Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ, MD, PhD, νεφρολόγος, διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος 417 ΝΙΜΤΣ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιμαφαίρεσης
H Νεφρολογική Κλινική στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (417 ΝΙΜΤΣ) έχει ιστορία πάνω από 40 έτη και μακρά παράδοση προσφοράς στη νεφρολογική κοινότητα. Η προσφορά αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένη με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και επικαιροποιημένη με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας για τους ασθενείς.
Η Νεφρολογική Κλινική, με διευθυντή τον συνταγματάρχη (ΥΙ) Ιωάννη Γριβέα και μία σημαντική παρουσία δύο ειδικών νεφρολόγων και δύο ειδικευομένων ιατρών, καλύπτει με τις υπηρεσίες που προσφέρει όλο το φάσμα της Κλινικής Νεφρολογίας. Διενεργούνται πάνω από 300 εισαγωγές νέων ασθενών ετησίως με μέσο όρο 4 ημερών νοσηλείας για κάθε ασθενή. Κάθε ημέρα απολαμβάνουν τη φροντίδα της κλινικής ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο, Συστηματικά Νοσήματα-Σπειραματονεφρίτιδες, Αρτηριακή Υπέρταση, Σακχαρώδη Διαβήτη και Διαβητική Νεφροπάθεια, Γηριατρικοί Ασθενείς, ασθενείς με Σπάνια (Οζώδης Σκλήρυνση, ν. Fabry κ.ά.) και Μεταβολικά Νοσήματα. Ζωηρό ενδιαφέρον υπάρχει για την υλοποίηση Προμεταμοσχευτικού Ελέγχου σε ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση.
Σημαντικό κομμάτι του ρόλου της Νεφρολογικής Κλινικής αποτελεί η συνεργασία με το Ακτινολογικό (διαγνωστικό και επεμβατικό) και Αγγειοχειρουργικό Τμήμα για προετοιμασία ασθενών για ένταξη σε θεραπεία υποκατάστασης, καθώς και για τη συνεχή παρακολούθηση της αγγειακής προσπέλασης, ώστε να γίνει ενδαγγειακή παρέμβαση στον κατάλληλο χρόνο.
Στη Νεφρολογική Κλινική και συγκεκριμένα σε δικό της χώρο διενεργούνται μία σειρά από επεμβατικές πράξεις, όπως η τοποθέτηση προσωρινού και μόνιμου κεντρικού φλεβικού καθετήρα, καθώς και η διενέργεια Διαδερμικής Βιοψίας Νεφρού με υπερηχογράφημα σε real time. Οι ειδικευόμενοι ιατροί της Κλινικής αποκτούν εμπειρία μέσα από την εμπλοκή τους σε όλες τις επεμβατικές πράξεις, ενώ ταυτόχρονα εκτίθενται και στη διαδικασία τοποθέτησης περιτοναϊκού καθετήρα χειρουργικά από έμπειρο χειρουργό του νοσοκομείου.
Ενταγμένη σε ένα νοσοκομείο με όλα τα τμήματα, η Νεφρολογική Κλινική παρακολουθεί πάνω από 2.000 ασθενείς/έτος άλλων κλινικών με Οξεία Νεφρική Βλάβη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και διαταραχές ομοιόστασης υγρών. Παράλληλα, διενεργούνται πάνω από 2.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης σε ασθενείς άλλων τμημάτων του νοσοκομείου (και στην Καρδιολογική-ΜΕΘ).
Τα εξωτερικά ιατρεία της Κλινικής διενεργούνται 2 φορές την εβδομάδα καλύπτοντας ανάγκες δικαιούχων και μη ασθενών.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νεφρολογικής Κλινικής περιλαμβάνει τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης (κλασική, αιμοκάθαρση online hemo (dia)-filtration, CRRT)/Πλασμαφαίρεσης. Ιδιαίτερα με τη Μονάδα Πλασμαφαίρεσης καλύπτονται ανάγκες ασθενών όχι μόνο της Νεφρολογικής Κλινικής, αλλά και άλλων τμημάτων με ιδιαίτερα κλινικά προβλήματα.
Στη Νεφρολογική Κλινική λειτουργεί και Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης (περιλαμβάνεται και αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση) για τους ασθενείς που ταιριάζουν οι ίδιοι, αλλά και επιθυμούν αυτή τη μέθοδο Εξωνεφρικής Κάθαρσης.
Στη Νεφρολογική Κλινική του 417 ΝΙΜΤΣ δίνεται μεγάλη σημασία στην πρωτοπορία και στην εξωστρέφεια. Τα εβδομαδιαία μαθήματα ειδικευομένων στη Νεφρολογία και η ενδοκλινική εκπαίδευση που περιλαμβάνει βιβλιογραφική ενημέρωση-ανάπτυξη τρεχόντων θεμάτων-Διαφοροδιάγνωση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ασθενών αποτελούν ένα μόνο τμήμα της επιστημονικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Κλινικής. Η Κλινική μετέχει σε πολυκεντρικές μελέτες της Ελλάδας και του εξωτερικού με ουσιώδες ενδιαφέρον στα κλινικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος νεφρολόγος. Επιδιώκεται επίσης να προσφέρονται θεραπείες τελευταίας γραμμής/πρωτοποριακές στους ασθενείς, με στόχο το καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα και τον εμπλουτισμό εμπειριών και γνώσης για τους θεράποντες ιατρούς. Η Νεφρολογική Κλινική συνεργάζεται με την Αγγειοχειρουργική Κλινική για την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων δημιουργίας αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης και πρωτοπορεί σε αυτό. Μία σειρά από μελέτες, ενδιαφέροντα περιστατικά και κλινικές παρατηρήσεις παρουσιάζονται κάθε χρόνο σε συνέδρια Νεφρολογίας της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η Νεφρολογική Κλινική αναδεικνύει ενεργά το ρόλο της Πλασμαφαίρεσης στην κλινική πράξη. Έχοντας ενεργό παρουσία και ρόλο στην Ελληνική Εταιρεία Αιμαφαίρεσης, εκτίθεται ο ρόλος του νεφρολόγου μέσα από την εξοικείωση με την εξωσωματική κυκλοφορία σε νοσήματα άλλων ειδικοτήτων (Νευρολογία, Οφθαλμολογία, ασθενείς με πολυοργανική ανεπάρκεια κ.ά.). Ιδιαίτερα η πρωτοποριακή εφαρμογή εκλεκτικών μεθόδων αφαίρεσης, όπως η αιμοπροσρόφηση, ανοίγει τους μαθησιακούς ορίζοντες, δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας με κέντρα του εξωτερικού και τελικά προσφέρει το βέλτιστο στους ασθενείς.
Στη Νεφρολογική Κλινική του 417 ΝΙΜΤΣ δίνουμε ρόλο στον ασθενή προσπαθώντας να προετοιμάσουμε τον νέο ιατρό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος η μεθοδική ενασχόληση με τον ασθενή, η εφαρμογή της σωστής θεραπείας μαζί με την ανάδειξη νέων πρωτοποριακών επιλογών και όλα αυτά σε ένα συνεργατικό κλίμα. Επιδίωξη είναι ο νεφρολόγος να είναι παρών όπου απαιτηθεί, να βοηθήσει με την κλινική του εμπειρία ασθενείς όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, αλλά ταυτόχρονα να συνεισφέρει με νέα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα στην πρόοδο της νεφρολογικής κοινότητας γενικότερα.
Διαβάστε το άρθρο από το περιοδικό Health NextGeneration και σε ηλεκτρονική μορφή εδώ (σελ. 86-87)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Ιωάννης Γριβέας, MD, PhD, είναι νεφρολόγος και συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού. Σήμερα είναι διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικό Ταμείο Στρατού (417 ΝΙΜΤΣ). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Επεμβατική Νεφρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth του Birmingham της Μ. Βρετανίας. Από το 2017 είναι καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με κύρια ενδιαφέροντα τον Σακχαρώδη Διαβήτη, τη Χρόνια Νεφρική Νόσο και την Κλινική Επιδημιολογία. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. και ταμίας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, και στην παρούσα φάση είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιμαφαίρεσης.
Είναι επιστημονικός διευθυντής σε μια σύγχρονη, υψηλών προδιαγραφών Μονάδα Αιμοκάθαρσης «Polyxenia-Renal» στην Αθήνα. Έχει υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ με δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις και διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης συγγραφέας τριών ξενόγλωσσων βιβλίων της ειδικότητάς του.