Εκτός από τους δημογραφικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες, το επίπεδο των νοσηλευτικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, χαρακτηρίζεται ως ο πλέον σημαντικός παράγοντας για τη στροφή του κοινού στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Το μερίδιο της ιδιωτικής συμμετοχής στο σύνολο των δαπανών υγείας (βάσει τρεχουσών τιμών) διαμορφώθηκε στο 37,1% το 2007. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 14.707 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.888 κλινών. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες μονάδες ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα νευροψυχιατρικά θεραπευτήρια και οι μαιευτικές κλινικές. Όσον αφορά στα διαγνωστικά κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν λίγο περισσότερα από 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.
Η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας βάσει αξίας, παρουσιάζει διαχρονική αύξηση κατά την περίοδο 1998-2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,2%. Ειδικότερα κατά κατηγορία, τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει το μέγεθος αγοράς των γενικών κλινικών με μέσο ετήσιο ρυθμό 16,3% και ακολουθεί η αγορά των μαιευτικών – γυναικολογικών κλινικών με μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου 9,6%. Σχετικά με την αγορά των διαγνωστικών κέντρων, η μέση ετήσια αύξηση είναι 8,4%. Οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το οποίο εκτιμάται στο 67% για το 2008, ενώ οι μαιευτικές κλινικές αντιπροσωπεύουν το 13,9% της αγοράς. Το υπόλοιπο 19,1% της αγοράς μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Αύξηση του ενεργητικού των ιδιωτικών κλινικών κατά 22,7% με αυξήσεις πωλήσεων
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 17 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 65 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιδιωτικών κλινικών, 12 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης μαιευτικών κλινικών και 73 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης διαγνωστικών κέντρων, για τις χρήσεις 2007 και 2008. Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού των ιδιωτικών κλινικών αυξήθηκε κατά 22,7% το 2008, των μαιευτικών κλινικών κατά 11,3% και των διαγνωστικών κέντρων κατά 15%. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των ιδιωτικών κλινικών εμφανίζονται αυξημένες κατά 11%, των μαιευτικών κλινικών κατά 12% και των διαγνωστικών κέντρων κατά 9% ενώ τα κέρδη προ φόρου μειώθηκαν σημαντικά για τις κλινικές, μειώθηκαν οριακά (κατά 1%) για τα διαγνωστικά κέντρα και αυξήθηκαν κατά 7% για τις μαιευτικές κλινικές την ίδια περίοδο.
Συγχωνεύσεις και εξαγορές και περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων σε αγορές του εξωτερικού
Το 2008 συνεχίστηκαν οι προσπάθειες συγχώνευσης και εξαγορών με παράλληλη εντατικοποίηση των προσπαθειών για περαιτέρω επέκταση των επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού, αλλά και σε νέους τομείς ιατρικών υπηρεσιών. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, οι οποίοι παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στηρίζοντας τη στρατηγική τους σε τρεις βασικούς άξονες και συγκεκριμένα:
α) στη γεωγραφική κάλυψη,
β) στην παροχή πλήρους φάσματος ιατρικών υπηρεσιών και
γ) στην τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Παράλληλα, στα σχέδια των ομίλων αυτών περιλαμβάνεται και η περαιτέρω ισχυροποίησή τους, όχι μόνον στην εσωτερική αγορά αλλά και σε χώρες του εξωτερικού