*Του Δρ Martin Clemens Auer, συμπρόεδρος του δικτύου eHealth και γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Αυστρία
Η πρόσφατη ευρωπαϊκή πολιτική για την ηλεκτρονική υγεία μετατοπίζεται σταδιακά από τις μεγάλες προσδοκίες και υποσχέσεις στην απτή πραγματικότητα, καθώς το δίκτυο eHealth αρχίζει να αντιμετωπίζει τα πραγματικά ζητήματα στη μακρόπνοη προσπάθεια για διασυνοριακή διαλειτουργικότητα όσον αφορά την ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν την υγεία.
Ένα σημαντικό βήμα προόδου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν θεσπίστηκαν κατευθυντήριες γραμμές για την ηλεκτρονική ανταλλαγή ενός ελάχιστου συνόλου δεδομένων των ασθενών, οι οποίες είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων. Προσδιορίζουν αναλυτικά τις οργανωτικές, τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού ένα ενιαίο σύνολο δεδομένων για την υγεία μπορέσει πράγματι να περάσει τα σύνορα. Δεδομένου ότι ο κατάλογος των προϋποθέσεων έτυχε μεγάλης πολιτικής υποστήριξης, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα βιώσιμο χάρτη πορείας για τα πολλά βήματα που απομένουν μέχρι την επίτευξη της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας.
Τα επόμενα σημαντικά βήματα θα είναι η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τη στήριξη των κρατών μελών στην ανάπτυξη της διαλειτουργικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ePrescription) και η χρηματοδότηση της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την εξασφάλιση κοινών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.
Υπάρχει θετικό πνεύμα στο δίκτυο eHealth για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων που θα κάνουν πραγματικότητα τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων υγείας. Ως συμπρόεδρος του δικτύου, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε οι αναγκαίες αποφάσεις να λαμβάνονται την κατάλληλη στιγμή. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών ενώσουν τις δυνάμεις τους και συνεργαστούν στενά.