πάθηση, χωρίς κοινωνικό στιγματισμό που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς.
Με σταθερά βήματα η Υγεία στη χώρα μας εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, αφήνοντας πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος, και τις κακές συνήθειες που μας έφεραν ως εδώ ”.
O κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επεσήμανε “Η αλήθεια είναι ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις στην υγεία τα παρελθόντα έτη. Έγιναν τεράστιες αλλαγές μεταξύ 2005- 2010 και μετά από το 2010 έως σήμερα έγιναν άλλες ανατρεπτικές αλλαγές που δεν μπορούσε να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Οι αλλαγές αυτές είχαν επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην φαρμακευτική τους υποστήριξη και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέραμε τα τελευταία χρόνια.
Εγώ σήμερα θα ήθελα να ακούσω τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ξανά την υγεία που προσφέραμε στους Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια, ώστε ο Έλληνας πολίτης να αγαπήσει ξανά το κράτος και να καταλάβει ότι η φορολογία που πληρώνει αξίζει τον κόπο.
Θα πρέπει επίσης να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα. Και αυτό απαιτεί αγώνα. Θα πρέπει να δούμε ξανά τη σχέση μας με τις εταιρίες που στηρίζουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, των δημόσιων και των ιδιωτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε πια ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας θα πρέπει να έχουν τις ίδιες εργασιακές σχέσεις.
Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται αυτή τη στιγμή με το φάρμακο σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, να μπούμε σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση. Γιαυτό θέλουμε τη βοήθεια σας. Γιαυτό είμαστε εδώ σήμερα, για να ακούσουμε ό,τι έχετε να μας πείτε εσείς. Για να μπορέσουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε”.
Ο κύριος Δημήτρης Κοντός, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δήλωσε: “Η ανάπτυξη συνεργασιών στον τομέα της υγείας απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου από κοινού με τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους. Ειδικότερα είναι αναγκαία: Η αποτύπωση των σκοπών και των στόχων της συνεργασίας, η ανάπτυξη κοινών στρατηγικών, η διαμόρφωση της διαδικασίας, των κανόνων και όρων για την αποτελεσματική συνεργασία, η αξιοπιστία και η διαφάνεια των διαδικασιών, όπως επίσης και η αμοιβαία δέσμευση σε υψηλό επίπεδο.
Στόχοι του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι: Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής ικανότητας. Η καλύτερη φροντίδα υγείας σε όρους αποτελεσματικότητας και ποιότητας, διαμορφώνοντας ένα πιο αξιόπιστο, ασφαλές, προσβάσιμο και ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Η οικονομικά βιώσιμες επιλογές. Με τον καινούργιο ρόλο του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας διαμορφώνεται ένα σύστημα αγοράς και αποζημίωσης βάση κριτηρίων κόστους αποτελεσματικότητας/ποιότητας, σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες και τις διεθνείς τεκμηριωμένες ιατρικές πρακτικές. Η διαμόρφωση υγιών κοινωνιών με την ανάπτυξη και την αφύπνιση του πληθυσμού να ακολουθεί τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, να υιοθετεί υγιεινές στάσεις ζωής και να μειώνεται η έκθεσή του στους παράγοντες κινδύνου.
Αυτοί είναι οι στόχοι που πρέπει να γίνουν και είναι στόχοι όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ο ΕΟΠΥΥ στοχεύει σε αποδοτικότερη και πιο ποιοτική παροχή φροντίδας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η στενή συνεργασία του οργανισμού με τους ΥΠΕάρχες για την πρακτική υλοποίηση της Μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου θα αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος και συμπληρωματικά ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει υπηρεσίες βάση στρατηγικού σχεδιασμού των αναγκών του πληθυσμού. Η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις. Πρόκειται για μία προσπάθεια σε εξέλιξη στην οποία οι επαγγελματίες υγείας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχιστεί προς όφελος των ασφαλισμένων, των οικονομικών μεγεθών της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και προς όφελος του καλού γιατρού. Νέο πλαίσιο συμβέσεων για ιατρικές επισκέψεις.
Διαμορφώθηκε προσχέδιο νέου ΕΚΠΥ, ο οποίος τέθηκε προς διαβούλευση σε όλους τους φορείς. Πρόγραμμα παράδοσης φαρμάκων. Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεγράφη προγραμματική συμφωνία για τη δημιουργία registries σε 4 νοσήματα όπου στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνδεθούν τα αναγκαία προς συμπλήρωση πεδία στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και εντός εξαμήνου να αναλυθούν τα πρώτα στοιχεία. Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της συνεργασίας είναι καθοριστικός δεδομένου ότι πρόκειται για τον μεγάλο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, για τον ασφαλισμένο και ανασφάλιστο πληθυσμό της χώρας”.
Ο κύριος Χρήστος Γιάνναρης, Πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ)επεσήμανε: “ Ότι απαιτείτε αλλαγή στην Διαχείριση των ανθρώπων, στην Διαχείριση του χρήματος, στη Διαχείριση της επικοινωνίας & της πληροφορίας και τέλος στην Διαχείριση των λειτουργιών και έθεσε ως στόχους: την αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών την συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας την βέλτιστη αξιοποίηση και αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος και την αξιοποίηση κάθε νέας τεχνολογίας.
Τόνισε ότι πρωταιραιότητες είναι: η αναδιοργάνωση του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου των Προμηθειών στον Τομέα της Υγείας και η εσωτερική αναδιοργάνωση του οργανισμού λόγω της αναβάθμισής του, ως Κεντρική Αναθέτουσα Αρχή Προμηθειών.
Για την υποστήριξη του έργου της η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παράθεσε ένα πλέγμα δράσεων όπως: Νέα Κατηγοριοποίησει Φαρμάκου, Διαδικασία Ακύρωσης Ταινιών Γνησιότητας των Φαρμάκων των Νοσοκομείων, Ενεργοποίηση Εθνικού Συστήματος Υλικοεπαγρύπνησης, Κατάλογος Ενιαίας Ονοματολογίας – Κωδικοποίησης Εργαστηριακών Εξετάσεων (Κ.Ε.Ο.Κ.Ε.Ε)” .