ΜΕΝΟΥ

ICAP: Ποιές είναι οι κορυφαίες επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα

Ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνει τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα θεραπευτήρια, τα οποία συγκαταλέγονται αντίστοιχα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η συνολική χρηματοδότηση δαπάνης υγείας παρουσίασε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3.8% την περίοδο 2017-2021. Ειδικότερα, η συνολική δαπάνη διαμορφώθηκε στο ποσό των €16,7 δισ. το 2021 (αύξηση 6% το 2021/2020). Ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π., η συνολική χρηματοδότηση δαπάνης υγείας διαμορφώθηκε στο 9,2% το 2021, σύμφωνα με την έκδοση “Οι κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα 2024” της ICAP CRIF.

Σε ολόκληρη τη χώρα το 2021 καταγράφηκαν 267 θεραπευτήρια συνολικής δυναμικότητας 45.101 κλινών. Οι κλίνες στα ιδιωτικά θεραπευτήρια καλύπτουν το 1/3 περίπου του συνόλου των ιατρικών κλινών της επικράτειας.

Η αξία της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσίασε συνεχή αύξηση την περίοδο 2017-2023, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής περίπου 5%. Ο ρυθμός αύξησης της αγοράς το 2020 κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, λόγω των συνθηκών πανδημίας. Ανάκαμψη της αγοράς καταγράφεται από το 2021 και μετά, καθώς άνοδο κατέγραψαν οι κλινικές και τα μαιευτήρια, σε αντίθεση με τα διαγνωστικά κέντρα.

Οι Γενικές κλινικές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. αποσπώντας μερίδιο περίπου 49% το 2022. Ακολουθούν τα Διαγνωστικά Κέντρα (21% περίπου), οι Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές (περίπου 16%), ενώ το υπόλοιπο της αγοράς μοιράζονται τα Κέντρα Αιμοκάθαρσης, οι Νευροψυχιατρικές Κλινικές, οι Κλινικές Αποκατάστασης και οι Λοιπές Κλινικές.

Την υψηλότερη συγκέντρωση στον κλάδο παρουσιάζουν οι μαιευτικές – γυναικολογικές κλινικές και τη μικρότερη τα διαγνωστικά κέντρα.

Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας έδειξε τα τελευταία χρόνια σημαντική κινητικότητα υπό την έννοια της ανακοίνωσης και υλοποίησης σημαντικών συμφωνιών για εξαγορές εταιρειών. Ο εν λόγω κλάδος παραμένει ελκυστικός επιχειρηματικά, καθώς πέραν της συγκέντρωσης δυνάμεων, παρατηρείται και ενεργοποίηση αντανακλαστικών από ξένους και εγχώριους “παίκτες”.

Χρηματοοικονομική Επίδοση του Κλάδου

Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό ο οποίος συντάχθηκε βάσει δείγματος 120 εταιρειών του κλάδου, προκύπτουν τα εξής: Το σύνολο του ενεργητικού δεν μεταβλήθηκε σημαντικά το 2022 σε σχέση με το 2021 (οριακή αύξηση 0,9%). Τα ίδια κεφάλαια κατέγραψαν άνοδο 7,4% την ίδια περίοδο. Οι μέσο – μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις & προβλέψεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,2%, ενώ λίγο μεγαλύτερη ήταν η μείωση για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (-3,5%).

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν οριακή άνοδο κατά 0,7% το 2022/2021 ενώ τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 12,6%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση για το λειτουργικό αποτέλεσμα (-35,9%). Τέλος, τα κέρδη προ φόρου μειώθηκαν κατά 28,9% και τα Ebitda κατά 11,1% το 2022/2021.

Από τις 120 επιχειρήσεις του δείγματος οι 84 ήταν κερδοφόρες το 2022 έναντι 99 το προηγούμενο έτος.

SWOT Analysis

Δυνατά Σημεία

  • Στον κλάδο δραστηριοποιούνται (μεταξύ άλλων) μεγάλες, οργανωμένες εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι, με μακρά εμπειρία στον χώρο της υγείας.
  • Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του δημόσιου τομέα υγείας (ελλιπείς υποδομές, έλλειψη ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά.). Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας και η ταχεία προσαρμογή των μεγάλων κυρίως ιδιωτικών μονάδων σ ́ αυτήν.

Αδύνατα Σημεία

  • Συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και τιμολόγησης του ΕΟΠΥΥ.
  • Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το οποίο θέτει κάποιους φραγμούς στην ίδρυση νέων ιατρικών κέντρων.

Ευκαιρίες

  • Η περαιτέρω επέκταση των μονάδων υγείας στην Ελλάδα.
  • Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
  • Η σύναψη συνεργασιών με ιατρικούς ομίλους του εξωτερικού, με σκοπό την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών.
  • Η εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε τομείς όπου υπάρχει ελλιπής κάλυψη και προσφορά (π.χ. κέντρα αποκατάστασης).

Απειλές

  • Έκτακτες και απρόβλεπτες αποφάσεις της Πολιτείας (π.χ. rebate, clawback) που επιβαρύνουν σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του κλάδου.
  • Τα προβλήματα ρευστότητας και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
  • Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε επίσης: