Η πλατφόρμα Epione™ που είναι μια καινοτόμος λύση διαχείρισης πόνου, η οποία υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ενισχύοντας τον ασθενή, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην πρώτη διεθνή συνάντηση των stakeholders στην Αθήνα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής ΑΠΘ, το Ιατρείο Πόνου του Νοσ. ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η εταιρεία ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε., οι οποίοι έχουν την ευθύνη της υλοποίησης του έργου, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών και συγκεκριμένα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), που είναι ο βασικός σύμβουλος από την πλευρά των ασθενών για τη διαμόρφωση της πλατφόρμας, ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ο πρόεδρος της PAIN ALLIANCE EUROPE και σύλλογοι ασθενών από Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία.
Η πλατφόρμα Epione™ παρέχει λειτουργίες τελευταίας τεχνολογίας για την εκπαίδευση των ασθενών, τη συνεργασία γιατρού ασθενούς, την αυτοδιαχείριση των ασθενών και τα εργαλεία παρακολούθησης και βασίζεται στην πλατφόρμα eHealthPass™ της Γνώμων Πληροφορικής Α.Ε. που επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη αυτών των προηγμένων λειτουργιών με βάση διεθνή πρότυπα ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων. Η πλατφόρμα ehealthPassTM είναι μία λύση που επικεντρώνεται στον ασθενή και φέρνει τους ασθενείς σε επαφή με τα ιατρικά τους δεδομένα.
Το όραμα της Epione™ είναι να προσφέρει μια πραγματικά θεραπευτική εμπειρία που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή και θα προάγει τις έννοιες των πρακτικών που βασίζονται σε στοιχεία και της εξατομικευμένης ιατρικής.
Στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επισκέψεων ασθενών στις Μονάδες Πόνου, μειώνοντας το χρόνο που χρειάζονται οι κλινικοί ιατροί για να αποκτήσουν ιατρικό ιστορικό ασθενούς, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας μέσω πολυπαραμετρικής παρακολούθησης και ενημέρωσης των γιατρών για την πορεία κάθε ασθενούς ξεχωριστά, στην ενίσχυση του ασθενούς όσον αφορά την προσκόλληση του στο θεραπευτικό πλάνο και στην πληροφόρηση και εκπαίδευσή του.
Τέλος, η Epione™ εμποδίζει μη εξουσιοδοτημένες προσβάσεις, μπορεί να ενσωματώσει υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου ταυτότητας και χρησιμοποιεί ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ τηρείται ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.